Skocz do zawartości

Dobry do reko

zabi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Dobry będzie do rekonstrukcji? Dzwon oryginał?

Za wszelkie rady i wypowiedzi będe wdzięczny

http://allegro.pl/item254917030_helm_niemiecki.html

Pozdrawiam
Napisano
Rzeczywiście ładny dzwon M42 - przynajmnie na zdjęciu - no ale może się okazać, że w rzeczywistości dużo szpachli na nim jest - o czym może świdczyć fakt, że sygnatury są już słabo widoczne. Ale warto go brać ze względu na rozmiar - 68 żadko się teraz trafia.

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
No cóż do niedawna sam używałem hełmu z dzwonem 68 szpachlowanego natryskowo. Ponieważ było to zrobione fachowo, po pomalowaniu i załozeniu porządnej repliki fasunku, służył mi dzielnie. Rzeczywiście o dzwon 68 coraz trudniej, kolega Hindus ma rację, może warto brać, o ile oczywiście cena nie osiągnie wartości kosmicznych
Napisano
Sygnatury moga byc zwyczajnie niedobite, jak to sie czssto zdarza w sprzecie z konca wojny, podejrzewam ze gdyby byl fest szpalchowany w ogole nie byloby nic widac, mam ze dwie miski z m42, obie z stanach bardzo przyjemnych, ( strychowce), a mimo to sygnatury ( na dodatek slabe) widac tylko na jednym, inna sprawa to ze sie takie przedmioty na odleglosc zle kupuje, nie ma to jak wziasc w rece i pomacac co to warte.
Napisano
Panowie a powiedzcie mi jeszcze czy farba feldgrau taka, która sprzedaje pewien użytkownik na allegro jest dobra do pomalowania hełmu? Puszeczke na maske już sobie pomalowałem i efekt rewelka, tylko nie wiem czy przypadkiem hełmy nie miały innego odcieniu.

Pozdrawiam
Napisano
na 1939 nadaje sie już feldgrau, ale tylko bardzo charakterystyczny odcień. Od 1940r używano już Feldgrau takiego znanego powszechnie, że się tak wyrażę :-)
Apfelgrun nadaje sie na wcześniejszy okres.
Napisano
witam:)
Jesli ktoś mieszka blisko Kutna i interesuje go m35 w przyzwoitym stanie w rozmiarze dzwonu 68 z fasunkiem od polskiej 50 to zapraszam:)
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie