Gość Napisano 27 Grudzień 2003 Napisano 27 Grudzień 2003 Przeglądałem forum , ale nik na nim nie zamieścił dokładnie jak wykonać replikę broni. Potrzebuję rysunków które mógł bym dorazu zanieść do tokarza , oraz po kolei jak zrobić replikę (dokładny opis raczej po Polsku , ale po Angielsku też może). Nieznam się na tym zabardzo więc to będzie moja pierwsza replika , mam też problem bo niewiem gdzie przebiega granica między prawdziwą bronią , a repliką , bo przecież ktoś może wykonać broń u tokarza więc gdzie granica , czego nie powinna miec replika. Potrzebuję następujących planów Mauser , Sten MKII , Luger , MP-40. Za wszelką pomoc dziękuję!.
marecki. Napisano 27 Grudzień 2003 Napisano 27 Grudzień 2003 hahaha dobry post !! ciekawe który tokarz zrobi lugera albo mausera gdybyśmy mieli takich przed przygotowaniami do powstania warszawskiego to niepotrzebna by nam była pomoc z londynu { to przenośnia } hahahaha pozdrawiam !!
Gość Napisano 27 Grudzień 2003 Napisano 27 Grudzień 2003 HAHAHA nieznam się na tym ktoś mi dopowiedział ma e-maila że wszystko co mi jest potrzebne do wykonania Stena to spawcz i tokarz no i materiał ha, ha,ha, ha,ha, ha,ha, ha,ha, ha,ha, ha,ha, ha,ha, ha,ha, ha,ha, ha,ha, ha,ha, ha!
Nowotny Napisano 27 Grudzień 2003 Napisano 27 Grudzień 2003 Frezer jeszcze by ci si przydal.Dziwne masz do tego podejscie, ale to twoja pomysl i pieniadze.
Cyrograf15 Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 Zakładając że masz sporo kasy, tokarza , frezera i stolarza to pozostaje kwestia materjału i obróbki cieplnej. Do tego są elementy takie jak lufa i sprężyny których wykonanie amatorskie" jest w praktyce niemożliwe. Są np. w sprzedaży pistolety CZ z rozwirconą lufą i to wystarczy, bo nie ma szans na dorobienie takowej. Tak więc nie ma obaw że uda się wyprodukować broń a nie rplike.Wojtek
Nowotny Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 Tak strasznie nie jest.Po pierwsze, musisz okreslic jakia ma to byc replika.Czy tylko chcesz odwzorowac wyglad zewnetrzny czy ma byc mechanicznie sprawny.Jezeli tylko wyglad zewnetrzny to masz wiele sposobow i wiele materialow umozliwiajacych wykonanie takiego sprzetu. Z tym drugim (sprawnym mechanicznie ) bedzie trudniej i drozej.To co stworzysz i w jaki sposob zalezy od ciebie.
Gość Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 WitamNiedawno założyłem tą samą sprawe :>cóż, zdążyłem dorwać kilka planów, np. Sten mk2, albo ruską PPSH.Cóż, wiadome jest to że tokarz wszystkiego nie zrobi, no może lufe uda mu sie zrobić, jednakże jak on ma wytoczyć sobie kolbę,czy mechanizmy spustowe?? hmm dobrze mówicie że trza frezera, jednak co z tego że będą mieli kwalifikacje jak na przykład nie będzie planów? gyahahaha... no dobra, koniec żartów, zawsze można się wziąść za pilnik i jechać z koksem przy imadle :Dproszę się ze mną skontaktować jeśli potrzebujesz planów do stena, bo sam też będe się za niego zabierał...PozdrawiamEsthar
Nowotny Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 Tu sie Cyrograf grubo mylisz. Produkcja broni nie jest dzis czyms specjalnie trudnym. Nawet nie masz pojecia z czego pomyslowi ludzie potrafia ja zrobic (wiem bo mialem praktyki dyplomowe a Laboratorium Kryminalistycznym KGP). Jest jeden problem, ale tez drobny - lufa. Jak ja zdobyc mysle ze nie musze tu nikomu tlumaczyc. Poza tym jej gladki substytut mozna znalezc w warsztacie naprawiajacym ciagniki C-360. reszta to tylko pomyslowosc i talent konstruktora, oraz dostep do maszyn.TYLKO PO CO?????????
Cyrograf15 Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 Samopał to broń tyle że V gatunek i tu się zgadzam, ale replika to nie to samo.Wojtek
Gość Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 Esthar plany stena mi się przydadzą wyślesz mi je na e-maila ?. Z kolbą nie mam problemów , bo mam stolarza .A frezera też mam. Więc całe zaplecze mam za darmo tylko zero pojęcia o tym.
kbpk Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 Zrobienie takiej nie strzelającej repliki stena to może byćfajna zabawa w ramach oderwania się od innych zajęć.Ja mam oryginalnego stena z 1943 roku i moge podac jego wymiary.Po pierwsze trzeba mieć rurę o dlugosci dokładnie 31 cm38,2mm srednica ,wewnątrz 34,9mm (wymiary sa troche dziwne bo generalnie sten byl wykonany w calach)
kbpk Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 Poszukaj w postach pod hasłem sten znajdziesz dużo zdjeć,albo pod postami kbpk
Szefo Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 Jeśli chcesz zrobić tylko replikę to nie jest to specjalny problem, jeśli chcesz żeby do tego miała idealne wymiary to już spora zabawa w dokładność, chociaż tak jak było wcześniej to nie jest specjalnie trudne tyle że trzeba fachowca do wytoczenia i frezowania, kiedyś dla zabawy próbowałem się nauczyć obsługiwać tokarkę i jest to kilka chwil, tyle że później trzeba sporo doświadczenia żeby to robić extra a jak nie to sporo odpadów i tylko szlag człowieka trafia,a żeby to jeszcze działało to już jest wyzwanie, powodzeniapzdrSzefo
Gość Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 HEKTOR- hmmm jest drobna sprawa odnośnie mojej poczty którą musze w końcu naprawić, bo mam jakies problemy z serwerem,jednakże mogę ci przesłać przez gg,mój numer to 1191532. Jeśli ktoś jeszcze potrzebuje tych planów niech napisze.pozdrawiamEsthar
Nowotny Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 Cyrograf jednak niewiele widziales. Nikt tu o samopalach nie mowi. Jakis jestes dziwnie uprzedzony. Bron to naprawde prosta rzecz i przesadzasz tak piszac. A sten to juz zupelnie siermiega.
omi30 Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 panowie powiem jedno , poza lufą jak juz zaówazyliscie reszta to proscizna wystarcza plany ;-)
DTH Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 Proscizna? Omi, zrob chociaz prawdziwy zamek do Stena, ze nie wspomne juz o komorze.Owszem, Stena bez 100% odwzorowanych zamka, komory i lufy to mozna pilnikiem niemal zrobic.ALe te dwa elementy (lufe pomijam) to ciezka i dluga harowa, nie mowiac juz o umiejetnosciach.Zapytajcie fachowca, ile godzin na to potrzebuje i ile za to bedzie chcial.Odpadniecie od sciany.A MP 40? Ludzie, przeciez to elementy tloczone i zgrzewane.Matryce do czesci zrobicie??? A nawet jesli ktos sie podejmie wykonania poprzez frez, to gwarantuje, ze 100% odwzorowana replika bedzie duzo drozsza od ceny rynkowej oryginalu w tym stanie.
Monsun Napisano 29 Grudzień 2003 Napisano 29 Grudzień 2003 Witam,widzę, że rozgorzała tu niezła dyskusja na temat replik broni! Do HEKTORA - to ja Ci napisałem odpowiedź na Twego posta odnośnie repliki Stena MK II. Jeśli bawi Cię to, że do wykonania takiej repliki potrzebny jest tokarz, spawacz, rurka calowa i półcalowa, oraz kawałek pręta, to śmiej się kolego dalej, bo widzę, że nie masz zielonego pojęcia, jak się chociażby odczytuje rysunki techniczne. Sten MK II, to najprostsza konstrukcja, dlatego na jej podstawie chętnie budowano Błyskawice oraz KIS'y. Ja za moją replikę zabieram się niebawem(mam niestety mało czasu ze względu na pracę). Co do innych rodzajów broni krótkiej oraz długiej, to odpowiedź jest powyrzej w którymś poście. Nie jest to łatwa sprawa. Acha, ja cały czas mówię o replice do powieszenia na ścianę, a nie o broni z której można strzelać. Replika powinna być jedynie wiernym odwzorowaniem zewnętrznym, bebechy nie muszą być już zgodne z oryginałem, bo i po co?PozdrawiamMarcin
Cyrograf15 Napisano 29 Grudzień 2003 Napisano 29 Grudzień 2003 Trzy popołuda dorabiałem szczerbinke do wiatrówki (ręcznie), mając frezarke to godzina zabawy. Posiadam tokarke i dorabiam czasami dziwne elementy. Stąd wiem ile czasu i zachodu zajmują pierdoły. Replika wdług mne jest wtedy kiedy dowolny element dorobiony jest wymienny z orginałem. Wbicie pręta w kawałek drewna itwerdzenie że to replika karabinu nie mieści się w moim pojęciu replik.Wojtek
bjar_1 Napisano 29 Grudzień 2003 Napisano 29 Grudzień 2003 A ja jak byłem mały ,to tata zrobił mi replikę Brena" :trzonek od łopaty ,dwójnóg z drutu ,a magazynek wycięty ze styropianu... :))))
omi30 Napisano 29 Grudzień 2003 Napisano 29 Grudzień 2003 do DTH - wiesz tak sie akurat składa ze w pracy mam wiele wspólnego z toczeniem i frezowaniem jak równiez i spawaniem ,przeciez to wszystko robili ludzie wiec w czym problem jak ma sie cos na wzór? albo dokumentacje. Mówimy o replikach tak wiec obróbka cieplna raczej nie wchodzi w rachube ;-) A co do cen u tokarzy zeby cos dorobic legalnie to juz inna historia nie wpominajac juz o zakładach gdzie za roboczogodzine ządaja astronomicznych kwot pzdr.Omi30
DTH Napisano 29 Grudzień 2003 Napisano 29 Grudzień 2003 No o to mi chodzi, ze zalezy o czym mowimy.Dla mnie replika, to jak sama nazwa wskazuje, 100% odwzorowanie oryginalu, natomiast fakt, ze obrobienie klocka majacego imitowac zamek, to nie jest taki problem.Jesli ma to byc filmowy" egzemplarz, to zgoda, ze mozna sie o cos takiego pokusic, jakkolwiek ja osobiscie wolalbym sobie za te kase kupic jakis oryginalny fant, nawet duzo mniejszego kalibru jesli chodzi o atrakcyjnosc, ale pochodzacy z epoki.Ale to juz, co kto lubi.Tez pozdrawiam:)
gregorian08 Napisano 29 Grudzień 2003 Napisano 29 Grudzień 2003 Pozwólcie że wtrącę. A co z legalnością takiej zabawki, teraz są takie jaja nawet z wykopkami. Pytam, go sam chcę spróować...
Monsun Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 Witam,mówiac o tym, że bebechy nie muszą być zgodne z oryginałem, miałem na myśli, że nie będę się bawił w robienie iglicy i tym podobnych dupereli, które mogłyby przyczynić się do tego,że replika mogłaby zostać przez kogoś zakwalifikowana jako broń palna. Chodzi mi jedynie o to aby mieć możliwie wierne odwzorowanie Sten'a MK II, a nie jakiś gadżet, który będzie się rozbierać na super drobne detale (jak w oryginale). Co do pytania, czy taka replika jest legalna: jeśli nie posiada ona iglicy, gwintowanej lufy ... wtedy nie jest zabronione posiadanie takiego egzemplarza. Calkiem fajne repliki broni krótkiej (Parabelka, Walther P38 oraz Mauser 96C)produkowane są przez pewną hiszpańską firmę. Nazwy niestety nie pamiętam. Produkuje ona także kopie kordzików SA,SS, Luftwaffe, broń kapiszonową i szable. Jeśli ktoś z Was wie o jaką firmę chodzi, to proszę o podanie nazwy i ewentualnie strony internetowej.PozdrawiamMarcin
Gość Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 W zasadzie lufa nie powinna być przelotowa. Chyba najlepiej, żeby była monolitem, z małą dziurką z przodu. Natomiast wszystkie te zachodnie kopie są chyba ze znalu, co powoduje że nie da się z nich strzelać bez uniknięcia całkowitego zniszczenia.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.