Skocz do zawartości

Bunkry w Nowym Bytomiu

menesiak

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety 15.12 mam urodziny i imprezę. A o wszystkich bunkrach znajdziesz info i mapki na stronie którą poleciłem czyli www.fortyfikacja.pl

A dla miłośników fortyfikacji forum www.rawelin.com załaduje sie po kilku sekundach. Jestem tam pod nazwą panzer

Pozdr.

Kurt.. Walenty Wawel jest na Rudzie nie w Zabrzu ale są około bunkry... i Polskie i Niemieckie. Polskie po stronie Rudy a Niemieckie (najbliżej granicy- w sumie 5 ) - 2 od strony Zabrza. Jeden przy torach, drugi przy budowanej DTŚ - (Drogowa Trasa średnicowa). I w brew pozorom nie będzie zasypany. W chwili obecnej jest pogrązony w hałdzie ale można się do niego dokopać. Posiada drzwi pancerne a tak ogólnie to nic innego. W Zabrzu na Porębie jest na przykad jedyny bunkier z jakąś kopuła czeską" która jest bardzo rzadka. Bunkier zalany ale ciekawy.

Witam o ile mi wiadomo te kopuły zostały sprowadzone przez naszych po zajęciu Zaolzia.
Ale jakiś rok temu były prowadzone rozmowy z Czechami w sprawie ich zwrotu mamy dostać coś w zamian.
Miałem gdzieś wycineg z gazety na ten temat ale nie mogę znaleść.
Pozdrawiam Tomek

ten zalany Bunker to pewnie przy gumowni a co do Walętego masz rację to już Ruda - mój błąd, chodzi mi o bunker który jest całkiem zasypany w okolicach Walentego a dokładniej nad tą małą rzeczką gdzie pewni poszukiwacze mają swoje biedo szyby.
Jeżeli chodzi o Bunker przy dts na Zaborzu to jest szansa że zostanie gdyż trasa poszła obok no ale fakt faktem jest przysypany i można do niego wejść tylko górą aż mnie dziwi że są w nim jeszcze drzwi.

na dwoch bylem niemieckich - natomiast nie moglem zanalezc tego najblizej torow
http://www.owb.8p.pl/galeria/gornoslaska.htm
o temacie kopuł z Czech i próbie ich zwrotu było na wielu forach, ale skonczylo sie na tym ze obiekt znajduje sie na terenie prywatnym i wlasciciel nie wyraza zgody i ok 50 ton stali zostalo w Polsce, a obiekcik calkiem ladny

• 3 weeks later...
  • 5 months later...
na dwoch bylem niemieckich - natomiast nie moglem zanalezc tego najblizej torow
http://www.owb.8p.pl/galeria/gornoslaska.htm
o temacie kopuł z Czech i próbie ich zwrotu było na wielu forach, ale skonczylo sie na tym ze obiekt znajduje sie na terenie prywatnym i wlasciciel nie wyraza zgody i ok 50 ton stali zostalo w Polsce, a obiekcik calkiem ladny . kolego menesiak buier przy linii katowice - gliwice został wysadzony przy budowie śląskiego metra czyli dwutorowej linii kolejowej lączączej wszystkie miasta sląska .został wysadzony w latach 80 .sam szedłem koło niego jak robotnicy wyciągali z wykopu koło wieżyczki kamienie i ładowałi na samochód przygotowując do wysadzenia . na polu można znaleć jeszcze resztki betonu z tego bunkra . pociągi śląskiego metra też nie jezdzą bo budowa finansowo upadła .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie