Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy Blaszkach!!!!!!!!!!!!!!!!!

bibul

Pytanie

Napisano

Prosze o rozszyfrowanie nastepójących blaszek!!! Ja nie dałem rady!!! Wiec może wy dacie??? Za wszelką pomoc z góry dzieki!!!!!!!!!

1.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na tym nr 2.
552 Grenadierów Ludowych weszła w skład 6 Dywizji Piechoty odtworzonej w okregu wojskowym Drezno.
Czy może blacha jest z Dolnego Śląska?

Napisz rejon znalezienia to pomoże.
Napisano
Pierwsza blaszka została znaleziona niedaleko Braniewa
druga koło miejscowości w której mieszkam-Bytów
Trzecia zaś w okolicach gdańska(Sobieszewo)
Napisano
ten pierwszy jest na bank z I wojny, dzisiaj byłęm na cmentarzu osobowickim we wrocławiu i oglądałem groby niemieckich (choć nie tylko byli też polacy,rosjanie,rumuni i jeden węgier)żołnierzy, są bardzo fajnie podpisane- skrótami takimi jak na nieśmiertelnikach no i na jednym z nich było VII ARMEE itd.. (niepamiętam co dokładnie) Pozdro
Napisano
Szkoda, te 552 pasowało mi na dywizję.
Kombinuję dalej, niech mnie ktoś poprawi, bo zaczyna mnie to ciekawić.
Blacha nr 2, Dolm. - od Dolmetscher - tłumacz - to ok.
Ale Zug 21, mi się jedynie skojarzyło (po numeracji)z pociągiem pancernym nr 21. Jednak ten został rozbity na Litwie - http://pibwl.republika.pl/pz21.htm, choć Bytów lezy na trasie wycofywania się (ale głównie cywili) z Prus.
Tylko jakimi cyframi (arabskie, rzymskie?) oznaczano pociągi?
Rzymskie XXI to pasuje na okręg wojskowy XXI - poznański.

Z blachy 1 (pierwszowojenej), to Freitag - to będzie chyba nazwisko?
Napisano

Prosze o rozszyfrowanie nastepójących blaszek!!! Ja nie dałem rady!!! Wiec może wy dacie??? Za wszelką pomoc z góry dzieki!!!!!!!!!

1.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie