Ted2 Napisano 4 Listopad 2007 Autor Napisano 4 Listopad 2007 Witam serdecznie. Jako początkujący proszę o pomoc w ID n/w przedmiotów. Proszę również o podanie linku do strony gdzie są opisane łuski 7,62mm (nie chcę non stop sie pytać, sam mogę sprawdzić).
Ted2 Napisano 4 Listopad 2007 Autor Napisano 4 Listopad 2007 Zdjęcie Nr 1 Z tego co widzę rok produkcji 1940 reszta to już ciemna magia. kal. 7, 62mm (chyba)
Ted2 Napisano 4 Listopad 2007 Autor Napisano 4 Listopad 2007 Zdjęcie Nr 2 Łuska (pusta) Wysokość 49-50cm, średnica kryzy około 11cm
Ted2 Napisano 4 Listopad 2007 Autor Napisano 4 Listopad 2007 zdjęcie Nr 3 Zielonego pojęcia nie mam co to może być. Długość jak widać ok 6cm szerokość około 1 cm. W środku jest jakieś logo, którego zoom jest ponizej
Ted2 Napisano 4 Listopad 2007 Autor Napisano 4 Listopad 2007 Zdjęcie 4 ...a to właśnie to logo o średnicy około 3-4 milimetrów.
Ted2 Napisano 4 Listopad 2007 Autor Napisano 4 Listopad 2007 Przepraszam ale zapomniałem o zdjęciu (logo)
Ted2 Napisano 4 Listopad 2007 Autor Napisano 4 Listopad 2007 kolejna zagadka. W czasach swojej świetności pewnie miało kształt okrągły. Na boku znajduje sie niekompletna skala. natomiast na jednym z krańców widoczna jest litera rosyjska prawdopodobnie D".
Ted2 Napisano 4 Listopad 2007 Autor Napisano 4 Listopad 2007 Z lewej strony na górze widoczna częściowo literka D", Po prawej część skali.
tomekk Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 Ta pierwsza łuska to 7,92 , Sellier&Bellot, Praga, Czechosłowacja.PozdrOtomekk
tomekk Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 To coś" o długości 6 cm to łódka na amunicje mauserowską, w taką łódke wchodziło 5 naboi , http://pl.youtube.com/watch?v=4LvB0IwDDhQ na tym filmiu widac jak się z takiej łódki ładowało naboje , co do bicia na niej to nie wiem.PozdrOtomekk
tomekk Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 http://pl.youtube.com/watch?v=FXRY2j3RaUs tu dobrze widać jak się ładuję ammo z takiej łódki, tylko ze na tym filmiku jest to pokazane na amunicji do karabinu mosin z innej łódki, ale sam sposób ładowania ten sam.PozdrO
DJaZi Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 Pierwsze wiadomo drugie foto to łuska od niemieckiego ppanc działka 75mm następna rzecz to tz. łódka czeska do szybkiego ładowania mausera, a pierścień to może być część od jakiegoś zapalnika czasowego.pzdr
Ted2 Napisano 4 Listopad 2007 Autor Napisano 4 Listopad 2007 Jesteście lepiej niż niesamowici. Kiedy ja będę miał taka wiedzę??? Dzięki za ID trzech przedmiotów. Jeżeli chodzi o pierścień to dodam jeszcze jedno zdjęcie może to w czymś pomoże. PS. być może to zapalnik czasowy
Ted2 Napisano 4 Listopad 2007 Autor Napisano 4 Listopad 2007 Wklejam jeszcze dwa zdjęcia (ten sam przedmiot). Czy to jest zapalnik???
DJaZi Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 Nie interesuje się zapalnikami, ale miałem kiedyś mocno podobną rzecz w rękach i był to właśnie zapalnik czasowy.Niestety nie wiem dokładnie od jak pocisku, może ktoś ze znawców się wypowie.pzdr
MK Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 Co do łódki, masz na niej monogram SB co jednoznacznie identyfikuje producenta - Sellier&Bellot, Praga.Co do łuski - niemiecka łuska do działa (nie działka, działko to może być 20 mm) 75mm KwK 40, stosowana w niemieckich czołkach Panzer IV, StuG III oraz Stug IV.pozdrawiam
8total4 Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 a ten zapalnik czasowy to nie czasem Szrapnel? Nie chce na siłe pchac sugestii, ale tma chyba jest widoczna szyna na kulki i zagięty rdzeń zapalnika.. Jeżeli się mylę to z góry przepraszam :)pozdro!
Pytanie
Ted2
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.