dudzin Napisano 11 Listopad 2007 Autor Share Napisano 11 Listopad 2007 Zastanwiam się nad następującym problemem. Czekam na propozycje i wasze zdanie w ww. temacie.Czy jest prawne ograniczenie stworzenia GRH, której nazwa nawiązywałaby, lub nawet była identyczna z już istniejącą? Zauważyłem ostatnio w pewnych środowiskach, że niektórzy delikwenci po wyeliminowaniu z działań w konkretnej grupie (z takich czy innych powodów) działają nadal samodzielnie w imieniu tej grupy" lub zakładają konkurencyjną nawiązująca nazwą do tej o pewnej już renomie - dla zwykłego widza często różnica miedzy nimi jest niezauważalna, a krecia robota działa. Jak dla mnie z punktu widzenia przyzwoitości jest to niedopuszczalne, ale jestem ciekaw jak widzą to inni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johann Napisano 11 Listopad 2007 Share Napisano 11 Listopad 2007 A możesz podać jakiś konkretny przykład? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 11 Listopad 2007 Autor Share Napisano 11 Listopad 2007 Istnieje w Łomży GRH SGO Narewa" w skład której wchodzą:sekcja niemiecka: bodajże 42 pionier batalionsekcja polska: 33 pp ale ostatnio na niektórych lokalnych imprezach pojawiła się GRH 33 pp, o której działaniach SGP Narew" nic nie wie, a która firmuje człowiek, który kiedyś był w tej grupie.Poza tym zastanawia mnie czy jest prawna forma takich ograniczeń? Bo jeżeli nie ma, to wkrótce możemy mieć np. trzy grupy pn: Żelazny Orzeł" itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 11 Listopad 2007 Share Napisano 11 Listopad 2007 Jak sam napisałeś GRH SGO jest tylko grh czyli grupą. Dopóki nie zdobedziecie osobowości prawnej, choćby jako stowarzyszenie, nic sie nie da zrobić. Każdy może sobie założyc grupę o takiej nazwie i działać. przykładem do pewnego momentu były grupy 1 SBS - potem sie po rejestrowaly i zmodyfikowały nazwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 11 Listopad 2007 Autor Share Napisano 11 Listopad 2007 akagi nawet jeżeli założy stowarzyszenie pn. GRH SGO Narew" to od strony prawnej w KRS będzie można również zarejestrować stowarzyszenie GRH 33 pp".Jeżeli zaś ktoś zechce dla przykładu założyć konkurencyjną GRH Żelazny Orzeł", to w KRS zostanie ona również zarejestrowana, chyba że nazwa jest zastrzeżona, w co wątpię.Zastanawiam mnie tylko jakie powinno być nasze podejście rekonstruktorów do ww. kwestii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 11 Listopad 2007 Share Napisano 11 Listopad 2007 Dudzin, sa prawne metody na zastrzeżenie nazw, szczególnie historycznych, szczególnie przez osoby prawne. Aczkolwiek nikt nie moiw, że to proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 11 Listopad 2007 Autor Share Napisano 11 Listopad 2007 To, że prawnie taka możliwość istnieje, to ja wiem. Tylko ile GRH jest zarejestrowanych w KRS jako stowarzyszenia, a ile z tych zarejestrowanych ma zastrzeżoną nazwę?Zastanawiam się, czy my jako środowisko rekonstruktorów jesteśmy w stanie coś z tym fantem zrobić i jak powinniśmy podchodzić do tego typu tworów (środowiskowy ostracyzm? Pociąga to za sobą pytanie bardziej ogólnej natury: czy chcemy stanowić w miarę jednolity ruch, z którym będą liczyć się urzędasy" i władze, czy wybieramy partyzantkę na zasadzie każdy sobie rzepkę skrobie"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZAREK Napisano 11 Listopad 2007 Share Napisano 11 Listopad 2007 Witam jako że to ja jestem tym delikwentem który niby tworzy taką samą grupę i o takiej samej nazwie.To pozwolę sobie sprostować parę tematów poruszonych w tym poście.Po pierwsze to na samym początku nieprawdziwa jest już nazwa podana przez Dudzina.Pełna nazwa to Harcerska Grupa Rekonstrukcji Historycznej 33PP,,Strzelców Kurpiowskich,, przy 11 SDHS Exodus-Hufiec Łomża istniejącej od 1995 roku i której oficjalnym patronem jest 33PP i nie ma w nazwie SGO Narew.http://www.exodus.4lomza.pl/index.php?wiad=228 to link do strony drużyny.Więc nie wiem gdzie tu konflikt interesów.Po drugie ZHP ma osobowość prawną i wszystkie drużyny a więc i formy działalności przez nie prowadzone są legalne i zgodne z prawem.Po trzecie na tych imprezach na których byli przedstawiciele HGRH 33PP ,,Strzelców Kurpiowskich,, używana była tylko ta nazwa a nie GRH 33PP,SGO Narew moim zdaniem nie ma powodów do jakiś pretensji.Moje pytanie do Dudzina na koniec. Dlaczego Harcerzom odmawiasz prawa do kultywowania tradycji Bohatera swojej drużyn,do poznawania historii swojego kraju i regionu .A wręcz namawiasz innych kolegów z grup do bojkotowania ich działalności.11 Listopada to święto tych Harcerzy,Peowiaków,gimnazjalistów poległych w obronie Polski a z ich kolegów którzy mieli szczęście przeżyć powstał właśnie 33PP w Łomży.Myślę że ta młodzież ma największe prawo do używania tej nazwy.Ruch Grup Rekonstrukcyjnych ma wszak za zadanie edukowanie młodzieży oraz pokazanie nowej formy spędzania wolnego czasu,bardzo zresztą pożytecznej dla społeczeństwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 11 Listopad 2007 Autor Share Napisano 11 Listopad 2007 SZAREK niczego nikomu nie odmawiam to po pierwsze. Po drugie nigdzie nie napisałem, że macie w nazwie SGO Narew".Po trzecie jesteście drużyną starszoharcerską, czyli skupiacie harcerzy w wieku gimnazjalnym - nie widzę zatem w tym przypadku większych szans na poważne podejście do rekonstrukcji, chodzi mi głównie o kwestię kosztów przy kompletowaniu wyposażenia oraz ich udział w rekonstrukcjach historycznych (z reguły trzeba być pełnoletnim).Po czwarte na stronie drużyny, którą podałeś nie znalazłem wzmianki o tej harcerskiej GRH, bo nie bardzo wiem jak ją wpisać w strukturę ZHP, a osobiście trochę też działam w tej materii. Czy jest to twór, który zatwierdziła tylko Rada Drużyny, czy Komendant Hufca rozkazem? Po piąte cytuję: HP ma osobowość prawną i wszystkie drużyny a więc i formy działalności przez nie prowadzone są legalne i zgodne z prawem." - to nie tak, bo z tego wynika, że jeżeli jako drużyna pójdziecie i skopiecie kolesia na ulicy, to jest to zgodne z prawem.Po szóste wymyślenie nazwy i dobre chęci, to jedno, a właściwe podejście do tematu to drugie - bo takim działaniem możecie zrobić więcej szkody jak pożytku, ewentualnie najeść się wstydu. Czy nie lepiej było porozumieć się już z istniejąca GRH posiadającą pewne doświadczenie i przy współpracy z nią stworzyć tę sekcje harcerską - myślę, że byłoby to z pożytkiem dla obu stron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZAREK Napisano 11 Listopad 2007 Share Napisano 11 Listopad 2007 Jak napisałem Dudzin grupa jest w trakcie organizacji,strona podana przeze mnie jest w trakcie aktualizacji a podałem ją tylko w celu rozwiania wątpliwości co do nazwy. Nie dyskutujemy tu o możliwościach finansowych gimnazjalistów i czy stać ich na mundur i wyposażenie.Bo jak sam wiesz każdy od czegoś musi zacząć.Jeśli kiedyś trafimy do dziwadeł hi hi to będziesz miał co pisać na forum.Prawdziwi harcerze nie kopią ludzi na ulicy więc to też nie twój ból głowy.Doświadczenie i wiedzę kiedyś trzeba zdobyć tego harcerze też muszą się nauczyć.Z formalnych spraw nie muszę ci się tłumaczyć bo nie jesteś ani moim przełożonym a ja twoim podwładnym.a co do ostatniego to zakładanie sekcji harcerskiej w istniejącej już grupie z różnych powodów jest niepraktyczne.Uważam temat za wyczerpany,nikt nie lubi konkurencji i myślę że taki jest powód tego tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 11 Listopad 2007 Autor Share Napisano 11 Listopad 2007 To nie chodzi żebyś mi się tłumaczył ze spraw formalnych, tylko w aktualnej sytuacji jesteście grupką znajomków z drużyny, którzy do tego postanowili stworzyć harcerską GRH. Czy używanie nazwy harcerska jest tu odpowiednie skoro jako taki twór nie funkcjonujecie w ramach ZHP.Czy to ze grupa kumpli nazwie się drużyną harcerską, to nią jest - NIE!Nie chodzi tu o konkurencję - bo po co konkurować jeżeli można współdziałać - tylko na jechaniu opinii innej grupy, a tego jako harcerze nie powinniście robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZAREK Napisano 11 Listopad 2007 Share Napisano 11 Listopad 2007 Nic nie wiesz o formach działania powstałej grupy więc nie stawiaj żadnych tez.I nie jedziemy na niczyjej opinii ani zaznaczam nie identyfikujemy się z tą grupą.Na swoją zapracujemy a że nazwy są podobne no cóż dla nas imię naszego patrona ma szczególne znaczenie.Wszystkie grupy kiedyś zaczynały i nikt im nie mówił jak to mają robić. Nie tobie na szczęście decydować jak ma ta grupa wyglądać i jak harcerze mają postępować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZAREK Napisano 11 Listopad 2007 Share Napisano 11 Listopad 2007 Do Admina proszę o interwencję ze względu na zbyt duże odejście do tematu postawionego na forum.Dyskusja nad tym czy jakaś grupa ma prawo istnieć lub nie.To chyba nie jest jakaś komisja specjalna ani inkwizycja.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 11 Listopad 2007 Autor Share Napisano 11 Listopad 2007 Akurat ja nie widzę zbytniego odejścia od tematu wątku, tak więc nie widzę potrzeby ingerencji admina.Szarek, bądź łaskaw napisać tu publicznie (ewentualnie na priva) o formach waszego działania, nie będę musiał poruszać się w sferze domysłów. Szkoda, że nie chcesz posłuchać rad osób, które jakiś czas siedzą już w ruchu rekonstruktorskim, a wolisz wyważać otwarte już drzwi - w ten sposób zapewne popełnicie parę błędów, które ktoś już kiedyś popełnił, a których moglibyście uniknąć, ale jak widać Wy wiecie lepiej. Kwestią nie jest to, czy identyfikujecie się z sekcją polską 33 pp GRH Narew", tylko czy ludzie was z nią nie utożsamiają oraz czy będziecie umieli współdziałać?Co do tego jak winni postępować harcerze, to muszę Cię rozczarować, gdyż zapewne dłużej od Ciebie działam w ZHP i pełnię wyższą funkcję od Twojej. No ale jak iwdać młodzi gniewni" zawsze wiedzą najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZAREK Napisano 11 Listopad 2007 Share Napisano 11 Listopad 2007 - odnośnie braku GRH powstańców śląskich jeżeli nie istniej to trzeba paru zapaleńców, którzy ją zorganizują i będa chcieli się udzielać - tylko w ilu rekonstrukcjach mogłaby ona wystąpić? To twój post Dudzin odnośnie defilady w Warszawie ,harcerze też potrafią być zapaleńcami,nie myli się tylko ten co nic nie robi.Ze swej strony kończę tę dyskusję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 12 Listopad 2007 Share Napisano 12 Listopad 2007 Szarek - daj spokój przecierz on Cię prowokuje!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian_101 Napisano 12 Listopad 2007 Share Napisano 12 Listopad 2007 Nie widzę najmniejszego powodu, żeby grupa nie mogła w nazwie nosić elementu Harcerska" dla podkreślenia jej specyfiki, nawet jeśli zakładający ją ludzie tworzą ją na zasadach grupy nieformalnej, niekoniecznie oficjalnej jednostki organizacyjnej JAKIEJKOLWIEK organizacji harcerskiej. Dlaczego? Bo Harcerstwo to od 1989 roku RUCH, a nie organizacja. Nazwy obu grup nie są z tego co pisze SZAREK tożsame, więc nie widzę tu problemu. Co z tego że chcą odtwarzać tą samą jednostkę? Chyba nie ma zagrożenia, że któraś z tych grup przerośnie swym stanem osobowym stan 33pp i w ten sposób ktoś ie zmieści się" na rekonstrukcji. SZAREK - starajcie się współpracować na równych prawach z SGO Narew, wtedy nikt nie będzie Wam przylepiał łaty odszczepienców, którzy ukradli" komuś jednostkę. Dbajcie o poziom Waszej rekonstrukcji (i tu niestety powinniście też starać się zmieścić w jakiejś logice z kwestią wieku Waszych ludzi).Takich przykładów jest więcej w Polsce (choćby Herman Goering w grupie z Otwocka i okolic Warszawy oraz SRH Wrzesień). Żyjemy w wolnym kraju i nikt nie może zabronić komuś rekonstruowania takiej samej jednostki.I nie zawsze dudzin tworzenie podsekcji w innej grupie jest dobre - jeśli ta podsekcja tworzy bardzo zwartą i autonomiczną strukturę, to albo wpłynie na całokształt grupy, albo i tak nastąpi podział (znam to z autopsji z bractwa rycerskiego podzielonego na sekcje w jakim byłem kilka late temu i w którym co jakiś czas sekcja oddzielała się jako samodzielna grupa). Michał MarianowskiHarcerska Grupa Historyczna WIGRY"www.wigry44.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZAREK Napisano 12 Listopad 2007 Share Napisano 12 Listopad 2007 Spoko Kamilo wszystko jest o.k ,dzięki Marian za rozsądną i wyważoną opinię bo sporo ludzi na tym forum zajmuje się właśnie szkalowaniem oraz szczuciem na siebie innych.Z wiekiem rekonstruktorów to sobie poradzimy bo wbrew pozorom harcerzy w wieku poborowym jakbym to delikatnie nazwał jest całkiem sporo i szukają nowego sposobu na bycie harcerzem.Same zbiórki i akcje letnie już im nie wystarczą więc stąd pomysł powstania grupy przy hufcu i drużynie.Aby uspokoić Dudzina to troszeczkę doświadczenia reko już posiadam bo zajmuję się tym na serio od trzech lat i przy tej okazji poznałem wielu wspaniałych ludzi i przyjaciół ,na pewno nam pomogą jeśli będzie potrzeba. A współpraca na pewno też będzie , wszak obie grupy są w jednym mieście a jaka to czas pokaże.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rfx Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Dudzin napisał:Czy jest prawne ograniczenie stworzenia GRH, której nazwa nawiązywałaby, lub nawet była identyczna z już istniejącą?" iektórzy delikwenci po wyeliminowaniu z działań w konkretnej grupie" adal samodzielnie "w imieniu tej grupy lub zakładają konkurencyjną"Dudzin! Czego Ty od nich chcesz? Co Ci zrobili, że piszesz insynuacje w stylu IV RP. Jacy delikwenci? To już nie można adal samodzielnie" zebrać kumpli i pobawić się w wojsko? Jeśli chłopaki nie podsrywają innym grupom, nie podszywają się pod nie - to o co chodzi? Gdyby faktycznie chodziło o jakieś brudne gierki przez wyrzuconych z GRH Narew, to miałbyś rację. A wychodzi na to, że jej nie masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 rfx to nie jest temat do publicznej dyskusji jak chcez pogadac to zapraszam na priv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rfx Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Robo, nic mi do tego. Temat jest na forum, treść nijak nie przystaje do tytułu.pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 14 Listopad 2007 Share Napisano 14 Listopad 2007 komuś sie nie udał prowokacjai teraz szuka kolegów żeby swoje zdaniepodeprzeć a jest taki powiedzenie : prawda w oczy kole "Dudzin dlaczego urzywasz nazwy Żelazny orzeł w swoich wypowiedziach ?? ni jak nie przypominam sobie żeby żelazny chciał przejąć nazwę SGO NAREW i nie jest żadną konkuręcją dla tej grupy ostatnio w Tomaszowie ,Parczewie na eszelonie i w Łomży działaliśmy razem więc ??a do twojek wiadomości już nie długo grupa bedzie zarejestrowana w KRS i snak oraz nazwy sekcji będą zastrzeżone . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 14 Listopad 2007 Share Napisano 14 Listopad 2007 komuś sie nie udała prowokacja i teraz szuka kolegów żeby swoje zdanie podeprzeć a jest takie powiedzenie : prawda w oczy kole "Dudzin dlaczego użyłeś nazwy Żelazny orzeł w swoich wypowiedziach ?? ni jak nie przypominam sobie żeby żelazny chciał przejąć nazwę SGO NAREW i nie jest żadną konkuręcją dla tej grupy ostatnio w Tomaszowie ,Parczewie na eszelonie i w Łomży działaliśmy razem więc ??A do twojej wiadomości ,już niedługo grupa bedzie zarejestrowana w KRS i Znak oraz nazwy 5 sekcji będą zastrzeżone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 15 Listopad 2007 Autor Share Napisano 15 Listopad 2007 nazwa Żelazny Orzeł" została użyta tylko przykładowo i to nie w kontekście zawirowań przy SGO Narew" - Kamilo czytać trzeba ze zrozumieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 7 Wrzesień 2009 Share Napisano 7 Wrzesień 2009 Znalazłem niedawno ten wątek, a jako mający podobny problem jak kolega Dudzin proszę o pomoc. Tak jak piszecie-jeśli ktoś tworzy podobną grupę (tzn. o nazwie która niejako trochę nas dotyka) to jest ok. Bo można utworzyć grupę np. 10BK i można utworzyć odrębnie grupę np. 24pu.A co w sytuacji gdy tworzymy jakąś grupę (np. 24pu) a ktoś niezależnie od nas również tworzy taką samą grupę? Co w sytuacji gdy staramy się doprowadzać nasz wygląd i zachowania do perfekcji a ktoś inny ma poprostu parcie na szkło"? Jak przeciwdziałać takim sytuacjom? Wiem ze nikt w kraju nie będzie miał monopolu na jakąś grupę/jednostkę. Ale mi np. głupi jest gdy staram się wyglądać jak żołnierz z okresu IIwś a ktoś tylko się pokazuje.I tu nie chodzi tylko o zazdrość że jego widać więcej. Chodzi także o pewne formy prawdy historycznej, do której my, rekonstruktorzy dążymy (nie tylko zeby nie trafić do rekonstr. dziwadeł).pozdrawiam,makul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.