Piotrek.S. Napisano 14 Listopad 2007 Autor Napisano 14 Listopad 2007 Witam!!Zdjęcie przedstawia północną pierzeje rynku w Obornikach. Widać na nim oddział Niemców (kompania??)maszerujących z Poznania w kierunku na Murowaną Goślinę. Tak można przypuszczać po kierunku marszu.
Piotrek.S. Napisano 14 Listopad 2007 Autor Napisano 14 Listopad 2007 Drugie zdjęcie przedstawiające następny oddział (bądź może ten sam. Na zdjęciu widać północno-zachodni róg rynku w Obornikach z charakterystyczną kamienicą (nie uległa zbytnim zmianom do dziś - parter zajmują tylko inne sklepy). Na białej tablicy po prawej stronie widać drogowskaz na Czarnków. Odział kieruje się na wprost czyli na ulicę Dworcową /Banhofstrasse/ Świerczewskiego / Piłsudskiego (dat zmian chyba nie muszę podawać). Jest to droga w kierunku na Rogoźno, Chodzież i ówczesną granicę w Ujściu. Przy tej ulicy znajduje się po dziś dzień Urząd Miasta. Możliwe, ze Niemcy kierują się właśnie tam. Widać też sporą grupę mieszkańców miasta.
Piotrek.S. Napisano 14 Listopad 2007 Autor Napisano 14 Listopad 2007 Trzecie zdjęcie przedstawia oficerów jednostki która wkroczyła do Obornik. Zdjęcie zrobił ewangelicki pastor Wilhelm Brauer (prawdopodobnie jest on również autorem poprzednich zdjęć). Zdjęcie zrobiono na tle ogrodzenia ewangelickiego kościoła (dzisiaj kościół pod wezwaniem św. Józefa). Furtka wychodzi w kierunku rynku. Wystarczyłoby dodać asfalt oraz chodnik aby zdjęcie nie różniło się niczym od stanu obecnego.Mam gorącą prośbę odnośnie przedstawionych zdjęć. Jeżeli koś wie kiedy dokładnie Niemcy wkroczyli do Obornik, oraz jaka jednostka wkroczyła to proszę o kontakt. No chyba, że ktoś rozpoznaje członka swojej rodziny (mały żart...sceniczny dla poprawy nastroju bo zdjęcia bądź co bądź ale raczej smutne).PozdrawiamPiotrek.S.
Piotrek.S. Napisano 14 Listopad 2007 Autor Napisano 14 Listopad 2007 Jeżeli jesteście zainteresowani to mogę wykonać zdjęcia stanu obecnego celem porównania zmian,
Gebhardt Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 Tyle oficerow to chyba batalion raczej niz jedna kompania:).
victor Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 co najmniej, ale nie umniejsza to kwestii, że zdjęcia są bardziej niż klimatyczne, kurde dziwnie się patrzy na kolor z tamtego okresu aż ciarki przechodzą ...
Gebhardt Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Victor swieta racja, nagle staje sie to mniej 'dawna historia'. Mnie tez sie zrobilo nieswojo, szczegolnie patrzac na to ostatnie.
Gawron Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Jeden z najsmutniejszych dni w dziejach ObornikWrzesień 1939 roku. Odziały Wehrmachtu zajmują budynki przedwojennego starostwa przy ulicy Lipowej, przejmując władzę nad powiatem. Fotografię wykonał Wilhelm Brauer, pastor gminy ewangelickiej.
Piotrek.S. Napisano 16 Listopad 2007 Autor Napisano 16 Listopad 2007 Czy na tym ostatnim zdjęciu po lewej stronie rozstawili jakąś maszynę do szycia"???
bolas Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 No moje oko to nie jedną maszynkę, a dwa 08 na sankach" ...Piękne fotki (w sensie jakość-kolor) ... czy jest ich więcej ? Kto je zrobił ? Może się w necie znajdą ...
Gawron Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Fotki ukazują sie na stronie oborniki.com.pl . Fotografię wykonał Wilhelm Brauer autor ksiązki Oborniki, królewskie miasto nad Wartą"
Gawron Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 http://www.oborniki.com.pl/historia/biografie/brauer.php
balans Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Piotrze S. jeżeli możesz to zrób zdjęcia stanu obecnego. Takie zestawienie zdjęć zawsze robi duże wrażenie, bo historia staje się jakby bliższa i bardziej amacalna".
victor Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 bolas masz dobre oko!!dwie spawarki" bo chłopcy jak widać broń składają, teutoni nigdy nic przypadkowi woleli nie zostawiać,tu aż łza się w oku kręci i jeszcze to zachodzące słońce
Piotrek.S. Napisano 19 Listopad 2007 Autor Napisano 19 Listopad 2007 I tak z pierwszego zdjęcia Niemców zrobiła się całkiem niezła gromadka. Tutaj chyba przed przeglądem. Akcja dzieje się na ulicy Mickiewicza (kto z Poznania wybiera się do Kołobrzegu przez Oborniki i Trzciankę musi tą ulicą przejechać). Na wprost oddziałów znajduje się kościół p.w. Św. Józefa. Za plecami mają Liceum Ogólnokształcące (wtedy szkoła już istniała, po wojnie dobudowano tylko salę gimnastyczną).Zdjęcie łączy się z poprzednim.
victor Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 tych dwóch pierwszych w II i III rzędzie to wyglądają jakby z psychiatryka ich wzięli albo takie typy oderwane granatem od pługa, normalnie aż się popłakałem ze śmiechu jak oni wyglądają
Gebhardt Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 A czy widomo kto to ta brazowa koszula o slusznej tuszy w trzecim zdjeciu od dolu (17/11)?
Gebhardt Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 He he, to to nawet ja wiem :). Chodzi mi o imie, nazwisko, stopien, funkcje etc.....?
Gawron Napisano 22 Listopad 2007 Napisano 22 Listopad 2007 Wrzesień 1939 roku. Jeszcze przed wkroczeniem Wehrmachtu oborniccy Niemcy tworzą Stadtwache i przejmują kontrolę nad miastem.
Mirek69 Napisano 22 Listopad 2007 Napisano 22 Listopad 2007 Odwrócony slajd, czy pan z prawej w nocy opaskę zakładał? http://pl.wikipedia.org/wiki/Swastyka Nie wiem, jaki karabin dzierży ten z lewej, ale mam wrażenie, że jakiś wielki, mysliwski kaliber. Podejrzewam, że to właśnie on ten most ustrzelił ;) PS.: Fantastyczne zdjęcia. Jeśli istnieje ich więcej- to poproszę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.