Skocz do zawartości

panzerfaust

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zbudowana przez naszą grupę makieta Luftfaust A jest po trosze eksperymentem historycznym oraz archeologią rekonstrukcyjną. Ciekawe, jak sie nosi takie cacko, jak z tego celować itd?
Trochę informacji mozna znaleźć na temat Luftfaust B, natomiast o Luftfaust A jest raptem kilka zdań.

• Odpowiedzi 153
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 4 weeks later...
Napisano
Steiner, świetny pomysł z tą wyrzutnią! Ja się też spotkałem z kalibrem Luftfausta-A jako 21 mm, zaś wysokością wyrzutni 300 mm.
Co do samego Luftfausta-A, mała ilość informacji nie powinna dziwić - było to wczesne stadium rozwoju tej broni, do tego zasadniczo nieudane. W przeciwieństwie do późniejszego Luftfausta-B nie był bronią czysto rakietową, miotając stabilizowane brzechwowo pociski w bezodrzutowym układzie analogicznym do panzerfausta, acz występował w dwóch wariantach - pierwszym z pociskami nienapędzanymi i drugim z pociskami wyposażonymi w silnik rakietowy.

Pzdr

Grzesiu
  • 8 months later...
Napisano
tylko panowie. jak juz sobie kupicie panzerfausta to nie strzealcie z niego a gustlika" tylko zgodnie z instrukcją trzymając rurę pod pachą.
Napisano
spróbuj. nie ma szansy na prawidłowe użycie przyżądów celowniczych. trzymając na ramieniu i celując przez najwyższą szczerbinkę, strzelił byś sobie pod nogi.
moze i z ramienia kozacy jacys strzelali ale to raczej a czuja" tak jak strzelanie ze stena trzymając za magazynek.. wygląda kozacko a jest to przyczyna 90% zacięć.
chyba ze masz jakieś materiały co do strzelania z ramienia.
Napisano
Witam.
Posiadam kilka panzerfaustów świeżo wyczyszczonych i mam dylemat czy droższe na sprzedaż będą wyczyszczone z rdzy czy przygotowane do malowania? Żywica epoksydowa i szpachla już czekają, ale znajomy zalecił poznac opinnie innych. Jest jeszcza taka sprawa, że jakbym szpachlował to musiałbym zostawic mechanizm, którym się odpalało, bo jednak to dla mnie za trudne byłoby do odtworzenia, a sam mógłbym tylko zepsuc. Grucha i rura to żaden problem bo kiedyś miałem z tym stycznośc. Proszę o rade. pozdr.
  • 2 weeks later...
Napisano
To nie jest Fieseler Storch, tylko prawdopodobnie jakiś samolot, być może treningowy, z serii AVIA.
Użycie Panzerfaustów, nawet o zasięgu 90 było by- hmmm... ryzykowne? Bo niby jak użyte? Z lotu nurkowego? Pilot miał by 1-1,5s czasu na wyjście z takiego położenia = niemożliwe :D

Rozwiązanie raczej fantastyczne.
Napisano
To jest Bücker Bü 181 Bestmann, uzbrojony w cztery PzF 100 m. Podobnych samolotów zbudowano wiosną 1945 roku zapewne kilkadziesiąt i w jakiejś liczbie wzięły one udział w walkach. Strzelać miano z pułapu 20-30 m i odległości 150 m.

Pzdr

Grzesiu
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie