piotrek.klon Napisano 14 Listopad 2007 Autor Napisano 14 Listopad 2007 Witam.Mam pytanie co do sprzętu potrzebnego do elektrolizy.Czy tej klasy prostownik się nada??http://www.allegro.pl/item263750608_profesjonalny_prostownik_6v_12v_promo_fv_ss_.htmlCzy potrzeba czegoś lepszego...??Pozdrawiam.Piotr
Kiler Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 Powiem bez owijania w bawelne. Do elektrolizy super i wystaczajacy jest zasilacz komputerowy AT lub ATX za 30 zl.
pokemon Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 No tak. Kiedyś z zapałek i dwóch brzeszczotów można było zrobić grzałkę do herbaty :)))Fiodor zdradź sekret uzywania ładowarki do elektrolizy :)))
Saper93 Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 Ja osobiście używam ładowarki do zabawki 5V, na naboje, odznaki jest super, nie próbowałem z większymi rzeczami. Nie szkoda ci wydac tyle pieniędzy na prostwonik do elektrolizy? Lepiej kup jakiś stary używany (ale bezpieczny) żeby ci nie było szkoda jak się zniszczy. Pozdrawiam!
piotrek.klon Napisano 15 Listopad 2007 Autor Napisano 15 Listopad 2007 Dzięki za odpowiedź.Mi sie marzy taki ruski, stary prostownik...Też proszę o przepis na tę grzałkę, zawsze może się przydać :)Pozdr.Piotr
krzychu72 Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 Widać koledzy w wojsku nie byli , grzałka z brzeszczota nie polecam bo światło na ulicy przygasa , lepsza z żyletek i z zapałek , woda zagotowana w 20 sekund
Kiler Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 pokemon i czego sie nabijasz jak nie masz pojecia o czym Fiodor napisal. Uswiadomie Cie, ladowarki takiej z powodzeniem mozna uzywac do elektrolizy monet, guzikow i innych drobiazgow. Nastepnym razem zastanow sie troche, bo jak zauwazylem udzielasz sie w wielu tematach o ktorych nie masz bladego pojecia, tylko zeby cos napisac.
mieszko_1vp Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 każdy prostownik i ładowarka sie spalą-bo jest bardzo duże natężenie...no chyba że chcesz ryzykowac że o 3 w nocy coś sie zacznie fajczyc w garażu?ja polecam zwykły akumulator
piotrek.klon Napisano 15 Listopad 2007 Autor Napisano 15 Listopad 2007 Widzicie... Jeden twierdzi, że ładowarka wystarczy, a inny że nawet prostownik sie spali...To może bardziej konkretnie. Coś długości jakiś 60 cm. w roztworze kreta lub soli kuchennej. Co najlepiej zastosować??Pozdr.PS Kolego Krzychu72, jak możesz, to czy mógłbyś powiedzieć jak to się dokładnie taką grzałkę robi ( ja jeszcze w wojsku nie bylem to zielony jestem)?Piotr
krzychu72 Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 Dzisiaj w wojsku to i tak pewnie stoją expresy ciśnieniowe, a owa grzałka nazywa się uzała"http://pl.wikipedia.org/wiki/Buza%C5%82a
Saper93 Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 Acha, to o tym mi kiedyś ojciec mowił:) Hehe, ale podobno jest duży pobór prądu. Chyba nawet kiedyś ruski robiły takie czajniki. Pozdrawiam!
pokemon Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Kiler ulżyło ci? Wcale się nię nabijam. Wiem jakie zakończenie ma ładowarka do telefonu komórkowego, więc drogi znawco uzmysłów mi czy wystarczy podłączyć do prądu, wsadzić to do szkalnki z wodą w której jest moneta i elektroliza idzie na całego? Czy to bezpieczne? Itd.PS. Jak ci szkoda, możesz szerzej udzielac się na forum. Ja robię to tylko w wolnych chwilach a i tak koledzy swego czasu zauważyli moje zniknięcie :)
Kiler Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 No i co z tego ze ma takie zakoczenie a nie inne. Komputerowa tez ma inne zakonczenie. Do ladowania akumulatorow ma jeszcze inne. I co? Wg Ciebie zadna z nich nie nadaje sie do przeprowadzenia elektorlizy? Pewnie jest jakis SPECJALNY zasilacz do elektrolizy? Pokaz nam go jesli tak.Drogi pokemonie, wystarczy troche przerobic te ladowarke telefoniczna, opracowac sposob czyszczenia i zapewniam Cie ze monety oblepione piachem, kamiuszkami wychodza naprawde ladnie i co wazne bez zarysowan. Troche wprawy w dlugosci przeprowadzania elektrolizy, a nawet patynke uda sie uchowac. Oczywiscie, ze elektroliza nie nalezy d onajbezpieczniejszych zajec. Prad, woda, elektrolit, brud ciezki do usuniecia itd.Ale co mam Ci tlumaczyc jak pewnie i tak wysmiejesz moje rady.
pokemon Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Mylisz się co do mnie :) Jestem tu z wami, nie przeciwko wam :)Dzięki za odpowiedź :)
mieszko_1vp Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 po pierwsze monet nie czyści sie elektrolizą-tylko ewentualnie myje gorącą wodą z mydłempo drugie ładowarki telefoniczne są impulsowe więc podobny efekt można otrzymac podłączając fanta do ogórka kiszonego :)po trzecie akumulator ma 450 Amper więc moc jest z nami :)receptura na czyszczenie bagnetu-soda kaustyczna z wodą w proporcjach jak do słodzenia herbaty ,blacha cynkowa +" fant -" podłączasz pod aku jak idziesz nyny-rano wstajesz i fancior jest juz cacy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.