Interesuje się frontem wschodnim i często zachodzę w głowę jak odróżnić od siebie produkcje sprzed i po 45 roku. Wiem jak ustalić datę wyprodukowania łusek, pocisków, większość medali i orderów, ale z pozostałymi rzeczami mam już problem. Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć jakie zachodzą różnice między wojennymi a powojennymi:
-- Klamrami od pasów.
-- Gwiazdkami z czapek i furażerek. Wiem tyle, że na gwiazdkach wz. 18 był pług i młot zamiast sierpa i młota, spotyka się też gwiazdki zielone, a gwiazdy sprzed 1945 roku były, o ile wiem, większe od tych produkowanych w latach późniejszych.
-- Hełmami. Sześcionitowce wz. 40 miały oznaczenia malowane wewnątrz, a może i także wybite, czy można na ich podstawie ustalić datę produkcji?
-- Interesuje mnie też numeracja wojennych medali „Za odwagę”.
Oczywiście proszę też zamieszczać informacje na temat innych elementów wyposażenia, umundurowania i uzbrojenia. Może ktoś poleci jakieś linki, czy literaturę. Mam nadzieje, że temat się rozwinie.
Pytanie
Perun
Interesuje się frontem wschodnim i często zachodzę w głowę jak odróżnić od siebie produkcje sprzed i po 45 roku. Wiem jak ustalić datę wyprodukowania łusek, pocisków, większość medali i orderów, ale z pozostałymi rzeczami mam już problem.
Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć jakie zachodzą różnice między wojennymi a powojennymi:
-- Klamrami od pasów.
-- Gwiazdkami z czapek i furażerek. Wiem tyle, że na gwiazdkach wz. 18 był pług i młot zamiast sierpa i młota, spotyka się też gwiazdki zielone, a gwiazdy sprzed 1945 roku były, o ile wiem, większe od tych produkowanych w latach późniejszych.
-- Hełmami. Sześcionitowce wz. 40 miały oznaczenia malowane wewnątrz, a może i także wybite, czy można na ich podstawie ustalić datę produkcji?
-- Interesuje mnie też numeracja wojennych medali „Za odwagę”.
Oczywiście proszę też zamieszczać informacje na temat innych elementów wyposażenia, umundurowania i uzbrojenia. Może ktoś poleci jakieś linki, czy literaturę. Mam nadzieje, że temat się rozwinie.
Pozdrawiam
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.