Skocz do zawartości

mauser 98k na naboj 7,62 ???

Ptaku51

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie,
jechalem pociagiem czas temu jakis z gosciem z Niemiec i zabijajac czas rozmowa zeszlo na temat militariow. Okazalo sie, ze on tez asz" tylko z wiekszymi mozliwosciami jesli chodzi o budowanie kolekcji:))) a dokladniej o jej zgodnosc z obowiazujacym lokalnie prawem.
I tak sobie jechalismy, im wiecej gosc powiadal tym bardziej zazdrosc mnie sciskala az w koncu pojawilo sie w opowiesci cos dziwnego.
Otoz, powiedzial, ze ma w kolekcji mausera 98k z roku 41 z biciami niemieckimi ( kod producenta-BYF, waffki)i z nabitym na komorze napisem KAL. 7.62 M/M ". Bron podobno pochodzi z Finlandii i tam wlasnie byla przekalibrowana tak aby mozna zastosowac amunicje rosyjska.

Do historii podszedlem na tyle sceptycznie, ze gosc uniesiony honorem przeslal mi wczoraj zdjecie tego dziwaka" i rzeczywiscie jest tam wybity cytowany powyzej napis po lewej stronie pomiedzy komora i przyrzadami celowniczymi.

I po tej przydlugiej opowieci mam do Was pytanie.
Slyszeliscie kiedys o czyms takim? O przekalibrowaniu 98k na amunicje nizszego kalibru slyszalem ( z 7,95 na 7,62mm) nawet w kontekscie WP miedzywojennego. Ale zrobienie tego w druga strone wydaje sie zdecydowanie trudniejsze. ( w/g zasady: latwiej kijek obcienkowac niz go pozniej pogrubasic"):))))

Zdjecie mam ale wazy ponad 1 mega i po zmniejszeniu napisy nie sa czytelne. Tak wiec moge je wyslac komus na maila.

Pozdrawiam,
Marcin
Napisano
Witam.
Było o tym bodajże w którymś numerze Arsenału (ewentyualnie Strzał). Z tego co pamiętam to były chyba norweskie powojenne przeróbki na amerykańską amunicję (ale nie wiem czy na 30-06, czy może NATOwski 7.62x51)
Pzdr
Grzesiek
Napisano
Prawdopodobnie izraelski na nabój 7.62 NATO (.308)
http://world.guns.ru/rifle/rfl02-e.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Karabiner_98k
http://www.ww2.yoyo.pl/bronipodkar98k1.php
Napisano
Do Mirek69,

ja nie wiem na 100% czy zostala ona w ogole przekalibrowana.
Z tego, ze posiada bicia niemieckie zakladam, ze byl to standardowy produkt" niemiecki ( 7,95mm).
Natomiast kaliber nabity na komorze to 7,62.
Stad moje dywagacje nt. przekalibrowania.
Jesli w pierwszym poscie wyrazilem sie niejednoznacznie to prepraszam.

Piotrek klon - zdjecie wysle jutro rano jak bede przy stacjonarnym.

POZ
marcin
Napisano
Mausery 98k byly przekalibrowywane na naboj 7,62x51 nato , uzywala ich jakis czas Bundeswra w poczatkach swej dzialanosci, taki mauser bedzie miec sygantury drugowojenne bo bardzo czesto byly to egzemplarze z produkcji wojennej lub skladane z czesci produkcji wojennej, faktem jest ze pozniej po ich wycofaniu ze sluzby byly sprzedawane do Izraela, ale nie tylko, generalnie tafiaja sie na calym Bliskim Wschodzie
Tak na marginesie nie tylko mausery byly przekalibrowywane, tez byl przekalibrowywany MG 42, jego konwersja na naboj NATO jest znana jako MG 42/59, jego późniejsze odmiany pod oznaczeniami MG 1 do 3, byly produkowane juz od podstaw w tym kalibrze.
Napisano
Witam,

ale ten egzemplarz jest pelen wafek" a na komorze jest gapa" jak ta lala:).
Trudno mi uwierzyc, ze po IIWW jakakolwiek armia ( z izraelska na czele) uzytkowala bron nie zdenazyfikowana"...

POZ
Marcin
PS
oczywiscie zdanie z pierwszego postu:
O przekalibrowaniu 98k na amunicje nizszego kalibru slyszalem ( z 7,95 na 7,62mm) nawet w kontekscie WP miedzywojennego"
winno brzmiec:
O przekalibrowaniu mosinow na amunicje wyzszego kalibru slyszalem ( z 7,62 na 7,95mm) nawet w kontekscie WP miedzywojennego"

Pomylke skladam na karb poznych godzin i dwoch duzych ciemnych"
:))
Napisano
Bron miala dzialac, a nie wyglądac, jesli byla montowana z czesci pochodzenia wojennego lub byla wojennej produkcji, a nastepnie poddana konwersji na inny naboj to jest rzecza oczywista ze beda sie tam znajdowac waffenamty, powiem lepiej, waffenamty byly niejako rekojmia dobrej jakosci broni do tego stopnia ze ( fakt autentyczny) Czesi bili je nawet na swoich karabinach mauser 98 produkcji powojennej (produkowali je gdzies do 48 roku) , aby udawały demobil po wermachcie, bo zauwazyli ze ten sie lepiej sprzedaje od ich wyrobow.
Zreszta mam gdzies w zbiorach bagnet wz 84/98/34 z nieusunietymi waffenamtami i kodem producenta, a centralnie na tym wszystkim wybita jest gwiazda Dawida, Zydom jak widac niespecjalnie przeszkadzalo pochodzenie tego sprzetu.
Karabin o ktorym piszesz moze byc albo demobilem bo bundeswerze, albo co jest tez bardzo prawdopodbne komercyjnym sładakiem" z wojennych czesci i powojennej lufy.
P.S. Jesli idzie o kaliber 7,62 to w gre wchodzic moze tylko 30-06 lub 7,62x54R bo natowski 7,62x51 podczas II wojny Swiatowej zwyczajnie jeszcze nie istniał.
Napisano
P.S. Jesli idzie o kaliber 7,62 to w gre wchodzic moze tylko 30-06 lub 7,62x54R bo natowski 7,62x51 podczas II wojny Swiatowej zwyczajnie jeszcze nie istniał.
Zapomnialem dodac ze oczywiscie zakladajc ze calosc jest oryginalem z epoki w co bardzo watpie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie