Skocz do zawartości

Reko koko w filmach ukraińskich nacjonalistów o UPA

TomHagen1

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem namiar na ardzo ciekawy" film fabularny nacjonalistów ukraińskich o UPA i ohaterach z Bieszczad i Rzeszowszczyzny" którzy walczą z okupantem Polskim. Film o wymowie wyraźnie antypolskiej aczkolwiek ciekawie zrobiony. Moim zdaniem niezłe reko-koko, jeśli chodzi o WP i KBW, ale oceńcie sami - zwłaszcza część nr II. Ciekawy mundur gen. świerczewskiego

http://youtube.com/watch?v=DXNKrHdWs0c
http://youtube.com/watch?v=ZRSTs-Ij7w8&mode=related&search=Zalizna%20Sotnia%20%D0%97%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B7%D0%BD%D0%B0%20%D1%81%D0%BE%D1%82%D0%BD%D1%8F%20Bandera%20Ukraine%20%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B0%20%D0%9E%D0%A3%D0%9D%20%D0%A3%D0%9F%D0%90
http://youtube.com/watch?v=LOQdjKpRjwk&mode=related&search=Zalizna%20Sotnia%20%D0%97%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B7%D0%BD%D0%B0%20%D1%81%D0%BE%D1%82%D0%BD%D1%8F%20Bandera%20Ukraine%20%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B0%20%D0%9E%D0%A3%D0%9D%20%D0%A3%D0%9F%D0%90

To co każdemu na pewno od początku rzuca się w oczy to zbyt wielkie góry rogatywek. Mam jednak wrażenie, że był to zabieg celowy - zamiast zgrabnych czapek wielkie czapy, jak z bolszewickich plakatów z 1920 pokazujących polskich panów". Podobnie moim zdaniem ma się sprawa z wielkimi orłami na kołnierzu i ogromnymi wężykami generalskimi na naramiennikach Świerczewskiego.

Filmy powstały przy wydatnej pomocy finansowej zbiegłych do Australii i Kanady upowców z oddziału o którym mowa, ciekawe jest że dziwnym trafem Ukraińcy walczą z każdym, wszyscy są źli - Polacy, Radzieccy, Niemcy. Kolejna prawda historyczna" to ponad milionów Ukraińców na Rzeszowszczyźnie, o czym mowa w filmie, pytanie w którym miejscu? - Kolbuszowa, Mielec czy Stalowa Wola? O kwestiach gwałcenia młodych dziewczyn ukraińskich przez akowców (początek III części), którzy strzelają do dzieci (koniec I odcinka)szerzej szerzej nie skomentuję, jak było na Wołyniu, we Lwowie wiadomo, jak zginęli profesorowie we Lwowie też wiadomo. Wybielanie. Ale co do reko-koko, to wszystkie spostrzeżenia są prawdziwe, najbardziej biją po oczach te czapy" KBW nawiązujące chyba do czamarek, polskie pany całą gębą. Mundur generała Waltera to też operetka - pagony jak lotniska, orzeł jak na piersi o prałata Jankowskiego. Jednakże bardzo istotnym w całym filmie jest fakt jednakowego umundurowania UPA, zupełnie jakby jakaś fabryka, np w Berlinie lub Warszawie a najlepiej w ukraińskim Rzeszowie puściła partię dla całej Kureni, no i oni potem w tych mundurkach, zaprawieni w bojach uciekli przez Bieszczady, całą Czechosłowację ( w połowie ukraińską) do Amerykanów w Monachium. Tak, moi Panowie w profesjonalny sposób, za pieniądze emigracji tworzy się historię a rekonstrukcja akcji Wisła na ostatniej Watrze łemkowskiej to nie przypadek.

polecam drugą część tego filmu:)
-żyli tu polacy prawda?
-tak żyli,zyli
-a co się z nimi stało?
-nie wiem ja jescze młody:)

Panie Ukrainiec jak to co się stało pewnie uciekli do Mandżurii,razem z 15000 polskich oficerów po drodze wyłapując ukraińskie dzieci które jedli i gwałcąc strarców:)

ukraina to takie państwo afrykańskie tylko że leżące w europie,tam rzeź etniczna jak w Somalii,a nosicielstwo AIDS jak w Sudanie...brak mi słów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie