Podziemny_Kosmos Napisano 8 Październik 2007 Autor Napisano 8 Październik 2007 Witam wszystkichJeśli ktoś z forumowiczów posiada jakieś rzadkie pruskie lub niemieckie klamry od pasa, prosiłbym o wrzucenie fotek wraz z opisem.Thanks from the mountain ;)
danieloff Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 Prussische Schutzpolizei, myślę, że dość rzadka.
siwyr Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 Nie wiem czy rzadkie kiedyś powiedzieli tak.Pruska i niby akładka".Pozdro.
danieloff Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 To rondko nakładane na przód pruskiej klamry nieco starszego typu.
DETER Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 no i strzał w 10! znaleziona w mule (stan ideał) oficerska Kaisemarine 1898 wzór (jakoś tak)
yano Napisano 5 Listopad 2007 Napisano 5 Listopad 2007 Klamra pruska zapewne XIX wiek- ktoś kiedyś twierdził że to wzór dla straży pożarnej, ale nie mam przekonania do tej wersji. Kolega wyciągnął z ziemi podczas robienia porządków na działce.
Adr Napisano 5 Listopad 2007 Napisano 5 Listopad 2007 Witam. Niby pierwszy wzor SA ale specyficzne wykonanie - leb orla podciagniety na wysokosc otoczki, jak w drugim modelu, natomiast swastyka pierwszego wzoru - kulista. Nigdy sie z takowym wykonaniem jeszcze nie spotkalem. Pozdrawiam
danieloff Napisano 5 Listopad 2007 Napisano 5 Listopad 2007 yano - twoja klamerka to klamra straży pożarnej noszona przez funkcjonariuszy w Prusach Wschodnich (do munduru galowego) w latach 1935 - 1945. W każdym Landzie godło na klamrze było inne.
danieloff Napisano 5 Listopad 2007 Napisano 5 Listopad 2007 Adr - twój model klamry jest opisany w książce Thomasa Reida German belt buckles 1847 - 1945". Jest to dość wczesny model klamry SA z lat 1929 - 33, po tym okresie taki sam typ był używany w NSFK. Te późniejsze były sygnowane RZM UE i M4/... Jak nie ma sygnatur to wczesna SA.Daniel
abcd Napisano 5 Listopad 2007 Napisano 5 Listopad 2007 Mecklenburg-Schwerin nie jest to może super rzadkość ale też nie codzienne znalezisko.
abcd Napisano 5 Listopad 2007 Napisano 5 Listopad 2007 A tu co prawda nie Niemcy lub Prusy ale pokrewe W.M. Gdańsk,co to za klamra,policja ,straż pożarna,galowa czy do codziennego munduru służbowego ?
yano Napisano 5 Listopad 2007 Napisano 5 Listopad 2007 Danieloff dzięki za identyfikację- jak zawsze można na Was chłopaki liczyć.
danieloff Napisano 5 Listopad 2007 Napisano 5 Listopad 2007 Straż pożarna mundur galowy lub sporadycznie oficerowie policji mundur służbowy/galowy.
bagnetSS Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 klamra adr-a mnie tylko zaintersowala reszta nic specjalnego:-D
danieloff Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 BagnecieSS - jak te piękne klamerki pokazane przez kolegów to dla Ciebie nic specjalnego, to albo masz niesamowitą kolekcję, albo poczytaj sobie jeszcze o klamrach, żeby docenić naprawdę ciekawe. Adr-a jest rzeczywiscie fajna, ale akurat nie najcenniejsza z zaprezentowanych powyżej.
CortheZ Napisano 17 Styczeń 2008 Napisano 17 Styczeń 2008 Witam A oto moja klamerka: wewnątrz sygnatura producenta G.H.OSANG a, na spodzie 12A.F.PozdrawiamCortheZ
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.