Interesuje się frontem wschodnim i często zachodzę w głowę jak odróżnić od siebie produkcje sprzed i po 45 roku. Wiem jak ustalić datę wyprodukowania łusek, pocisków, większość medali i orderów, ale z pozostałymi rzeczami mam już problem. Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć jakie zachodzą różnice między wojennymi a powojennymi:
-- Klamrami od pasów.
-- Gwiazdkami z czapek i furażerek. Wiem tyle, że na gwiazdkach wz. 18 był pług i młot zamiast sierpa i młota, spotyka się też gwiazdki zielone, a gwiazdy sprzed 1945 roku były, o ile wiem, większe od tych produkowanych w latach późniejszych.
-- Hełmami. Sześcionitowce wz. 40 miały oznaczenia malowane wewnątrz, a może i także wybite, czy można na ich podstawie ustalić datę produkcji?
-- Interesuje mnie też numeracja wojennych medali „Za odwagę”.
Oczywiście proszę też zamieszczać informacje na temat innych elementów wyposażenia, umundurowania i uzbrojenia. Może ktoś poleci jakieś linki, czy literaturę. Mam nadzieje, że temat się rozwinie.
Question
Perun
Interesuje się frontem wschodnim i często zachodzę w głowę jak odróżnić od siebie produkcje sprzed i po 45 roku. Wiem jak ustalić datę wyprodukowania łusek, pocisków, większość medali i orderów, ale z pozostałymi rzeczami mam już problem.
Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć jakie zachodzą różnice między wojennymi a powojennymi:
-- Klamrami od pasów.
-- Gwiazdkami z czapek i furażerek. Wiem tyle, że na gwiazdkach wz. 18 był pług i młot zamiast sierpa i młota, spotyka się też gwiazdki zielone, a gwiazdy sprzed 1945 roku były, o ile wiem, większe od tych produkowanych w latach późniejszych.
-- Hełmami. Sześcionitowce wz. 40 miały oznaczenia malowane wewnątrz, a może i także wybite, czy można na ich podstawie ustalić datę produkcji?
-- Interesuje mnie też numeracja wojennych medali „Za odwagę”.
Oczywiście proszę też zamieszczać informacje na temat innych elementów wyposażenia, umundurowania i uzbrojenia. Może ktoś poleci jakieś linki, czy literaturę. Mam nadzieje, że temat się rozwinie.
Pozdrawiam
12 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.