Skocz do zawartości

Bundeswehra w polskich lasach!

DamianLca

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam: Kilka lat temu mój znajomy (niestety już nie żyje) opowiadał mi pewną historie:
Pewnej jesieni wybrał się w nieznany las po drzewo. Pojechał w głąb lasu (wiadomo, dla czego:P) i w okolicach starej sztolni usłyszał nawoływanie kogoś po niemiecku. Zgasił silnik i zaczął nasłuchiwać, (jak mi opowiadał pomyślał sobie, że Niemcy też przyjechali tu po drzewo:P) bojąc się konkurencji zaczął się skradać. Po kilkuset metrach doszedł do zapadliska po starej sztolni, do której nikt nie chodzi (Po pierwsze dla tego, że jest strasznie trudne dojście a po drugie bardzo daleko od najbliższych zabudowań). Gdy staną nad zapadliskiem zobaczył kilkadziesiąt osób w niemieckich mundurach, które wyciągały ,,coś,, z szybu sztolni. Te ,,coś,, według mojego znajomego było w metalowych okrągłych puszkach, na których były według niego skrzyżowane trzy sierpy(?) a na innych narysowana głowa człowieka w okularach (może takie ostrzeżenia jak na diskmenach o laserze?). Znajomy zawrócił natychmiast jak zobaczył broń przy ich boku. Następnego dnia przyjechał w tamto miejsce z aparatem, ale niestety nie znalazł nic oprócz naderwanej z munduru naszywki z flagą niemiecką oraz zrytej ziemi jak na polu walki :P

Taką historią usłyszałem od znajomego w 1998 roku a dla uściśnienia odbywało się to w okolicach Rudawy Janowickiej na Dolnym śląsku.

I mam takie pytanie czy mogło mieć miejsce takie zdarzenie? Czy ktoś z szanownych kolegów spotkał się z czymś takim?

Z uszanowaniem: Damianlca
Napisano
Przecież Niemcy wywożą swoje skarby ze Śląska... zakopane naprędce w 45r. A Rząd naszego cho... pięknego kraju i tak nie wyda nikomu zgody aby poszukać w sztolniach... A ci se jeżdżą w terenówkach, ze sprzętem alpinistycznym i kopią. Pewnie rudy uranu w tych bekach :P
Napisano
a słyszałeś może ostatnio Jak kanclerz Niemiec pani Angela Merkel odmówiła propozycji rządu Francji na współkontrolę Niemiec nad Francuskimi głowicami atomowymi? ;)
Nie zastanowiło was to? Niemcy i by bomby A nie chcieli?
Otóż olśniło mnie dzięki Damianowi! Mają swoją z uranem z Kowar! ;)
Napisano
Może ktoś ma namiary na jakieś opuszczone sztolnie w okolicach Rudaw Janowickich? Z chęcią bym się wybrał i popatrzył, słyszałem że było ich kiedyś dużo na tym obszarze ale nie wiem co z nich zostało do dzisiaj. Mile widziane mapki i tym podobne:)
Pozdrowionka: Damianlca
Napisano
Ale w końcu Niemcy bo mogli działać na tak zwane ,,:)dwa baty:),, czyli tu kręcić projekty z Francją a sami by też mogli działać. A mógł byś mi podesłać ten artykuł bo przyznam że go nie czytałem. Z góry dzięki:)
Napisano
Ja żartuję oczywiście z tym, że Niemcy mają bombę a z uranem z kowar :)
Kilka już razy słyszałem/czytałem, że gdzieś na Dolnym Śląsku ktoś widział na drodze leśnej auto na niemieckich blachach z pasażerami wyposażonymi np. w sprzęt alpinistyczny (w środku lasu?) itp. itd... ale ta bundeswehra to by była prawdziwa sensacja.

A merkel faktycznie odmówiła francuzowi parę dni temu :)
Napisano
A tak naprawdę to nie napisałem tego postu aby tam wnikać w politykę bo ja jestem gówniarz, żeby się angażować ale hciałem się dowiedzieć czy ktoś wie gdzie mogą być jakieś sztolnie gdzie można zobaczyć to co porabiali tam Niemcy i nie chodzi mi o Osówce ale takich gdzie raczej nie chodzi się. A tak na marginesie to i ja zabaradzo nie wieże w tą historie ale fajnie ją mój znajomy opowiedział:)
Napisano
Bytom, Górny Śląsk - zasypana sztolnia kopalni w dzielnicy Miechowice.
Wszyscy wiedzą gdzie to jest.
Wszyscy wiedzą jaka głęboka była.
Wszyscy wiedzą, że zasypana pod koniec wojny przez uciekających Niemców.
Spisane zeznania świadków itp.
Nikt nawet tego kijem nie tknie - bo po co, nie? A tam sobie może np. 5 ton złota gnić, albo jakieś dzieła zrabowane z polskich muzeów. Ale po co, nie?
Napisano
Tak jest z połową pozostałości po Niemcach i coś w tym musi być że nikt nie kopie tam gdzie jest największe prawdopodobieństwo odzyskania zrabowanych rzeczy. A tym czasem chciałbym już zamknąć temat bo dostałe wiadomość na maila że nie można oskarżać o wtargnięcie wojskowe na teren innego państwa(autor za przeproszeniem idiota). Jak tak dalej by poszło to Pan Ziobro przysłał by mi CBA do domu:) Herbstnebel jak byś miał ciekawe info o sztolniach na dolnym śląsku (tych nieuczęszczanych) to daj znać na maila bo widać że kumaty jesteś w tych sprawach:P
Pozdrawiam: damianlca
Napisano
A gdzie tam Damian - poszperaj dobrze przez nową wyszukiwarkę na forum wpisując 'sztolnia' np. Ja Ci tylko opisałem historię z własnego podwórka, która, jak o niej pomyślę, mnie przygnębia - że nikt tam nie szuka nawet...
Napisano
witam co do niemców w mundurach to nie wiem nic jednak wielokrotnie natknąłem się już na poszukiwaczy z niemiec w rejonie wsi grodziec grodziecII łambinowice i paru jeszcze okolicznych gdzie czasem bywam więc co do wywózki z kraju różnych dóbr to nie zauważyłem aby ktoś im w tym przeszkadzał wchodzą jak do siebie i biorą co chcą no chyba że to ornitolodzy i szukają obrączek ach to nasze państwo kochane jakie daje możliwości szkoda tylko że nie swoim obywatelom
Napisano
jakby co to dzwoniłem już w tej sprawie tam i tu jednak chyba nikt nie ma ochoty zajmować się pierdołami ostatni mój rozmówca powiedział że wezmą co swoje i pojadą
Napisano
A jak to wygląda ze strony prawnej? Czy są jakieś prawa czy ustalenia związane z tym? Bo ja sie kompletnie na tym nie znam. Niedługo i belweder nam wywiozą bo powiedzą że im się to po wojnie należy:P A Pan Prezydent Kaczyński będzie w barakach mieszkał:P
Napisano
jeśli idzie o belweder to niech go sobie wezmą razem z tą całą załogą nawet pomogę im go przenieść a co do jakichś ustaleń prawnych to pewnie są tylko co z tego:( zresztą i tak mało kto zna niemiecki w organach ścigania więc i tak by się nie dogadali;)
Napisano
Drogie Dziatki wy moje!!! Kto się ma tym przejmować, że Niemcy coś wywożą. Policja ? A widzieliście gdzieś Policję ? Ja ostatnio w Wawie ich widziałem, dwa lata temu, na trasie, z radarem. ABW ? Rzewne jaja. Konserwatorzy zabytków. Toż oni hłe hłe, pewnie im namiary dają. Znam leśnika co ich pogonił i co ? Ano musiał potem przepraszać, że straszy turystów. Żyjemy w kraju oszołomstwa, pozerstwa, złodziejstwa i prywaty. Jednym słowem pod rządami MARKETINGU. Przecież jesteśmy w UE.
Napisano
to by wyjaśniało dlaczego czują się jak u siebie i robią co chcą na pewno doskonale zdają sobie sprawę z tego jaki panuje tu burdel:)
Napisano
Właśnie już wiesz Peter dlaczego oni nas tak chcieli w UE :)
Aby włazić jak po swoje :)
(pewnie dostane maila od moda :D) A tak na serio - może by wykorzystać sytuację typu ABW i prezydent oskarżający, że główny opozycjonista jest zbyt proniemiecki (lol). Kilka 'donosików', powie się, że tam są zrabowane przez wrogów dobra kultury polskiej i gniją w ziemi, i może się znajdą fundusze żeby posłać jakąś grupę poszukiwaczy z prawdziwego znaczenia na Dolny Śląsk
Napisano
nawet nie wiesz jak bardzo taki Erich Von Daniken się przydał nauce... w czasie jego największej popularności gdy naukowcy łapali się za głowy, jak ludzie mogą wierzyć w takie bzdury (które częęęęściowo się okazały prawdą) wielu naukowców zaczęło walczyć z tym. Ale bardzo merytorycznie. Powstało wiele ciekawych książek kontr-danikenowskich, które w bardzo przystępny sposób w całkiem nowym świetle starały się objaśnić nasze dzieje, a i też w trakcie badań zweryfikowano praktycznie wszystkie danikenowskie teorie i bywało tak, że w peeewnych aspektach przyznawano mu rację :)

Więc, nie mów hop!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie