Skocz do zawartości

Praca w Lasach Panstwowych z dyplomem technik lesnik?

Sowie Góry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Co do zmiany acera - dlugo jeszcze nie doczekamy sie nastepcy tego doskonałego" programu...tylko ze w zasadzie acer jest dosc przejrzystym programem - osobiscie wole go takiego jaki jest bo wszelkie nowosci nie wychodza nam na dobre w firmie - patrz zmiany w module ZUL, czy kretynskie Modelowanie, ktore niczemu nie sluzy - ja np puszcalem je 5 razy-5 zupełnie innych wyników-do dzis nie wiem dlaczego, dyrekcja tez milczy...
borelioza to osobny temat. U mnie na 37 osób w slużbie 4 posiadaj, w tym 3 stadium zaawansowane.
A

Ja też chodzę do technikum leśnego. Wczoraj na hodowli lasu leśniczy mówił o badaniu gruntu za pomocą wahadełka :) Nawet takie przyniósł i za jego pomocą wszystkich w klasie przebadał, niestety okazało się że prawie cała klasa jest chora :)

Tak czytam sobie te opowieści z lasu" i mam kilka uwag, kogoś kto ma naokoło las aczkolwiek nie jest z nim w żaden sposób zawodowo związany. Po pierwsze - z moich obserwacji (i opowieści znajomków) wynika, że jednak tzw. znajomość potrafi mieć wpływ na obsadę stanowisk czy otrzymanie posady. Oczywiście nie można już przyjść do pracy po zasadniczej kolejowej ale pewne układy dalej są ważne.
Druga uwaga dotyczy kwestii bardziej ogólnej - wykształcenia. Moim zdaniem, to nie ... czasy poszły naprzód ..." tylko sparszywiało wykształcenie ! Sądzę, że to średnie" czy wyższe", powiedzmy sprzed 40 lat na rzy głowy" bije te dzisiejsze fakultety" (też po trzy). Znałem człowieka, który przed woją ukończył technikum (chyba w warszawie o profilu związanym z lotnictwem i motoryzacją) i bił on na głowę wiedzą i fachowością (o kulturze nie mówiąc) ówczesnych inżynierów. A proces ten się pogłębia...

nie nie nie myslicie sie gdybysmy mieli edukacje choc troche podobna do zachodniej to na historii uczylibysmy sie tylko historii najwazniejszej a nie jakihs greków pedałów i innych skubanców... :/ my jestesmy jednym z lepiej wykształconych narodów jestesmy kształceni wszechstronnie. u nas np czołgista musi kierowac czogiem , naprawiac go, tankowac, malowac, myc itd a na zachodzie jeden przykreca srubki inny srubki odkreca...

Jakie to banalne pytanie : jakie studia skończyłeś ...". A jeżeli żadnych ? Jeżeli z wielkim trudem skończyłem 6 klas podstawówki ? To co ? Prawdę powiedziawszy wolałbym skończyć przed I wojną cykl nauczania w domu lub zdać małą maturę przed II wojną niż mieć dzisiejsze 3 tzw. fakultety" ! Znam kilkanaście kop wykształciuchów" ale tylko kilku z nich ma coś w głowie. Poza tym jeden z palladynów wielkiego elektryka" z Popowa k/Bydgoszczy (a nie z Gdańska jak się przyjęło mówić) twierdził podczas kampanii wyborczej tegoż, że (cytuję z pamięci) : Piłsudski też nie miał wykształcenia ..." !!!!
Nie śmie nawet ich porónywać a tylko daję przyczynek do tematu wykształcenie".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie