Skocz do zawartości

Guziorki

Sv

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

takie małe wkurzające - wziąłem 3, reszta została na miedzy.
Średnica 15 mm - jakiś chłop, szlachecic, wojak rwał na polu szaty:)?

Dzięki za wszelkie inf.
Sv

Napisano
Z tym znajdowaniem guzików w jednym miejscu to rzeczywiście dziwna sprawa typu ktos rwał szaty" :)
Ja w jednym miejscu znalazłem guziki z lat 50-tych, ale cały przekrój tj. kalesoniaki (2 sztuki) małe (pięć sztuk) większe (4 sztuki) płaszczowy 1 szt. i nic więcej. Co to miało znaczyć? Ktoś rwał szaty?
Jedyną moją daleko idącą hipotezą jest pozbawienie jakiegoś żołnierza LWP oznak tejże Państwowości przez leśnych uznających Polskę z orłem w koronie". Sam nie wiem bo to szczery las i żadnego innego sygnału wkoło, więc żadne zrzutowisko ni coś podobnego...
Napisano
Rwanie szat to oczywiście przenośnia. W zasadzie nie zwracałem na te guziorki żadnej uwagi nie licząc lekkiego klnięcia, kiedy w myślach już była monetka, która za chwilę stawała sie guzikiem...Jednak od czasu kiedy natknąłem się na poletku na ślady napoleońskie, zwracam uwagę na każdą znajdę nie dopatrując się w niej rewelacji ale np. potwierdzenia mojej hipotezy, że uciekała przez to pole garstka żolnierzy Napoleona, pobita parę km dalej.
Oczywiście guziki mogą być nie związane z tym okresem bo jak na każdym urodzajnym polu przekrój wiekowy monet u guziorków jest duży.
Sv
Napisano
No tak. Sorki, że się podczepiłem i poprowadziłem temat w innym kierunku, ale pytanie nadal pozostaje bez odpowiedzi, bo nie sądzę, aby dziewczyna wróżyła sobie z munduru chłopaka kocha- nie kocha odrywając poszczególne guziki :)))
Poza tym kalesoniaki! No chyba że się do niego dobierała zaczynając od guzików :)))
Napisano
Witam!
W moim skromnych zbiorach też mam takie trzy guziki.
Pierwszy znalazłem przy starej,nie istniejącej już przeprawie przez rzekę(zerwana w 45 przez niemców).Drugi znalazłem na polu.Trzeci trafił mi się w lesie nieopodal krzyżówki starego traktu handlowego.
No i najciekawsze że nikt nic nie wie na ich temat.
Pozdr.281
Napisano
Pokemon pisze, że kalesoniaki. Stawiałem raczej na to, że są od koszuli. Widziałem tu niedawno podobne - na fotce przy okazji prośby o wycenę jakichś sreberek, więc sądzę że były rozpowszechnione.
sv
Napisano
Jak nikt nic nie wie?
Ja wiem tyle: guzik średnicy 15mm, wykonany z Kupfer (z jez. niem.), Land:Baden-Württemberg, Kreis:Lörrach. Guzikow takich i podobnych jest cala masa i trudno jednoznacznie okreslic jest ich pochodzenie. Wykonywane sa tez z metalu arsenbronze.
Sa to guziki cywilne z XIXw.
Napisano
Sv- słuszne spostrzeżenie. Kalesoniaki to oklepane określenie więc tak rzuciłem, ale może być od koszuli. Dodam, iż guziki znalezione na terenie działania ppor. AK pseudo Uskok"- otoczony przez UB rozerwał się granatem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie