Skocz do zawartości

Skarb w butelce .

Gawron

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Od pewnego czasu zbieram do butelki monety 1gr , jest ich ponad 300 szt. .
ostatnio postanowiłem zakopać mój skarb ...

mam pytanie jak zabezpieczyć monety żeby w ziemi wytrzymały kilkadziesiąt lat ????

butelka ma plastikowy korek , gumową uszczelkę i ocynkowane zamknięcie .

Pozdrawiam Gawron

Napisano
Jak będziesz zakopywał szyjka ma być do dołu. W ten sposób woda opadowa będzie opływała po butelce i nie będzie dostawała sie jej wnętrza. Korek najlepiej zalej lepikiem lub lakiem
Napisano
Ja zakopałem słoik z monetkami z PRL-u. Te współczesne grosze nie lepiej dać np. na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy? Zakopując aktualne środki płatnicze zubażasz państwowy system monetarny - mennica będzie musiała uzupełnić brak i dobić nowe:-)
Napisano
Odwrotki i destrukty wylicytowałem kiedyś na świstaku za 3zł!!!
Mam nowe pocztówki z mojego miasta na odwrocie napisze kilka słów . Butelkę dodatkowo zakorkuje i zaleje silikonem .

Pozdro!
Napisano
hehe mam taki sam pomysł ! ja mam do tego celu pełną miedziaków butle po nalewce babuni :)) jakieś 10 lat temu na działce wrzuciłem do nowo wykopanego dołka pod kibel butelke z monetami i informacją że kopacz własnie przekopał się przez 2 metry g...

tak wogóle to od bardzo dawna ludzie umieszczają takie depozyty - najczęściej w narożnikach budynków lub pod piecami
Napisano
Mój wujek miał kiedyś takiego bzika że wszystkie drobniaki odkładał do słoików. Gdy zmarł było tego pół szafy... Chciałem oddać to do Banku ale chcieli posegregowane i porolowane więc zakopałem oto" na swoim ogrodzie - było tego trochę ponad 10 tys. starych złotych :) więc po denominacji... 1 zł. Dużo różnych monet a najwięcej 10 i 20 zł więc i dlatego waga słuszna (prawie 11 kg). Wrzuciłem to do 2 plastikowych kanistrów po jakimś płynie i zakopałem kilka lat temu(razem z opisem) na jakieś 3/4 długości łopaty niedaleko starej 100-letniej lipy. Może kiedyś ktoś się adzieje" na taaaaki Skarb :)
Napisano
Też szykuję skarb" 1,2,5 groszówek do ukrycia. Ciągle się zastanawiam gdzie go zakopać tak żeby ktoś za wcześnie go nie znalazł, ale też żeby za dobrze go nie schować?

Wczoraj obejrzałem dokładnie ok. 100 monet 1 groszowych ale niestety żadna nie ma odwróconego orzełka. W jakich rocznikach to się zdarza?
Napisano
Witam.

Na odwrotki 180 st nie ma regół ale najwięcej trafień widziałem z 2005. Pozatym katalog Fischer 2005 podaje:
1 grosz 1991
1 grosz 1999
2 grosze 2000
2 złote 1995
wybite stemplem odwróconym.
Nie wiem czy w kolejnych wydaniach uzupełniono obiegowe monety o kolejne odwrotki gdyż na razie posiłkuję się Fiszerem" 2005.

Pozdrawiam.
Napisano
a ja zakopałem z koleżanką pamiątki po Liceum (zdjęcia, sprawdziany i inne takie duperele :P ) w okrągłej blaszanej puszce po cukierkach, puszka w folii aluminiowej i do foliowego worka.

Umówiliśmy się wykopać to za 10 lat

myślicie że ząb czasu dostanie się do środka? :P

pozdro
Napisano
Myślę że papier zawilgotnieje i zgnije.
Ale 10 lat może wytrzymać, 30 już raczej nie.

PS. A wczoraj przejrzałem ze 100 2groszówek i żadna nie jest przekręcona" :(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie