Swiety82 Napisano 12 Styczeń 2008 Share Napisano 12 Styczeń 2008 Domini moja jest zupełnie inna, identyczna jak 5-ta z twojego zdjęcia, zastanawiam się czy możliwe żeby były tego samego rzemieślnika-piekarza.Zupełnie nie mam pojęcia jak to kiedyś wyglądało, czy np. właśnie piekarze wszyscy mieli jedną pieczęć, tak jak powiedzmy rody szlacheckie, czy jeszcze inaczej.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 12 Styczeń 2008 Share Napisano 12 Styczeń 2008 Archirej z greckiego, starsza (w hierarchii) osoba duchowna, posiadająca trzeci stopień święceń dopuszczający do wszystkich sakramentów. Itd, itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domini Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2008 Myśle że nie, może tylko mieli podobny stępel" w tym przypadku precel, tego samego raczej nie bo inicjały się różnią. Myslę że moja jest starsza, stwierdzam to po racze pieczęci Twoja wygląda bardziej nowocześnie:) dał bm jej XIX wiek a swojej nie wiem ale rączka wygląda jak w starszych pieczątkach XVIIIwiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 14 Styczeń 2008 Share Napisano 14 Styczeń 2008 Doszukałem sie w innych źródłach że to na pewno pieczęć piekarska, natomiast i" w inicjałach oznacza kołodzieja", znalazłem kilka podobnych pieczęci ale schemat jest ten sam: Lwy trzymające precla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yack Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 Witam, może ktoś coś powiedzieć o tej lakownicy? Pozdrawiam.http://img119.imageshack.us/my.php?image=img01150oc.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 Witaj yaca!Moim skromnym zdaniem to jest pieczęć żydowska. Własność jakiegoś kupca.Pozdrawiam hakas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yack Napisano 16 Styczeń 2008 Share Napisano 16 Styczeń 2008 Dzięki hakas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba321 Napisano 17 Styczeń 2008 Share Napisano 17 Styczeń 2008 Ale Wy mnie denerwujecie z tymi pieczęciami :/// Tylko pogratulować z góry na dół :)Piękne :))Pozdrowionka...CirrusCX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 17 Styczeń 2008 Share Napisano 17 Styczeń 2008 Denerwujące,to prawda,zdecydowanie za rzadko znajdywane !... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 21 Styczeń 2008 Share Napisano 21 Styczeń 2008 Oryginalny wygląd. Pieczątka cechu szewskiego miasta Odrzywoła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 21 Styczeń 2008 Share Napisano 21 Styczeń 2008 Odbicie lustrzane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 21 Styczeń 2008 Share Napisano 21 Styczeń 2008 Sygnet. Ciekawi mnie ten ślad cięcia z prawej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Neumarkt Napisano 21 Styczeń 2008 Share Napisano 21 Styczeń 2008 Mnie się skojarzyło z końcem miłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 22 Styczeń 2008 Share Napisano 22 Styczeń 2008 Witaj martian!! Jeśli by przyjąć , że to na twoim sygnecie to herb ( jest korona rangowa i wizerunek heraldyczny) figura na pierścieniu przedstawia herb PRZYJACIEL XIII tą odmianą herbu przyjaciel pieczętowały się dwa rody DULEWSKI iGRYLEWICZ. Nie pasują mi tylko liście na łodygach i brak tarczy ale to może być jakieś dziwne wykonanie.Pozdrawiam hakas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 22 Styczeń 2008 Share Napisano 22 Styczeń 2008 WitamBardzo podobny jest herb Radlina, czyli ciekawa historia, herb odnotowany pod koniec XVIII wieku, a co ciekawsze na forum pojawił się drugi praktycznie identyczny sygnet. Jednak skłaniam sie do Twojej opinii. Dzięki za podpowiedź, gdyż nie mogłem znaleźć identycznego herbu szlacheckiego.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 22 Styczeń 2008 Share Napisano 22 Styczeń 2008 Martian witaj!Napisz mi lub podaj link gdzie znalazłeś herb RADLINA. Korzystam z wielu opracowań heraldycznych i nie mogę go znaleźć. Moze to też być zawołanie lub druga nazwa herbu PRZYJACIEL XIII ujęta w jakimś herbarzu jako nazwa podstawowa . A ja nie posiadam tego opracowania.Pozdrawiam Hakas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 Sorry źle się wyraziłem.Powinienem był napisać miasta Radlin.http://pl.wikipedia.org/wiki/RadlinJest identyczny.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek88 Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 Może ktoś wie co to za pieczęć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek88 Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 zd1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek88 Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 zd2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 producenta...cegły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 Witaj Martian!Często bywa tak, że współczesne herby miast biorą swój początek w herbach dawnych właścicieli lub starostów. I tak np.: herb miasta Krakowa posiada elementy herbu GRZYMAłA ze względu na to iż Grzymalici byli dawniej jego starostami.Podobnie jest z innymi miejscowościami ja spotkałem takie miejscowości związane z heraldyką (podaję przykłady, jest ich na pewno więcej)BOńCZA ,PORAJ czy choćby Nałęczów też swoją nazwę wywodzi od herbu NAłęCZ.Więc trzeba by było pogrzebać w historii tej miejscowości aby się dowiedzieć czy przypadkiem jego dawni właściciele czy też dzierżawcy nie posługiwali się takim herbem.Pozdrawiam Hakas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 Witam HakasA pro po Nałęcz to chyba dziś mi się trafiła:)))Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 Witaj bardzo stara pieczęć i potwierdzam NAłęCZ.Hakas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 24 Styczeń 2008 Share Napisano 24 Styczeń 2008 jeżeli już to...http://www.ketrzyn.mm.pl/~wwmkiewicz/ws/nieznana_szlachta.htmNICZ, h. Nałęcz odm. (lewy koniec chusty przekrzyżowany),w roku 1578 opłacają pobory: J a n z części swej wsi Pokrzywnicy,a S t a n i s ł a w ze wsi Zbigniewic, woj. Krakowskie, pow Szczyrzycki.A. b. K. S. ks. p. 38. f. 4. 9. i 10. _________a może nie jest to herb szlachecki...brak korony rangowejtarcza umownawykonanie na kolaniewewnątrz ałęcza" znakiodwzorowanie węzła wątpliweodwzorowanie wewnętrznej części ałęcza" nieszczęśliwe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.