Skocz do zawartości

Lotnisko we Wrocławiu

POLI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Zamieściłem obok zdjęcie przedstawiające budynki nieistniejącego już niemieckiego lotniska na Gądowie Małym we Wrocławiu. Mam w związku z tym pytanie. Jaki samolot znajduje się przed budynkiem ? Za pomoc już teraz wielkie dzięki.
POLI

Napisano
Junkers G 38; numer fabryczny nr 3302; zniszczony podczas bombardowania Aten w 1941;
pozdrawiam, info za:
http://www.junkers.de/flugzeuge/juxx/typ_g38.html
Napisano
Tyle lat mieszkałem koło pozostałości tego hangaru i kompletnie nie jestem przekonany że to ten. Skąd informacja że to Gądów Mały? Za hangarem i szosą (obecnie LEgnicka) od lat był potęzny park -= a na zdjęciu jakieś pola, łąki... I hangar jakiś nie taki.
Napisano

Skąd wiadomo, że to Wrocław ? Jeżeli dobrze sie przyjrzysz to zobaczysz na dachu hangaru napis Breslau, jak myślisz po co ktoś namalował taki duży napis na dachu budynku ?
Z całym szacunkiem ale myślę, że mieszkasz koło pozostałości portu lotniczego a nie tego hangaru który jest na zdjęciu. Załączam więc drugie zdjęcie ukazujące to samo lotnisko z lotu ptaka, mam nadzieję, że teraz nie będziesz miał problemów z odnalezieniem obecnej ulicy Legnickiej. Pamiętać należy też o tym że od tamtych czasów zmienił się układ ulic i terenu.
Pozdrawiam.
POLI

• 2 weeks later...
Napisano
z całą pewnoscią jest to gądów !! panie POLI czy posiada pan jeszce jakieś fotki tego lotniska lub innych obiektów z tamtego czasu z góry dziękuję za info pozdrawiam marecki
Napisano

co prawda nie jest to lotnisko..ale chyba ..tez ciekawe ;o). POLI - Chetnie zobaczę cos z twojej kolekcji..:) pzdr. pepe

Napisano
poli ja tez jestem z wroclawia i posiadam trroche zdjec lotniska gądów a nie gĄDÓW MAŁY ? DZWONIŁEM NAS TWÓJ NR TL ALE ODEZWAŁ SIE P. SZŁAJSKI ??????

Napisano

Nic dziwnego że odezwał sie Pan Lucjan Szołajski, tak mam ustawione powitanie na poczcie głosowej :) Łatwiej mnie złapać na meila. W załączeniu Adolf na Gądowie Małym w czasie wizyty z okazji Święta Sportu w 1938 roku.
Pozdrawiam
Poli

Napisano
witam ponownie !! mam prośbę o podzielenie się fotkami z wrocławia tego przedwojennego i zaraz powojennego za wszystkie z góry dziękuję !!
czekam na maile pozdrawiam serdecznie
marecki
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie