siwy_49 Napisano 11 Listopad 2007 Autor Napisano 11 Listopad 2007 Może ktoś wie co to jest? Obok znalazłem starą obrączke. Pomiędzy blaszkami fragmenty chyba skóry.
siwy_49 Napisano 11 Listopad 2007 Autor Napisano 11 Listopad 2007 Może ktoś wie co to jest? Obok znalazłem starą obrączke. Pomiędzy blaszkami fragmenty chyba skóry.
mietek Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 O ile mnie nie myli moj nie uzywany od lat rosyjski, to jest tam napisane yrardow"
MK Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 Ja mam taką, z napisem WARSZAWA i producentem, niestety nie odszyfruję 3 i 5 litery. Średnica 37 mm, średnica wewnętrzna 20 mm, też ma resztki materiału. Nasuwa mi się analogia do oczek" pałatek austriackich.Podłączę się więc też pod identyfikację.
siwy_49 Napisano 11 Listopad 2007 Autor Napisano 11 Listopad 2007 Jeśli do pałatek austryiackich to dlaczego piszą po rosyjsku? Nasuwa mi się okres powstania styczniowego bo w tej okolicy kopię dużo kul muszkietowych z tego okresu.
MK Napisano 12 Listopad 2007 Napisano 12 Listopad 2007 Pisząc analogia miałem na myśli podobne zastosowanie (okucie pałątki, namiotu?), oczywiście kółeczko jest carskie.
RayanPeter Napisano 12 Listopad 2007 Napisano 12 Listopad 2007 mam kilkanascie takich od malych po duze Niektore maja napis żyrardów inne T wo F REDDAWEI i K2 "i duzo gładkich.pzdr. Fotka pozniej.
EMPAI Napisano 28 Kwiecień 2009 Napisano 28 Kwiecień 2009 Podłączam się pod stary wątek bo udało mi się odkopać taką samą przelotkę " jak kolega MK.Wymiary podobne....
EMPAI Napisano 28 Kwiecień 2009 Napisano 28 Kwiecień 2009 ...ale napis polski-H.ZEMSZ*WARSZAWAI teraz wiadomo co to litery na wykopku MK :) Swoją drogą jeżeli pomysł siwego49 ,że jego znajdki mogą pochodzić z Powstania Styczniowego jest prawidłowy to ciekawe stają się polskie i rosyjskie napisy tego samego producenta.Czyżby produkcja dla Powstania?Ja jednak myślę,że te przelotki są dużo młodsze-może przełom XIX\\XX wieku.Co o tym myślicie panowie?
lupo55 Napisano 28 Kwiecień 2009 Napisano 28 Kwiecień 2009 W kwestii okucia rymarskiego sygnowanego N.ZEMSZ - Warszawa.(N - a nie H - widać to na kółku z napisem w jęz.polskim, a pisane cyrylicą H oznacza właśnie w alfabecie łacińskim N).Co do ewentualnej prod.dla powstania styczniowego - to chyba koledzy sobie zażartowali. Ale do rzeczy: Noech Zemsz założył swoją firmę w 1994r.w Warszawie przy ulicy Grzybowskiej nr 16 i produkował głównie pasy transmisyjne, worki lniane dla rolnictwa i opończe nieprzemakalne - z pewnością w dużej mierze dla armii carskiej.Ponad 90% produkcji przeznaczone było na rynek wschodni. Pozdrawiam.
lupo55 Napisano 28 Kwiecień 2009 Napisano 28 Kwiecień 2009 przepraszam - oczywiście rok założenia firmy to 1894.
Pytanie
siwy_49
Może ktoś wie co to jest? Obok znalazłem starą obrączke. Pomiędzy blaszkami fragmenty chyba skóry.
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.