Skocz do zawartości
  • 0

Militaria Armii Czerwonej przed i po 1945 roku

Perun

Pytanie

Napisano
Witam

Interesuje się frontem wschodnim i często zachodzę w głowę jak odróżnić od siebie produkcje sprzed i po 45 roku. Wiem jak ustalić datę wyprodukowania łusek, pocisków, większość medali i orderów, ale z pozostałymi rzeczami mam już problem.
Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć jakie zachodzą różnice między wojennymi a powojennymi:

-- Klamrami od pasów.

-- Gwiazdkami z czapek i furażerek. Wiem tyle, że na gwiazdkach wz. 18 był pług i młot zamiast sierpa i młota, spotyka się też gwiazdki zielone, a gwiazdy sprzed 1945 roku były, o ile wiem, większe od tych produkowanych w latach późniejszych.

-- Hełmami. Sześcionitowce wz. 40 miały oznaczenia malowane wewnątrz, a może i także wybite, czy można na ich podstawie ustalić datę produkcji?

-- Interesuje mnie też numeracja wojennych medali „Za odwagę”.

Oczywiście proszę też zamieszczać informacje na temat innych elementów wyposażenia, umundurowania i uzbrojenia. Może ktoś poleci jakieś linki, czy literaturę. Mam nadzieje, że temat się rozwinie.

Pozdrawiam

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co do klamer - klamry z gwiazdami w czasie wojny nie były stosowane zbyt powszechnie, jak to widać np. na filmach. Ogromna wiekszość żołnierzy A.Cz. nosiła zwykłe pasy z klamrami drucianymi" - parciane ze skórzanym lub gumowym wzmocnieniem na dziurkach, lub nawet zdobyczne niemieckie pasy poddane denazyfikacji. Klamra Armii Czerwonej z okresu wojny i lat 50-ych (tak, bo były identyczne) miała układ zaczepów identyczny jak niemiecka - tzn. haczyk (koniecznie w kształcie litery U", nie ") tam, gdzie okienko" w klamrze niemieckiej, natomiast poprzeczki do pasa po tej samej stronie, gdzie widelec w klamrze niemieckiej. Niestety i od tej reguły są wyjątki, w ogóle to ciężki temat do jednoznacznego określenia. No i jeszcze większość klamer wojennych była wykonana ze stali i midziowana, a nie mosiężna, chociaż i mosiężne bywały. Nie wiem, czy rozjaśniłem sprawę, ale myślę, że można przyjąć takie ogólne zasady odróżniania klamer wojennych i wczesnopowojennych od późniejszych.
Napisano
Korzystajac z tego wątku chciałbym prosić jesli ktos zna o linki do jakichs stronek gdzie by bylo skatalogowane lub chociaż ukazane wyposazenie i uzbrojenie czerwonoarmistów z okresu II WŚ.

pozdr loszo
Napisano
Ja również byłbym wdzięczny - tow.iwan@gmail.com

Co do gwiazdek, to stare są wypukłe", bardziej grubiutkie" - szersze ramiona (nie są one pentagramem, sąsiadujące ramiona połączone są kątem - ok. 150 stopni). Najstarsze, o ile pamiętam, miały nakładane narzędzia ogrodnicze - niestety, nie umiem powiedzieć, kiedy te, które są już odlane jako całość, zaczęto stosować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie