Skocz do zawartości

Buty kawaleryjskie

farby

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 years later...

Jako ze zima daje duuuuużo wolnego czasu kolega postanowił się pobawić w szewca" na etacie w 1psk.
Oto efekt jego pracy - buty juchtowe wz. 31 dla naszej grupy.
Na razie tylko zdjęcia-proszę o opinie co można poprawić/zmienić. Generalnie były robione wg. warunków technicznych.

Ostatnie.
Oczywiście piękny efekt kolorystyczny pojawi się dopiero po impregnacji i wielokrotnym pastowaniu. Ale jak na wykonanie oparte na wieloletniej praktyce na zwykłych butach oraz warunkach technicznych uważam za dobre.
makul
1psk

Na razie tylko zdjęcia-proszę o opinie co można poprawić/zmienić. Generalnie były robione wg. warunków technicznych."

Może warto się przypatrzeć jeszcze raz na kaształt obcasów.
Na zdjęciu obcas rozszerza się silnie na zewnatrz jak w tardycyjnych oficerkach"...

• 4 weeks later...
niewiele trzeba poprawić,ale warto
-zapiętek powinien być bardziej wypukły, bo to nie oficerki
-brakuje mi klina ze skóry pomiędzy obcasem, a przyszwą
-kołki 4mm od krawędzi, druga linia 9mm
-obcas wygląda na dostosowany do podkuwek KRWP,a te są za duże, ostatnio na allegro widzialem niedrogie i dobre podkówki
-smołę szewską do zabezpieczenia krawędzi podeszwy i nici oraz czernidlo do skór dostaniecie w Orionie w Poznaniu, wysyłają pocztą www.orion1926.pl

• 4 weeks later...
Witam
Replika butów na zdjęciu bardziej przypomina buty oficerskie lub saperki powojenne niż buty szeregowego kawalerii. Buty wz 31 dla kawalerii są całkowicie inaczej zrobione, cholewa, obcas, przody jak i zapięte inaczej wyglądają są innego kształtu, szycie jest całkiem inne. Noski w butach powinny być szpiczaste patrząc z boku buta a nie pół okrągłe. Zapięte jest profilowany i nie ma ostrych kantów, ma specyficzny kształt, podeszwa jest profilowana nie płaska, obcas ma specyficzny kształt boków schodzących się lekko pod kątem od buta do podkówki, ścianki nie są jego proste.
Jeśli kolega jest z warszawy zapraszam do obejrzenia oryginalnych butów dla kawalerii wz 31 dla szeregowego.
Jak dam rady to rozrysuje detale jak co powinno wyglądać przy butach i wzucę tu na forum

• 2 weeks later...
mam buty juchtowe ponad rok. Nic tak nie smierdzi (w siodlarni) jak moje buty. 3 razy smarowałem pokostem, czernidłem i pastuję. A smród z nich jak jasna chol.... Wietrzę je regularnie na koniu, nie pomaga. W domu nie mogę trzymac, wsiądę do samochodu to smród taki, że okna otwieraj. Onuce zmieniam codziennie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie