Skocz do zawartości
  • 0

Pałasz Pruski

Tuszek

Pytanie

Napisano

Witam.

Proszę o dokładniejsza informacje co to jest za pałasz, kto go używał itp. Bo póki co, to wiem że jest on Pruski :) Na głowni brak sygnatur, na pochwie tak samo.

Pozdrawiam.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj jak mi czas pozwoli to wystawiam go na allegro :)

Mankamentem jest wyszczerbione ostrze (nie wiem, ktoś się chyba w Pana Wołodyjowskiego bawił).

Napisano
czy ktoś ci powiedział że to nie oryginalny szmelc ?-porostu troche uzupełnoiny przez kogoś -nie jest to wielki feler -astan ogólny jest ok- :):)-pozdro
Napisano
Ryfka to jest pierścień na pochwie służący do zawieszenia broni.Na grzbiecie ryfka ma ogniwko, przez które przewleka się kółko do zaczepienia rapci.Kółko to nosi nazwę brajcarek.W twojej dolna ryfka jest tylko pozbawiona jest ogniwka i brajcarka.
Napisano
moim zdaniem jest to palasz z konca XIXw uzywany do konca pierwszej wojny tzw. palasz reprezentacyjny/paradny ale jezeli sie myle niech ktos mnie poprawi!!pozdrawiam
Napisano

Witam.

Proszę o dokładniejsza informacje co to jest za pałasz, kto go używał itp. Bo póki co, to wiem że jest on Pruski :) Na głowni brak sygnatur, na pochwie tak samo.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie