Skocz do zawartości

Oryginalne wojenne mapy

Gość J

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie, nic tu takiego nie zamieszczę. Ale mam pytanie: czy są gdzieś w necie oryginalne mapy z zaznaczonymi pozycjami lub kierunkami ataków. Chętnie bym takie obejrzał.
Pozdro
Napisano
To wrzuć linka. Raz kiedyś miałem możliwość obejrzenia ksero takiej mapki (oryginalnej) z pozycjami artylerii zaznaczonymi przez dowódcę z datami obok.
Pozdrawiam
Napisano
Chodzi ci o poziom taktyczny czy operacyjny?
Kompania, pułk, dywizja, armia?

O to chodziło w moim pytaniu.
Im wyższy poziom tym więcej jest mapek. Oczywiście wszystko zależy też od okresu (I czy II wś) i od regionu.

Ja zbieram tylko dokumenty dotyczące województwa podlaskiego
z 1944 i tu niestety ze względu na przebieg walk odwrotowych mapek na poziomie taktycznym jest bardzo niewiele. natomiast jest troszkę na poziomie operacyjnym, ale z ich dokładnością jest różnie.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Zaskoczyłeś mnie, myślałem, że się nabijasz ze mnie. W zasadzie najciekawszy byłby szczebel najwyżej pułku ;-).
Pozdrawiam
Napisano
Nie miałem zamiaru się z Ciebie nabijać - po prostu pytanie nie było precyzyjne :).

Nie wiem jak jest w innych regionach. U nas w podlaskim ogólnie jest z tym problem - ostatnie fazy walk odwrotowych, większość dokumentów zaginęła. Mam jednak kilka mapek (przedruków nie oryginałów) z 1941 roku - poziom batalionu. Poza tym mam też kilka map z Rosji - np. z rejonu Rżewa (kompania).

Poza tym mam też troszkę zdjęć lotniczych z 1944.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Swego czasu - lata 80-te, w trakcie porządkowania zaplecza pracowni fizycznej w starym poniemieckim liceum /w czasie wojny jakaś męska szkoła - HJ czy SS?/ trafiłem na stare niemieckie mapy wojskowe, którymi były wyłożone szuflady, pamiętam liczne kolorowe strzałki i inne zapiski ołówkiem czy piórem. Czy były to tylko mapy szkolne - ćwiczebne czy pozostałość po sztabie trudno to teraz ocenić. Niestety ze względów technicznych - brak zamienników tj. czystego papieru uniemożliwił nam podmiankę. Może to tam jeszcze jest i czeka na ponowne odkrycie? Jak pojadę na zjazd absolwentów za rok to postaram się zajrzec w stare kąty.
pzdr woyta
Napisano
Czy ktoś z was mógłby się podzieliś swoimi doświadczeniami z wizyty w bibliotece AON-u? www.aon.edu.pl Większość autorów PRL-owskich książek czerpało mapki źródłowe z WIH-u (kiedys CAW)Z pewnością tam znajduje się wiele map sztabowych i operacyjnych. W przypisach często jest mowa o archiwach dokumentów poszczególnych armii zawartych w zbiorach WIH-u. Ciekaw jestem czy komuś udało się uporać z tą całą biurokracją wystepującą przy udostępnianiu tych zbiorów.
Napisano
niewiele w temacie, ale tu

ftp://ftp.pwr.wroc.pl/pub/incoming/gps/1cd/

jest w sumie cala Polska w mapach topo.
...jakosciowo marnie (niestety), ale warto zagladnac
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie