Skocz do zawartości
  • 0

Łuski i nie tylko ID

Ted2

Pytanie

Napisano
Witam serdecznie. Jako początkujący proszę o pomoc w ID n/w przedmiotów. Proszę również o podanie linku do strony gdzie są opisane łuski 7,62mm (nie chcę non stop sie pytać, sam mogę sprawdzić).

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zdjęcie Nr 3 Zielonego pojęcia nie mam co to może być. Długość jak widać ok 6cm szerokość około 1 cm. W środku jest jakieś logo, którego zoom jest ponizej

Napisano

kolejna zagadka. W czasach swojej świetności pewnie miało kształt okrągły. Na boku znajduje sie niekompletna skala. natomiast na jednym z krańców widoczna jest litera rosyjska prawdopodobnie D".

Napisano
To coś" o długości 6 cm to łódka na amunicje mauserowską, w taką łódke wchodziło 5 naboi , http://pl.youtube.com/watch?v=4LvB0IwDDhQ na tym filmiu widac jak się z takiej łódki ładowało naboje , co do bicia na niej to nie wiem.
PozdrO
tomekk
Napisano
http://pl.youtube.com/watch?v=FXRY2j3RaUs tu dobrze widać jak się ładuję ammo z takiej łódki, tylko ze na tym filmiku jest to pokazane na amunicji do karabinu mosin z innej łódki, ale sam sposób ładowania ten sam.
PozdrO
Napisano
Pierwsze wiadomo drugie foto to łuska od niemieckiego ppanc działka 75mm następna rzecz to tz. łódka czeska do szybkiego ładowania mausera, a pierścień to może być część od jakiegoś zapalnika czasowego.
pzdr
Napisano

Jesteście lepiej niż niesamowici. Kiedy ja będę miał taka wiedzę??? Dzięki za ID trzech przedmiotów. Jeżeli chodzi o pierścień to dodam jeszcze jedno zdjęcie może to w czymś pomoże.

PS.
być może to zapalnik czasowy

Napisano
Nie interesuje się zapalnikami, ale miałem kiedyś mocno podobną rzecz w rękach i był to właśnie zapalnik czasowy.Niestety nie wiem dokładnie od jak pocisku, może ktoś ze znawców się wypowie.
pzdr
Napisano

Co do łódki, masz na niej monogram SB co jednoznacznie identyfikuje producenta - Sellier&Bellot, Praga.
Co do łuski - niemiecka łuska do działa (nie działka, działko to może być 20 mm) 75mm KwK 40, stosowana w niemieckich czołkach Panzer IV, StuG III oraz Stug IV.
pozdrawiam

Napisano
a ten zapalnik czasowy to nie czasem Szrapnel?
Nie chce na siłe pchac sugestii, ale tma chyba jest widoczna szyna na kulki i zagięty rdzeń zapalnika..
Jeżeli się mylę to z góry przepraszam :)
pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie