Skocz do zawartości
  • 0

Sztabka-zagadka?? Meteoryt,rdzeń czy.. ?

Menzo

Pytanie

Napisano

Witam kolegów.
Profesorowie z uczelni wyższej (pytałem swego czasu na zajęciach) nie byli pewni. Po zmierzeniu objętości właściwej i porównaniu z wynikami stawiali na chrom. Ale tak do końca nie byli przekonani. Dziwny kształt przekroju rdzenia jak by, i tu informacja od kowala, przekrój pioruna. Tylko ze to metal nie piasek. Heh, słyszałem wersje o rdzeniach pocisków, o meteorycie.. Dostałem rade by zbadać TO na radioaktywność.
Różne wersje dla małej sztabki srebrnego i ciękiego metalu.
Po kilku godzinach od wyczyszczenia robi sie ciemny.
Znaleziony daleko w polu gdzie wychodzą fanty od rzymu po napoleona.
Prosiłbym o jakiekolwiek informacje bo rozkładam juz rączki

++++++++++++Pozdrawiam++++++++

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
przypominam sobie ze kumpel, miał kiedys zwykły magnes i miał taką samą strukture. Ale moze to był tylko namagnesowany jakis kawał cynku, ale czy cynk da sie namagnesować?

Pozdrawiam!
Napisano

Witam kolegów.
Profesorowie z uczelni wyższej (pytałem swego czasu na zajęciach) nie byli pewni. Po zmierzeniu objętości właściwej i porównaniu z wynikami stawiali na chrom. Ale tak do końca nie byli przekonani. Dziwny kształt przekroju rdzenia jak by, i tu informacja od kowala, przekrój pioruna. Tylko ze to metal nie piasek. Heh, słyszałem wersje o rdzeniach pocisków, o meteorycie.. Dostałem rade by zbadać TO na radioaktywność.
Różne wersje dla małej sztabki srebrnego i ciękiego metalu.
Po kilku godzinach od wyczyszczenia robi sie ciemny.
Znaleziony daleko w polu gdzie wychodzą fanty od rzymu po napoleona.
Prosiłbym o jakiekolwiek informacje bo rozkładam juz rączki

++++++++++++Pozdrawiam++++++++

Napisano
Witam
na moje oko to bedzie cynk Zn miałem kiedyś odłupany kawałek ze sztaby i miał identyczną strukture kryształów.

Mozna to szybko sprawdzić kropla kwasu solnego, gwałtowna reakcja na powierzchni, chrom raczej tak gwałtownie nie reaguje, po reakcji pozinien pozostac biały nalot chlorku cynku.Szybkie ciemnienie tez by na to wskazywało. Z octem tez powinno reagowac jiz nie tak gwałtownie.

Pozdrawim
Red alf

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie