Skocz do zawartości

Co zrobić by w końcu zmienić prawo? ? ? ?

kuba321

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie dręczące Nas wszystkich. Ale każdy tylko siedzi i czyta. Jak nie czyta to klika. Jak nie klika to nic nie robi.

Co zrobić, żeby zmienić prawo na LEPSZE? Takie bardziej przyjazne poszukiwaczom?

Pewnie każdy pomyśli - kolejny urwał się z choinki. Może zrobimy ogólnopolski zryw poszukiwaczy? Może jakaś petycja? A może sam wielki ODKRYWCA coś podpowie? Jak na razie każdy siedzi cicho i czeka aż prawo samo się zmieni. Ludziska do dzieła!

Jak macie coś na sercu, lub ktoś chce legalnego kopania" wpisujcie się w tym wątku. TYLKO BEZ PYSKÓWEK!

P.S Wypiłem tylko jedno piwko :)))) ale świadomy praw i obowiązków chcę legalnego kopania.

Michał P. (CirrusCX)

Może otwarty list do władz? Ładna argumentacja (ratowanie zabytków, odkrywanie historii itp:)), porównanie do innych krajów itp... Rozesłać do wszystkich telewizji, stacji radiowych i gazet jakie tylko znacie i czekać na efekt :)

Musimy dojsc do wladz najszybciejpo przez rewolucjie ,kogo wezmiemy na przywodce??

----------------------------------------
Ostrzegam Cię blo39... Usunąłem post który był niżej, i tego też skorygowałem by nie był brany na serio... Panowie proszę bez głupich i nieodpowiedzialnych propozycji" Nie chcemy przecież, by postrzegano nas jako bandziorów...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hitboy64 21:07 06-11-2007

Argumenty koledzy? Argumenty!
Samo o chcemy legalnie kopać to za mało". Musiałoby być coś na zasadzie stowarzyszenia myśliwych" ze ścisłymi regułami i każdorazowym pozwoleniem na wykopki jak z pozwoleniem na odstrzał zwierza. Złapią kogoś na nielegalu, traci legitymację i flintę. :)
Dodatkowo już macie schody: pozwolenie= pozwolenie właściciela gruntu, pozwolenie konserwatora zabytków itd.
Dlatego myślę ważne byłoby doprecyzowanie co wolno a czego nie, jednak obawiam się, że nowa ustawa może być jeszcze gorsza, bo ciężko zrobić listę zabytków i niezabytków, a do tego podwójne lub potrójne nazewnictwo! Do tego wykopany niezabytek może być na terenie wykopalisk archeologicznych, a do tego może być bez pozwolenia właściciela, a nawet za pozwoleniem właściciela, to co w ziemi to Państwowe...schody koledzy, schody bez końca, dlatego naprawdę nie widzę żadnych możliwości. Jedyna możliwość to taka, że stanie się to takim popularnym sportem, że przestanie komukolwiek przeszkadzać, tak jak pomimo żądań pozwolenia na płot ludzie stawiają bez pozwolenia i nikt się dzisiaj już nie czepia, ale wówczas będą latać po polach i lasach jak najęci, ryjąc nawet tam gdzie już było wielokrotnie zryte. Sami więc widzicie, że nie ma szans aby to ująć w realne ramy. Jeśłi ktoś ma rzeczowy pomysł, to niech się podzieli z nami

Powiem tak jak Pan DONALD... skoro w innych krajach się udało to dlaczego nie w Polsce? Pokemonie, wszystko można zrobić, przemyśleć i udoskonalić.

Jak każdy będzie przechodził obojętnie i czekał aż samo się zmieni to wybaczcie. Będziecie musieli swoje skarby przekazać kolejnemu pokoleniu bo za naszej kadencji SAMO nic się nie zrobi.

A teraz kontrowersyjny pomysł: wykopuję worek złota. I co z nim robić? Zgłaszać w Polsce? Ależ nie. Wywożę go na WYSPY, kuzyn tam mieszkający zgłasza, że wykopał w ogródku. Dzielimy się PEŁNOWARTOŚCIOWĄ kasą po połowie i każdy jest szczęśliwy. Wracam do Polski po kolejne złoto... Dlaczego nie mogę tego w Polsce? Zabrakło by czasu żeby opisać ten zły system.

Opisać jasno zabronione tereny poszukiwań. Odnieść się do pisemnej zgody właściciela. Wprowadzić opłatę za poszukiwania. Zgłaszać u konserwatora dokładne miejsce i datę poszukiwania. Założyć kartę poszukiwacza. Sankcje karne za łamanie regulaminu. Państwowe prawo do pierwokupu (kasa byłaby z np rocznej obowiązkowej opłaty każdego poszukiwacza). Zrobić cokolwiek.

.
.
.
CirrusCX

z tym workiem to przesada CirrusCX, pozatym dolicz mozliwosc wpadki na granicy..
Co do oplat i innych czynnikow ktore proponujesz - zgoda, ale na to musza powstac odpowiednie komórki, a na to trzeba pieniedzy.
zaniedbywana jest nawet służba zdrowia, wiec narazie chyba nie ma co liczyc na jakiekolwiek przywileje.
a szkoda..
pozdrawiam!

No tak: na Zachodzie wszystko wolno bo wysoka cywilizacja :)
Na Wschodzie wszystko wolno bo tam nie ma cywilizacji :)))
A My? My jesteśmy jak zwykle po środku tj. ani na Wschodzie, ani na Zachodzie, tj. między młotem i sierpem tzn. między młotem a kowadłem he,he
Czy mogę ubiegać się o dopłaty unijne na wykopki? :)))

a znowu te strachy i lamenty,kraj jest biedny to i potrzrebuje takiego prawa coby grabic znalescow:-D
dlatego ja mam schowane tyle w szopie, ze jakby konserwator sztuki z kraka zobaczyl to, to by chyba na zawal umarl:-D
karamba hitboy ty naprawde masz moc na tym forum:-Dmowilem ci kiedys ze masz dobra pasje i daleko zajdziesz:-Dtym bardziej sie ciesze ze sie sprawdzilo:-D

na zdjeciu celtycka uwaga uwaga LOTA"tak tak zlota panowie moneta:-D
wykopana okolice kamienia Leskiego:-D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie