bryktygrysek73 Napisano 1 Październik 2007 Autor Napisano 1 Październik 2007 witamznalazłem oto taki guzik z syrenką warszawską otoczona ona jest u dołu 9 herbamiguzik jest płaski jest to odlew chyba cynkuszko pojedynczepytanie brzmi co to za guzik z jakiego okresupotencjalna jego wartość
bryktygrysek73 Napisano 23 Październik 2007 Autor Napisano 23 Październik 2007 czym dłużej patrze na ten guzikdochodzę do wniosku że to moze nie być syrenka warszawskaco wy na to
8total4 Napisano 24 Październik 2007 Napisano 24 Październik 2007 Prawdopodobnie coś związanego z Gubernią/Województwem Warszawskim w okresie zaboru rosyjskiego..na pugoviza.ru są podobne guziki.Może rozpoznajesz któryś z herbów na tarczy??wrzuc jakies lepsze fotki albo rysunki herbów.pozdrawiam!Dawid.
bryktygrysek73 Napisano 24 Październik 2007 Autor Napisano 24 Październik 2007 dawidmój fant został znaleziny w podbydgoskim lesiena pugoviza.ru są inneone są wypukłe a mój płaski i inne są syrenkizwróć uwagę na długość włosów rodzaj szabli i jak jest usytuowana tarcza dzięki za odzew
bryktygrysek73 Napisano 24 Październik 2007 Autor Napisano 24 Październik 2007 dawid mam pytaniesugerujesz rozbir polski - który?hej
8total4 Napisano 24 Październik 2007 Napisano 24 Październik 2007 hmm jest tam wiele wzorów tych guzików, nie wszystkie są wypukłe. Co do datowania to Myśle że około IIpoł. XIXw, ale to tylko sugestia.sprobuje czegosz poszukac.pzdr!
8total4 Napisano 24 Październik 2007 Napisano 24 Październik 2007 czegoś* oczywiscie..Ciezko rozszyfrowac te herby.. Bedziemy probowac:)pozdrawiam!
bryktygrysek73 Napisano 20 Luty 2008 Autor Napisano 20 Luty 2008 podbijam postproszę o sugestiedzięki
pomsee Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 Kształt guzika i uszko mogą wskazywać na jego pochodzenie z okresu Księstwa Warszawskiego lub co jest bardziej prawdopodobne pierwszych lat Królestwa Kongresowego. Syrenka to oczywiscie herb Warszawy. Z tych małych herbów udało mi się jedynie herb ziemi dobrzyńskiej (głowa w koronie) i orzeł, który jest herbem ziemi mazowieckiej. Ponieważ na guziczku jest (jak mi sie wydaje) herb dobrzyński czyli ziemi wchodzącej w skład województwa/guberni płockiej to znaxczyłoby, ze guzik ten nie jest związany wyłącznie z województem/gubernią warszawską.Moja hipoteza - jest to guzik urzędniczy Warszawy jako stlicy Królestwa Polskiego po 1815 r.Może kopijnik2 cos jeszcze do mojego wywodu doda?
kopijnik2 Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 już od dawna patrzę...zbliżenia herbów proszę...
kopijnik2 Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 graficznie - Dwudziestolecie - Lub wczesne 50-te XIX w - odrzucam
pomsee Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 Zobacz ten poniżej rozdwojonej płetwy syrenki. Wg. mnie to ewidentnie herb dobrzyński.
pomsee Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 Puk, puk, puk - to odgłos mojego pukania się w czoło - oczywscie masz racje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.