danieloff Napisano 17 Styczeń 2008 Share Napisano 17 Styczeń 2008 A można zobaczyć rewers? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CortheZ Napisano 17 Styczeń 2008 Share Napisano 17 Styczeń 2008 Oto rewers. Co oznacza 12A.F. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 17 Styczeń 2008 Share Napisano 17 Styczeń 2008 Bardzo ładna klamra saksońska. Często na brzegach miały one bicia pułkowe i twoja sygnatura to coś w tym stylu, tylko nie porafię rozszyfrować skrótu A.F. Czy nie jest to może A.R.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CortheZ Napisano 17 Styczeń 2008 Share Napisano 17 Styczeń 2008 Napewno jest A.F. są bardzo wyraźne bicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 17 Styczeń 2008 Share Napisano 17 Styczeń 2008 Na pewno jest to sygnatura jednostki, w której klamra była wydana. 12 Artyleryjski coś tam, nie wiem, co może oznaczać F. A może jednostka Fizylierów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foni1969 Napisano 17 Styczeń 2008 Share Napisano 17 Styczeń 2008 Witam.A to moja z niedzieli.Jest o wiele wieksza.Duzasrebrzona nakładka.Jaka to wersja???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foni1969 Napisano 17 Styczeń 2008 Share Napisano 17 Styczeń 2008 Tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foni1969 Napisano 17 Styczeń 2008 Share Napisano 17 Styczeń 2008 I ma sygnaturę-2Co oznacza ta cyfra??Przy klamrze był niesmiertelnik-61 pułku wiec?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukan Napisano 18 Styczeń 2008 Share Napisano 18 Styczeń 2008 Witam, ostatnia klamra jest wzoru 1847.Jest większa od zwykłej wz 1895, większa jest również średnica nakładki.Używana jeszcze w latach I wojny światowej zwłaszcza w oddziałach Landwehry i Landsturmu a także w pułkach rezerwowych. Gratuluję i pozdrawiam Łukan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foni1969 Napisano 18 Styczeń 2008 Share Napisano 18 Styczeń 2008 Łukan-dziękuję za podpowiedz.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper.17 Napisano 20 Styczeń 2008 Share Napisano 20 Styczeń 2008 Witam a to moje troszke mniej spotykane klamerki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper.17 Napisano 20 Styczeń 2008 Share Napisano 20 Styczeń 2008 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 21 Styczeń 2008 Share Napisano 21 Styczeń 2008 Bardzo ładne i rzeczywiście nie tak często spotykane, szczególnie NSBO (nie mam takiej:-() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexx1 Napisano 26 Sierpień 2008 Share Napisano 26 Sierpień 2008 chyba ciekawa niestety niewiem jaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 26 Sierpień 2008 Share Napisano 26 Sierpień 2008 moja nsdap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian-szabla Napisano 16 Luty 2009 Share Napisano 16 Luty 2009 lexx1 to jest temat <<WASZE rzadkie klamry >> wiec nie dawaj tutaj zdjecia nie swojego , nie swojej klamry bo sugerujesz innym ze jestes w jej posiadaniu a tak nie jest . pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojolander Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 klamerka landu hessen ;) w oplakanym stanie ale jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dado373 Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 Była już w temacie Klamry ... lecz wrzucam też tu z nadzieją że ktoś będzie w stanie coś więcej o niej powiedzieć... Na razie mam tylko nie potwierdzone info że Reichsbanner..Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezar777 Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 A to moj dziwolag,moze ktos wie co to jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezar777 Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 zdjecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 23 Luty 2009 Share Napisano 23 Luty 2009 Kiedyś widziałem klamrę bardzo podobną jak powyżej z wytłoczoną swastyką,przedmiot był napewno oryginalny z epoki ,wykonany najprawdopodobniej w niewielkiej serii w warsztacie rzemieślniczym.Ktoś twierdziła że jest to klamerka z pierwszych lat działalnosci SA kiedy nie obowiązywały jednolite przepisy mundurowe , bojówkarze SA chodzili w półcywilnych kombinowanych strojach w które zaopatrywali się we własnym zakresie,co widać na zdjęciach z lat 20tych.Oczywiscie twoja klamerka może nie mieć nic wspólnego z SA,ale tak mi się przypomniało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek-el Napisano 24 Luty 2009 Share Napisano 24 Luty 2009 a ta klamra,co to moze byc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek-el Napisano 24 Luty 2009 Share Napisano 24 Luty 2009 no i jeszcze to bylo obok ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek-el Napisano 24 Luty 2009 Share Napisano 24 Luty 2009 dzieki kolego, a ta ponizej fotka?czy to moze resztki apolety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 24 Luty 2009 Share Napisano 24 Luty 2009 epolety jak już coś...a nie apolety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.