Skocz do zawartości
  • 0

Co to za pierścień

siwy_49

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja mam taką, z napisem WARSZAWA i producentem, niestety nie odszyfruję 3 i 5 litery. Średnica 37 mm, średnica wewnętrzna 20 mm, też ma resztki materiału. Nasuwa mi się analogia do oczek" pałatek austriackich.
Podłączę się więc też pod identyfikację.

Napisano
Jeśli do pałatek austryiackich to dlaczego piszą po rosyjsku? Nasuwa mi się okres powstania styczniowego bo w tej okolicy kopię dużo kul muszkietowych z tego okresu.
Napisano
Pisząc analogia miałem na myśli podobne zastosowanie (okucie pałątki, namiotu?), oczywiście kółeczko jest carskie.
Napisano

...ale napis polski-H.ZEMSZ*WARSZAWA
I teraz wiadomo co to litery na wykopku MK :)

Swoją drogą jeżeli pomysł siwego49 ,że jego znajdki mogą pochodzić z Powstania Styczniowego jest prawidłowy to ciekawe stają się polskie i rosyjskie napisy tego samego producenta.
Czyżby produkcja dla Powstania?
Ja jednak myślę,że te przelotki są dużo młodsze-może przełom XIX\\XX wieku.
Co o tym myślicie panowie?

Napisano
W kwestii okucia rymarskiego sygnowanego N.ZEMSZ - Warszawa.
(N - a nie H - widać to na kółku z napisem w jęz.polskim, a pisane cyrylicą H oznacza właśnie w alfabecie łacińskim N).
Co do ewentualnej prod.dla powstania styczniowego - to chyba koledzy sobie zażartowali.
Ale do rzeczy: Noech Zemsz założył swoją firmę w 1994r.w Warszawie przy ulicy Grzybowskiej nr 16 i produkował głównie pasy transmisyjne, worki lniane dla rolnictwa i opończe nieprzemakalne - z pewnością w dużej mierze dla armii carskiej.Ponad 90% produkcji przeznaczone było na rynek wschodni. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie