Leuthen Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 Byłem dziś przed południem na obu wojennych cmentarzach Armii Radzieckiej we Wrocławiu - oficerskim przy Karkonoskiej oraz dla podoficerów i szeregowców na Skowroniej Górze (na drugim zdjęciu od góry rozpoznaję nawet na płycie znicz, który zapaliłem :-) ). Jednocześnie, korzystając z okazji, chciałbym poinformować forumowiczów, że jutro - tj. 2 XI - o godz. 15 na cmentarzu oficerów radzieckich przy Karkonoskiej we Wrocławiu odbędzie się ekumeniczne nabożeństwo w intencji poległych tam pochowanych. Gorąco zachęcam wszystkich do wzięcia w nim udziału (ja się na pewno zjawię).
41pp Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 Mam pytanie, czy pojedyńcza mogiła wojenna /tylko dwóch żołnierzy kpr. + mjr./ znajdująca się na cmentarzu cywilnym" podlega jakiejkolwiek ochronie???
okejos Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 Góra Kalwaria. ale co dziwne zadnego nazwiska ani daty tylko napis żołnierze polscy.. z jakie go okresu ? 39 ?drugi cmentarzyk w Czersku 6 mogił w tym rotmistrz z 39
FALKE-63 Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 Wrocław-Grabiszynek - Cmentarz żołnierzy włoskich
matrix14xxx Napisano 1 Listopad 2007 Autor Napisano 1 Listopad 2007 Tu był Militar friedhof"ul.Wiśniowa Breslau
matrix14xxx Napisano 1 Listopad 2007 Autor Napisano 1 Listopad 2007 pozostało kilka nagrobków,Wiśniowa
matrix14xxx Napisano 1 Listopad 2007 Autor Napisano 1 Listopad 2007 na tym cmentarzu do połowy lat 70 XX w. spoczywały szczątki Clausewitza
Czlowieksniegu Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 Matrix, a zwróciłeś uwagę, kto będzie prowadził mszę na Karkonoskiej? Będą duchowni katolicki + grekokatolicki + prawosławny. Tylko, można napisać jak zwykle, Ordynariat WP zapomniał lub przegapił uroczystość.
Czlowieksniegu Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 Tfu, miało być Leuthen. Przepraszam ale pomyrdałem autorów wpisu i zdjęć.
matrix14xxx Napisano 1 Listopad 2007 Autor Napisano 1 Listopad 2007 Na Osobowicach przy każdym żeliwnym krzyżu jeden znicz.Na Skowroniej Górze malutki wieniec Rady Miejskiej.
SILO Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 Cześć!Dzisiaj z racji na święto i wolny dzień razem synkiem i żona odwiedziłem polski cmentarz wojskowy w Newark Nottinghamshire. Jest tu pusty grób gen. Sikorskiego, prezydenta raczkiewicza a przede wszystkim leży tam około 500 naszych chłopaków głownie z dywizjaonów bombowych które tutaj niedaleko stacjonowały, kilku też odpoczywa po Market Garden (1 SBSK)mozna znaleźć kwatery chłopców z innych formacji, nie tylko poległych w czasie wojny ale i tych którzy tutaj zostali uciekając przed komuną. Zastanowienie budzi wiek spoczywających tam żołnierzy, głownie od 18 do 24 lat.Razem z naszymi żołnierzami leży tam kilku kanadyjczyków, Ausralijczyków i Nowozelandczyków.Przeraziło mnie jedno - chyba tylko ja pamiętałem o nich, spacerowałem długo po cmentarzu a nie spotkałem żadnego powtarzam żadnego Polaka których tu w tej okolicy jest mnóstwo, jedynie dwójkę około 40 letnich angllików modlacych sie nad grobem polskiego porucznika, ich dziadka.Wstydzę sie za nas.
Leuthen Napisano 2 Listopad 2007 Napisano 2 Listopad 2007 Byłem dziś na tym nabożeństwie ekumenicznym na cmentarzu oficerów radzieckich we Wrocławiu. Duchowni modlili się za poległych tam pochowanych - tych ochrzczonych i tych nieochrzczonych. Ksiądz katolicki wspomniał także o poległych w obronie Festung Breslau Niemcach, pochowanych w Nadolicach Wielkich pod Wrocławiem. Bardzo przejmująca uroczystość i zarazem cenna inicjatywa.Jedna refleksja - nabożeństwo zgromadziło jedynie ok. 30 ludzi... Wstyd wrocławianie, wstyd!!! I niech mi nikt nie mówi, że wszyscy musieli pracować albo mieli za daleko. Żeby w mieście liczącym ponad 600 tys. mieszkańców tylko taka garstka pamiętała o uczczeniu pamięci ludzi, dzięki którym - co by nie mówić - MOŻEMY ŻYĆ W POLSKIM WROCŁAWIU! Ciśnie się na usta sentencja z jednego z cmentarzy wojennych z I wojny światowej w Galicji Zachodniej, głosząca iż tylko ci, których kroki przywiodły do nich - tj. poległych - są godni owoców ich zwycięstwa...WSTYD, WSTYD I JESZCZE RAZ WSTYD!!!
elpasys Napisano 2 Listopad 2007 Napisano 2 Listopad 2007 Kiedyś byłem na wielkim cmentarzu miejskim znajdującym się w południowej części Lipska, niedaleko pomnika Bitwy Narodów. Widziałem tam wiele, wiele indywidualnych grobów niemieckich żołnierzy, na których tablice informowały, że polegli w Polsce. Zastanawiam się, co tam robili?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.