Skocz do zawartości

Pieczęcie lakowe

domini

Rekomendowane odpowiedzi

Domini moja jest zupełnie inna, identyczna jak 5-ta z twojego zdjęcia, zastanawiam się czy możliwe żeby były tego samego rzemieślnika-piekarza.

Zupełnie nie mam pojęcia jak to kiedyś wyglądało, czy np. właśnie piekarze wszyscy mieli jedną pieczęć, tak jak powiedzmy rody szlacheckie, czy jeszcze inaczej.

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 504
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Myśle że nie, może tylko mieli podobny stępel" w tym przypadku precel, tego samego raczej nie bo inicjały się różnią. Myslę że moja jest starsza, stwierdzam to po racze pieczęci Twoja wygląda bardziej nowocześnie:) dał bm jej XIX wiek a swojej nie wiem ale rączka wygląda jak w starszych pieczątkach XVIIIwiek

Witaj martian!!

Jeśli by przyjąć , że to na twoim sygnecie to herb ( jest korona rangowa i wizerunek heraldyczny) figura na pierścieniu przedstawia herb PRZYJACIEL XIII tą odmianą herbu przyjaciel pieczętowały się dwa rody DULEWSKI iGRYLEWICZ. Nie pasują mi tylko liście na łodygach i brak tarczy ale to może być jakieś dziwne wykonanie.
Pozdrawiam hakas.

Witam
Bardzo podobny jest herb Radlina, czyli ciekawa historia, herb odnotowany pod koniec XVIII wieku, a co ciekawsze na forum pojawił się drugi praktycznie identyczny sygnet. Jednak skłaniam sie do Twojej opinii. Dzięki za podpowiedź, gdyż nie mogłem znaleźć identycznego herbu szlacheckiego.
Pozdrawiam

Martian witaj!
Napisz mi lub podaj link gdzie znalazłeś herb RADLINA. Korzystam z wielu opracowań heraldycznych i nie mogę go znaleźć. Moze to też być zawołanie lub druga nazwa herbu PRZYJACIEL XIII ujęta w jakimś herbarzu jako nazwa podstawowa . A ja nie posiadam tego opracowania.
Pozdrawiam Hakas

Witaj Martian!
Często bywa tak, że współczesne herby miast biorą swój początek w herbach dawnych właścicieli lub starostów. I tak np.: herb miasta Krakowa posiada elementy herbu GRZYMAłA ze względu na to iż Grzymalici byli dawniej jego starostami.Podobnie jest z innymi miejscowościami ja spotkałem takie miejscowości związane z heraldyką (podaję przykłady, jest ich na pewno więcej)BOńCZA ,PORAJ czy choćby Nałęczów też swoją nazwę wywodzi od herbu NAłęCZ.
Więc trzeba by było pogrzebać w historii tej miejscowości aby się dowiedzieć czy przypadkiem jego dawni właściciele czy też dzierżawcy nie posługiwali się takim herbem.
Pozdrawiam Hakas

jeżeli już to...
http://www.ketrzyn.mm.pl/~wwmkiewicz/ws/nieznana_szlachta.htm
NICZ, h. Nałęcz odm. (lewy koniec chusty przekrzyżowany),

w roku 1578 opłacają pobory: J a n z części swej wsi Pokrzywnicy,

a S t a n i s ł a w ze wsi Zbigniewic, woj. Krakowskie, pow Szczyrzycki.

A. b. K. S. ks. p. 38. f. 4. 9. i 10.
_________
a może nie jest to herb szlachecki...
brak korony rangowej
tarcza umowna
wykonanie na kolanie
wewnątrz ałęcza" znaki
odwzorowanie węzła wątpliwe
odwzorowanie wewnętrznej części ałęcza" nieszczęśliwe...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie