POLI Napisano 18 Grudzień 2003 Autor Napisano 18 Grudzień 2003 Witam.Zamieściłem obok zdjęcie przedstawiające budynki nieistniejącego już niemieckiego lotniska na Gądowie Małym we Wrocławiu. Mam w związku z tym pytanie. Jaki samolot znajduje się przed budynkiem ? Za pomoc już teraz wielkie dzięki.POLI
Qnoor Napisano 18 Grudzień 2003 Napisano 18 Grudzień 2003 Junkers G 38; numer fabryczny nr 3302; zniszczony podczas bombardowania Aten w 1941;pozdrawiam, info za:http://www.junkers.de/flugzeuge/juxx/typ_g38.html
czarny Napisano 18 Grudzień 2003 Napisano 18 Grudzień 2003 Tyle lat mieszkałem koło pozostałości tego hangaru i kompletnie nie jestem przekonany że to ten. Skąd informacja że to Gądów Mały? Za hangarem i szosą (obecnie LEgnicka) od lat był potęzny park -= a na zdjęciu jakieś pola, łąki... I hangar jakiś nie taki.
POLI Napisano 18 Grudzień 2003 Autor Napisano 18 Grudzień 2003 Skąd wiadomo, że to Wrocław ? Jeżeli dobrze sie przyjrzysz to zobaczysz na dachu hangaru napis Breslau, jak myślisz po co ktoś namalował taki duży napis na dachu budynku ?Z całym szacunkiem ale myślę, że mieszkasz koło pozostałości portu lotniczego a nie tego hangaru który jest na zdjęciu. Załączam więc drugie zdjęcie ukazujące to samo lotnisko z lotu ptaka, mam nadzieję, że teraz nie będziesz miał problemów z odnalezieniem obecnej ulicy Legnickiej. Pamiętać należy też o tym że od tamtych czasów zmienił się układ ulic i terenu.Pozdrawiam.POLI
marecki. Napisano 27 Grudzień 2003 Napisano 27 Grudzień 2003 z całą pewnoscią jest to gądów !! panie POLI czy posiada pan jeszce jakieś fotki tego lotniska lub innych obiektów z tamtego czasu z góry dziękuję za info pozdrawiam marecki
POLI Napisano 27 Grudzień 2003 Autor Napisano 27 Grudzień 2003 WitamPosiadam sporo zdjęć związanych z obroną Festung Bresluau", jest to moja pasja.PozdrawiamPOLI
pepe Napisano 27 Grudzień 2003 Napisano 27 Grudzień 2003 co prawda nie jest to lotnisko..ale chyba ..tez ciekawe ;o). POLI - Chetnie zobaczę cos z twojej kolekcji..:) pzdr. pepe
jack61 Napisano 27 Grudzień 2003 Napisano 27 Grudzień 2003 poli ja tez jestem z wroclawia i posiadam trroche zdjec lotniska gądów a nie gĄDÓW MAŁY ? DZWONIŁEM NAS TWÓJ NR TL ALE ODEZWAŁ SIE P. SZŁAJSKI ??????
POLI Napisano 28 Grudzień 2003 Autor Napisano 28 Grudzień 2003 Nic dziwnego że odezwał sie Pan Lucjan Szołajski, tak mam ustawione powitanie na poczcie głosowej :) Łatwiej mnie złapać na meila. W załączeniu Adolf na Gądowie Małym w czasie wizyty z okazji Święta Sportu w 1938 roku.PozdrawiamPoli
marecki. Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 witam ponownie !! mam prośbę o podzielenie się fotkami z wrocławia tego przedwojennego i zaraz powojennego za wszystkie z góry dziękuję !!czekam na maile pozdrawiam serdecznie marecki
pepe Napisano 23 Październik 2005 Napisano 23 Październik 2005 po kilku latach udało mi sie odnaleźc miejsce ( prawdopodobnie ) wykonania fotografii ( tej powyzej:). pzdr. pepe
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.