Skocz do zawartości

Serwer historii zapomnianych

herbstnebel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Redaktor Sikorski w swoim programie puszczanym dzisiaj rano, mówił trzymając w ręku ukryte w obawie przed sowietami zdjęcia oficerów polskich o idei/potrzebie stworzenia serwera ze skanami i opisami takich zdjęć.

No możliwości są ogromne - takie wirtualne muzeum, może zwiedzający rozpoznaliby swoich przodków i dopisali dalszą historię do tych wyrzuconych w pośpiechu zdjęć. A i graficy i inni zapaleńcy mogliby obrabiać te skany wyłuskując np powiększenia odznaczeń co doprowadziłoby do identyfikacji ludzi ze zdjęć...

rozumując, iż program leci z opóźnieniem a red. Sikorski jest członkiem redakcji Odkrywcy mam pytanie - czy wątek takiego serwera został już podjęty? Czy ktoś się tym zajmuje? Może szanowny Pan Bocian???
Napisano
Na razie jest tworzone muzeum ale eksponatów, które zresztą było od długiego czasu w planach a dopiero niedawno dostaliśmy odpowiedni sprzęt do tego :)
Napisano
dokładnie, poszukaj na forum a znajdziesz :) już szczerze mówiąc nie pamiętam gdzie jest ten temat :) ale to będzie strona na której każdy będzie mógł mieć własne muzeum itd :)
Napisano
Fajneee, ok poszukam :)

a co do tych zdjęć oficerskich, o których wspominał redaktor Sikorski to jeśliby byli potrzebni jacyś wolontariusze do ich obróbki typu powiększanie i wyostrzanie detali (odznaczeń itp) to pisałbym się na to. Grafikiem może nie jestem, ale akurat w tym przypadku to chodzi o kilka kliknięć w odpowiednim programie graficznym, a w tym się orientuję myślę dobrze do takiej roboty :)
Napisano
Jeżeli zajdzie taka potrzeba miejsce na serwerze odpowiednio się znajdzie. Ale również te fotki można spokojnie dodać do wirtualnego muzeum jako osobne całkiem muzeum ze zbiorem fotek do identyfikacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie