Skocz do zawartości
  • 0

Proszę o id.klamry .

huk 100

Pytanie

Napisano

Klamrę wyrwałem z Czech jest to mosiężna klamra po niklowana lub po chromowana ? Krzyż mosiężny nakładany –wzór klamry jest prawie identyczny jak klamry Austro- Węgierskie w porównaniu do nich ma takie same wymiary ok. 66mm x 53mm –zastanawiam się czy Sanitariusza ? Czy Czerwonego Krzyża ? A może Szwajcarska ? Proszę o wszelkie sugestie .

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
myślałem że może pod śniedzią coś jest wybite ale nie chciałem jej czyścić –po dokładnym obejrzeniu nic nie mogę wypatrzeć –pozdro- kurcze żeby chociaż jakaś fotka ?
Napisano
Klamry o tej budowie i tym profilu są typowe dla Czechosłowacji, profil pasuje również do pruskiej starszego typu i oczywiście austriackiej, ale zaczep inny (chyba, ze austriacka w wersji z nakladanym orłem, ale otwory się nie zgadzają).
Napisano

Klamrę wyrwałem z Czech jest to mosiężna klamra po niklowana lub po chromowana ? Krzyż mosiężny nakładany –wzór klamry jest prawie identyczny jak klamry Austro- Węgierskie w porównaniu do nich ma takie same wymiary ok. 66mm x 53mm –zastanawiam się czy Sanitariusza ? Czy Czerwonego Krzyża ? A może Szwajcarska ? Proszę o wszelkie sugestie .

Napisano
Kiedyś widziałem nieśmiertelnik- szkaplerz z kartą identyfikacyjną pracownika Czerwonego Krzyża z Republiki Czechosłowackiej lat 30tych,znakiem tego mogli być oni także zuniformizowani i mieć własne klamry.Biorąc pod uwagę miejsce pozyskania przedmiotu obstaję za klamrą czechosłowackiego Czerwonego Krzyża z przed 1939.
Napisano
Huku, to mi wygląda na indywidualną wydumkę na bazie klamry austriackiej (lub czeskiej przedwojennej). Czy wykonano ją dla sanitariusza? Trudno powiedzieć, symbolika wskazuje na jakieś służby medyczne.
Albo jest to klamra związana ze Szwajcarią, ale niestety nie siedzę mocno w temacie szwajcarskich klamer.
Napisano
Wykonanie zbliżone do czechosłowackich klamer wojskowych z przed 1939 ,może jest to klamra pracownika Czerwonego Krzyża z Czechosłowacji.Pracownicy tej organizacji w Niemczech mieli swoje uniformy i klamry,dlaczego nie mieliby mieć Czesi.
Napisano
Mogę dodać tylko tyle że to wydumka nie jest .Jest wykonana profesjonalnie a krzyż jest wycięty z mosiądzu maszynowo nie był ręcznie piłowany niklu też sam by nie położył -pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie