Skocz do zawartości

polsko-niemiecki kb 98?

bartekl23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Kiedyś prosiłem o identyfikację kbk 98. Wydawało się, że może być polski. Dowiedziałem się, że niemiecki ma inną muszkę od polskiego. Ostatnio wpadł mi w łapy taki oto polski kb 98. muszka identyczna z niemieckim. bibia: piękny polski orzeł, w owalu Z, litera N, numery i znaki pokazane na zdjęciu. Jak to wyjaśnić?

Napisano
Może karabin jest składany z części pozostawionych przez Niemców w Danziger Gewehrfabrik" ,nasi mogli używać części niemieckie.
W jakiej fabryce jest ten karabin wyprodukowany?
Czy jest na nim bicie fabryki i orzeł na wierzchu komory nabojowej?

pzdr

bjar_1
Napisano
W polskich i niemieckich Kb muszka była taka sama. Różniły się muszki od kbk.
Wygląda na to, że masz bardzo ładny, wczesny, polski kb wz. 98 :)
Napisano
Bicia są następujące:

na komorze nabojowej jest trójkąt, ale nie czytelny oraz jakiś napis (litery są bardzo blisko siebie) bardzo podobne do takich jakie są na bagnetach PERKUN

trochę wyżej: te co na zdjęciach oraz na prawo: 5, a na lewo 333

koło magazynka: 11 albo 21
Napisano

Przypomniało mi się.
Piszesz ,że na komorze nabojowej jest jakis trójkąt. A może jest to znak zbrojowni w mieście Kragujewac?
Wtedy Mauser ten mógłby byc jugosłowiański ,spróbuj dopatrzec się ,czy znak ten nie wygląda tak jak na obrazku.

pzdr

bjar_1

Napisano
Może bardzo wczesne polskie mausery miały bicia różne od poźniejszych.
To może również być jugol z wymiany (jeżeli taka miała miejsce - w tej chwili nie mogę sprawdzić)
Napisano
Pierwsze polskie karabiny Mauser wz.98 (nie 98a) produkowano w P.F.K. w Warszawie w latach 1923-24.
Łącznie wyprodukowano 22000 szt. tej broni
-w roku 1923 - 9600 szt.
-w roku 1924 - 12400 szt.
Na wierzchu komory nabojowej był napis PFK WARSZAWA" ,rok produkcji i orzeł. Po lewej stronie komory nabojowej W98".

Natomiast karabiny wz.98a produkowano w latach 1936-1939 w F.B. w Radomiu i wyprodukowano łącznie 44500 szt.

pzdr

bjar_1
Napisano
Bartek ,jeżeli wykopany to co innego!
Wczesne polskie karabiny wz.98 miały bardzo płytkie bicia.
Możliwe ,że orzeł na komorze nabojowej i bicia fabryki oraz roku są całkowicie niewidoczne od korozji.

pzdr

bjar_1
Napisano
trójkąt jest kompletnie inny od trgo na rysunku. Jeszcze jedno, został on znaleziony w miejscu bitwy kampanii wrześniowej. Również proszę o ident. dziwnych znaków powyżej komory.

bartekl23
Napisano
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=18978954 - tu tez jest jakiś cudak ,niby polskie bicia (orzełki itp.) ale na komorze nie ma bicia fabryki i roku.

pzdr

bjar_1
Napisano
Ten z allegro to najprwdopodobniej egzemplaż z eksportu do Hiszpanii. Składak z różnych ztarych elemwntów (z tąd różne bicia). Zmontowali go w konfiguracji kb wz. 98 a .
Z moich obserwacji wynika, że w Hiszpanii jest jeszcze dużo polskich kb i kbk.
Napisano
Dziękuję wszystkim za pomoc. Wydaje mi się, że to na 100% polski z 1939 roku (miejsce znalezienia, orzełek). Istotnie fant jest w bardzo fajnym stanie. Wszystkie części są. Nie ma tylko magazynka. Sporo oksydy. Interesuje mnie jeszcze jedno. co oznaczają te znaki na jednym ze zdjęć?
Napisano
Moim zdaniem jest to egzemplarz broni wyremontowany w Polsce. Fabryka Broni w Radomiu na wyremontowanych przez siebie egzemplarzach nabijała sygnaturę F.B. w trójkącie (podstawą do góry). Znak Z w kole to punca odbiorcza Władysława Ziemiańskiego (pochodząca sprzed 1935 roku). Pozostałe sygnaturki to znaczki potwierdzające prawidłowe wykonanie procesów technologicznych. Co oznacza ta 5" tego niestety nie wiem.
Pozdtrawiam,
Marek
Napisano
Jeśli to M w trójkacie - to jest to również punca odbioru wojskowego sprzed 1935 roku. Czyja - tego niestety nie wiem. Występuje ona na bagnetach Perkun" (końcówka wz. 24, wz. 27 i większość egzemplarzy wz. 28 wyprodukowanych do 1935 roku), a także na niektórych ochraniaczach wylotu lufy do kb/kbk.
Pozdrawiam,
Marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie