skolcio Napisano 28 Listopad 2007 Share Napisano 28 Listopad 2007 Przyznam że troszkę się na tym znam i też zwiedziłem szyb Artura ;) i Kłodnicę:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 28 Listopad 2007 Share Napisano 28 Listopad 2007 wiadomo wam coś o zasypanym bunkrze w Zabrzu koło kopalni Walenty ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menesiak Napisano 28 Listopad 2007 Autor Share Napisano 28 Listopad 2007 bardzo mnie to cieszy skolcio, ja dzialam glownie na zachodzie (MRU, W.P., Oderstellung, Poznań) ale cały Owś zamierzam sobie obejść w ratach. Teraz czas na Szyb Artura. Zapraszam 15.12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 28 Listopad 2007 Share Napisano 28 Listopad 2007 Niestety 15.12 mam urodziny i imprezę. A o wszystkich bunkrach znajdziesz info i mapki na stronie którą poleciłem czyli www.fortyfikacja.plA dla miłośników fortyfikacji forum www.rawelin.com załaduje sie po kilku sekundach. Jestem tam pod nazwą panzerPozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menesiak Napisano 28 Listopad 2007 Autor Share Napisano 28 Listopad 2007 wszystko sie zgadza, wiadomosci jest od liku, natomiast nie chodzi o zbieranie wiadomosci ale o wspolne chodzenie i podziwianie na zywo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturman88 Napisano 28 Listopad 2007 Share Napisano 28 Listopad 2007 Sorki panowie jak rok jest wystawa to spoko.W sobote po targu staroci idziemy na wystawe podziwiać i oglądać. Troszeczkę jestem zapracowany. Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menesiak Napisano 28 Listopad 2007 Autor Share Napisano 28 Listopad 2007 szkoda ze nie mieszkam na slasku bo bym tam chodzil co tydzien, wstep 4 zlote (otwarte chyba do 17 w sobote)Ja w sobote ide ......... na kanalizacje w Poznaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 28 Listopad 2007 Share Napisano 28 Listopad 2007 Kurt.. Walenty Wawel jest na Rudzie nie w Zabrzu ale są około bunkry... i Polskie i Niemieckie. Polskie po stronie Rudy a Niemieckie (najbliżej granicy- w sumie 5 ) - 2 od strony Zabrza. Jeden przy torach, drugi przy budowanej DTŚ - (Drogowa Trasa średnicowa). I w brew pozorom nie będzie zasypany. W chwili obecnej jest pogrązony w hałdzie ale można się do niego dokopać. Posiada drzwi pancerne a tak ogólnie to nic innego. W Zabrzu na Porębie jest na przykad jedyny bunkier z jakąś kopuła czeską" która jest bardzo rzadka. Bunkier zalany ale ciekawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturman88 Napisano 29 Listopad 2007 Share Napisano 29 Listopad 2007 Witam o ile mi wiadomo te kopuły zostały sprowadzone przez naszych po zajęciu Zaolzia.Ale jakiś rok temu były prowadzone rozmowy z Czechami w sprawie ich zwrotu mamy dostać coś w zamian.Miałem gdzieś wycineg z gazety na ten temat ale nie mogę znaleść.Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 29 Listopad 2007 Share Napisano 29 Listopad 2007 ten zalany Bunker to pewnie przy gumowni a co do Walętego masz rację to już Ruda - mój błąd, chodzi mi o bunker który jest całkiem zasypany w okolicach Walentego a dokładniej nad tą małą rzeczką gdzie pewni poszukiwacze mają swoje biedo szyby.Jeżeli chodzi o Bunker przy dts na Zaborzu to jest szansa że zostanie gdyż trasa poszła obok no ale fakt faktem jest przysypany i można do niego wejść tylko górą aż mnie dziwi że są w nim jeszcze drzwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menesiak Napisano 29 Listopad 2007 Autor Share Napisano 29 Listopad 2007 na dwoch bylem niemieckich - natomiast nie moglem zanalezc tego najblizej torowhttp://www.owb.8p.pl/galeria/gornoslaska.htmo temacie kopuł z Czech i próbie ich zwrotu było na wielu forach, ale skonczylo sie na tym ze obiekt znajduje sie na terenie prywatnym i wlasciciel nie wyraza zgody i ok 50 ton stali zostalo w Polsce, a obiekcik calkiem ladny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 29 Listopad 2007 Share Napisano 29 Listopad 2007 Bunker na Zaborzu koło osiedla, kierunek Biskupice a u góry towarzysz moich pielgrzymek, mam nadzieję że 15.12 ruszymy w teren. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menesiak Napisano 29 Listopad 2007 Autor Share Napisano 29 Listopad 2007 15. 12 caly odcinek szyb artura a jak starczy czas to mozemy jeszcze gdzies zajrzec mysle ze bede mial czas napewno od 9 - 16. zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 18 Grudzień 2007 Share Napisano 18 Grudzień 2007 Szturman88:Kopuły sprowadzili Niemcy po zajęciu Czechosłowacji. Znajdują się one teraz na niemieckich obiektach. Nasi nie sprowadzali czeskich kopuł.Pozdrawiam d007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwek823 Napisano 16 Czerwiec 2008 Share Napisano 16 Czerwiec 2008 na dwoch bylem niemieckich - natomiast nie moglem zanalezc tego najblizej torowhttp://www.owb.8p.pl/galeria/gornoslaska.htmo temacie kopuł z Czech i próbie ich zwrotu było na wielu forach, ale skonczylo sie na tym ze obiekt znajduje sie na terenie prywatnym i wlasciciel nie wyraza zgody i ok 50 ton stali zostalo w Polsce, a obiekcik calkiem ladny . kolego menesiak buier przy linii katowice - gliwice został wysadzony przy budowie śląskiego metra czyli dwutorowej linii kolejowej lączączej wszystkie miasta sląska .został wysadzony w latach 80 .sam szedłem koło niego jak robotnicy wyciągali z wykopu koło wieżyczki kamienie i ładowałi na samochód przygotowując do wysadzenia . na polu można znaleć jeszcze resztki betonu z tego bunkra . pociągi śląskiego metra też nie jezdzą bo budowa finansowo upadła . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.