Sv Napisano 13 Listopad 2007 Autor Napisano 13 Listopad 2007 takie małe wkurzające - wziąłem 3, reszta została na miedzy.Średnica 15 mm - jakiś chłop, szlachecic, wojak rwał na polu szaty:)?Dzięki za wszelkie inf.Sv
pokemon Napisano 13 Listopad 2007 Napisano 13 Listopad 2007 Z tym znajdowaniem guzików w jednym miejscu to rzeczywiście dziwna sprawa typu ktos rwał szaty" :)Ja w jednym miejscu znalazłem guziki z lat 50-tych, ale cały przekrój tj. kalesoniaki (2 sztuki) małe (pięć sztuk) większe (4 sztuki) płaszczowy 1 szt. i nic więcej. Co to miało znaczyć? Ktoś rwał szaty?Jedyną moją daleko idącą hipotezą jest pozbawienie jakiegoś żołnierza LWP oznak tejże Państwowości przez leśnych uznających Polskę z orłem w koronie". Sam nie wiem bo to szczery las i żadnego innego sygnału wkoło, więc żadne zrzutowisko ni coś podobnego...
Sv Napisano 13 Listopad 2007 Autor Napisano 13 Listopad 2007 Rwanie szat to oczywiście przenośnia. W zasadzie nie zwracałem na te guziorki żadnej uwagi nie licząc lekkiego klnięcia, kiedy w myślach już była monetka, która za chwilę stawała sie guzikiem...Jednak od czasu kiedy natknąłem się na poletku na ślady napoleońskie, zwracam uwagę na każdą znajdę nie dopatrując się w niej rewelacji ale np. potwierdzenia mojej hipotezy, że uciekała przez to pole garstka żolnierzy Napoleona, pobita parę km dalej.Oczywiście guziki mogą być nie związane z tym okresem bo jak na każdym urodzajnym polu przekrój wiekowy monet u guziorków jest duży.Sv
pokemon Napisano 13 Listopad 2007 Napisano 13 Listopad 2007 No tak. Sorki, że się podczepiłem i poprowadziłem temat w innym kierunku, ale pytanie nadal pozostaje bez odpowiedzi, bo nie sądzę, aby dziewczyna wróżyła sobie z munduru chłopaka kocha- nie kocha odrywając poszczególne guziki :)))Poza tym kalesoniaki! No chyba że się do niego dobierała zaczynając od guzików :)))
281 Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 Witam!W moim skromnych zbiorach też mam takie trzy guziki.Pierwszy znalazłem przy starej,nie istniejącej już przeprawie przez rzekę(zerwana w 45 przez niemców).Drugi znalazłem na polu.Trzeci trafił mi się w lesie nieopodal krzyżówki starego traktu handlowego.No i najciekawsze że nikt nic nie wie na ich temat.Pozdr.281
Sv Napisano 15 Listopad 2007 Autor Napisano 15 Listopad 2007 Pokemon pisze, że kalesoniaki. Stawiałem raczej na to, że są od koszuli. Widziałem tu niedawno podobne - na fotce przy okazji prośby o wycenę jakichś sreberek, więc sądzę że były rozpowszechnione.sv
Kiler Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 Jak nikt nic nie wie?Ja wiem tyle: guzik średnicy 15mm, wykonany z Kupfer (z jez. niem.), Land:Baden-Württemberg, Kreis:Lörrach. Guzikow takich i podobnych jest cala masa i trudno jednoznacznie okreslic jest ich pochodzenie. Wykonywane sa tez z metalu arsenbronze. Sa to guziki cywilne z XIXw.
pokemon Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 Sv- słuszne spostrzeżenie. Kalesoniaki to oklepane określenie więc tak rzuciłem, ale może być od koszuli. Dodam, iż guziki znalezione na terenie działania ppor. AK pseudo Uskok"- otoczony przez UB rozerwał się granatem
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.