szeregowy krzyś Napisano 10 Listopad 2007 Autor Napisano 10 Listopad 2007 Witam!Szukam zdjęć z okresu walk o Lublin w lipcu 1944r.Pamiętam, że widziałem w którejś z publikacji kilka ciekawych zdjęć znokałtowanego radzieckiego sprzętu, więc jeśli ktoś z szanownego grona poszukiwaczy dysponuje takowymi zdjęciami byłbym bardzo wdzięczny jeśli mógłby je zamieścić w tym wątku.Pozdrawiam
elpasys Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 Najlepszy znany mi opis walk (niestety bez zdjęć) o Lublin jest tutajhttp://www.pw44.pl/na_przedpolu_warszawy.pdfIstotnie, Rosjanie ponieśli tutaj duże i nieuniknione straty, ale oni tę bitwę o Lublin wygrali. Tutaj został ciężko rannny dowódca sowieckiej 2. Armii Pancernej gen. Bogdanow. W tym opisie można też znaleźć fragment opisujący, jak Rosjanie jeździli sobie czołgiem po Niemcach wycofujących się drogą do W-wy.
elpasys Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 Jeśli jesteśmy w Lublinie, to pokażę niemiecki stempel okolicznościowy z lubelskich obchodów 2. rocznicy utworzenia Generalnej Gubernii.
Zakuta-Zarzycki Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 Tylko pozazdrościć literatury ( ciekawe opisy walk ). Na marginesie nie nasz może Elpasys w formie pdf książki Bitwa o Kielce - 1945" ? Chętnie ją przeczytam a nie mam do niej dostępu.
elpasys Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 Cześć,Niestety, nie mam tej pdf-książki, o której piszesz, ale może ktoś z kolegów Ci pomoże.
ChrisFly Napisano 12 Listopad 2007 Napisano 12 Listopad 2007 Najpełniejszy opis walk o Lublin, wraz ze zdjęciami, znajduje się w artykule Czołgi idą na Lublin. Radzieckie wojska pancerne w szturmie Lublina w lipcu 1944 roku" autorstwa Norberta Bączyka, który został zamieszczony w magazynie Militaria XX Wieku" nr 10.Autor podanego pdf-a czerpał swą wiedzę właśnie z tego artykułu.Teza o nieuniknionych stratach Rosjan w Lublinie jest wielce dyskusyjna.
aegirsson Napisano 12 Listopad 2007 Napisano 12 Listopad 2007 Wszędzie Sowieci ponosili nieuniknione straty (rozpoznanie walką), czym się różnił Lublin ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.