szmajser38 Napisano 24 Październik 2007 Autor Share Napisano 24 Październik 2007 W Angielskim pismie After the Battale ukazal sie artykol o podwarszwskiej miejscowosci Choszczuwka gdzie rozegral sie jedna z wiekszych bitew pancernych przez okres 5 lat poszukiwacze odnajduja mase zanlezisk ? Czy ktos ma informacje o wsi choszcowka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicolaus3 Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 Dobra rada odpuść sobie,spózniłes sie o jakies 7 lat a nawet i wiecej:)Na forum juz o tym było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicolaus3 Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 Na chwile obecna mnustwo niezasypanych dołków,częste artykuły w gazecie o niewypałach a to spowodowało wizyty mundurowych w lesie.Ostatnio byla nawet akcja czyszczenia lasu przez saperów.Jak chcesz cos wiecej wiedzie to pisz na maila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 Mieszkam bardzo blisko Choszczówki - teren przeszukany na maxa, od czasu do czasu udaje się jeszcze wydłubać jakiegoś rodzynka raz na rok, ale generalnie od lat 80-ych jest to poligon" dla poszukiwaczy z Warszawy i okolic, okopy i ziemianki miały zrobione po kilka odkrywek, dołek na dołku, można liczyć jedynie na drobiazgi pominięte przez 3 pokolenia poszukiwaczy i saperów, którzy kilkakrotnie te lasy oczyszczali (chociaż sądząc po ilości niewybuchów, to niezbyt dokładnie to robili). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 do kol Szmajser 38; w którym numerze after the battle" jest ten artykuł? czy jest obszerny? mam na mysli dokumentacje fograficzną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 wulfgar - wpadnij do mnie, dam ci xero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 dzike za info .Przy okazji sie zgłoszę. bardziej chodzi mi o informacje czy artykuł wnosi coś ciekawego ponad to co w polskich publikacjach bylo na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 Autorem jest nestor polskiej eksploracji - Pan Perzyk, który opisuje swoje wyprawy w tamten rejon w latach 80-ych, jest opis walk i zdjęcia wykopanej broni, amunicji, ogólnie artykuł podnosi ciśnienie, zwłaszcza, jak się zobaczy na fotkach, co 30 lat temu można było wykopać z pomocą zwykłego klozetowca-samoróby lub jedynie szpili do nakłuwania gruntu. Aha - artykuł jest w języku angielskim oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek1973 Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 hehe bylem 10 lat temu i z klozetem latalem przez rok fajnie bylo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 Tegoroczne fanty moje i kolegi na ok.30 wyjazdow min.3godz. Helm HG,klamra alum.ss,manierka polska 1935 Swiatowid.Ps.Trzeba sie bylo sie niezle nachodzic!Pozdrawiam!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 A za patrole Straży Miejskiej w tym rejonie pragnę serdecznie podziękować kolegom, którzy zostawili po sobie niezakopane doły i pociski leżące na wierzchu. Były już nawet artykuły w lokalnej gazecie. Gratuluję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 25 Październik 2007 Share Napisano 25 Październik 2007 To prawda. Teren zryty maxymalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Louis Napisano 25 Październik 2007 Share Napisano 25 Październik 2007 Witam,mieszkałem przez kilka lat na Białołęce i Choszczówkę odwiedzałem przy okazji spacerów z psem, ewentualnie pijąc złocisty płyn U Dzika " :). Tam nie trzeba jechać z wykrywaczem; skorupy, skrzynki amunicyjne itp leżą (leżały) często na wierzchu, a niezasypane doły są takich rozmiarów, że szczęka opada.... Porażka... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek94 Napisano 28 Październik 2007 Share Napisano 28 Październik 2007 Jakaś łajza znów pojawiła sie na Białołęce i od strony ul.H wykopała niewypa-ok 50kg ładunku, zostawiła go na wierzchu (nie zasypał dołka i wetknął weń patyk)Mam nadzieję że kiedyś teafię kolesia i wetknę mu patyk....Podobno ok 27 lat, brunet,180cm, szczupła budowa, przyszedł od str.Marek przypuszczalnie z bontym hunterem(jak wynika z opisu) Pozdrawiam i przekażcie kolesiowi podziękowania bo na pewno część z Was wie o kogo chodzi a ja niestety nie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 Odswiezam watek;wrzucajcie foty!!!Swiatowid 1935.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicolaus3 Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 Choszczowka okolice torów jakies 2 lata temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 5 Styczeń 2008 Share Napisano 5 Styczeń 2008 Witam.Od nie dawna zainteresowałem sie poszukiwaniami i tak sie składa że całe życie wychowywałem sie na Choszczówce.Tak jak poprzednicy już pisali teren przeczyszczony na maxa i coś ciekawego strasznie trudno znaleźć,na ogół kilogramy pepeszek i mauserów + odłamki i nie wybuchy.A oto przykład.Saperzy na szczęście już je zabrali bo były 4 sztuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 6 Styczeń 2008 Share Napisano 6 Styczeń 2008 Tego to akurat jest tam pod dostatkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.