Tuszek Napisano 19 Wrzesień 2007 Autor Napisano 19 Wrzesień 2007 Witam.Proszę o dokładniejsza informacje co to jest za pałasz, kto go używał itp. Bo póki co, to wiem że jest on Pruski :) Na głowni brak sygnatur, na pochwie tak samo.Pozdrawiam.
janushew Napisano 19 Wrzesień 2007 Napisano 19 Wrzesień 2007 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=451880#452055Witam! ładne to co pokazałeś. Wilhelm II. pozdr j
Tuszek Napisano 21 Wrzesień 2007 Autor Napisano 21 Wrzesień 2007 Dzisiaj jak mi czas pozwoli to wystawiam go na allegro :)Mankamentem jest wyszczerbione ostrze (nie wiem, ktoś się chyba w Pana Wołodyjowskiego bawił).
Tuszek Napisano 19 Wrzesień 2007 Autor Napisano 19 Wrzesień 2007 Ładne jest :) Ale jaki to wzór, jakiej formacji itp :)Pzdr
Tuszek Napisano 20 Wrzesień 2007 Autor Napisano 20 Wrzesień 2007 Czyli to nieoryginalny szmelc.A co to jest ta ryfka? bo ja nie w temacie broni białej.
huk 100 Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 czy ktoś ci powiedział że to nie oryginalny szmelc ?-porostu troche uzupełnoiny przez kogoś -nie jest to wielki feler -astan ogólny jest ok- :):)-pozdro
huk 100 Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 chciałbym mieć swojego w takim stanie - bo mam w dużo gorszym -jak będę na chacie to dam fotkę -pozdro
Catadero Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 Ryfka to jest pierścień na pochwie służący do zawieszenia broni.Na grzbiecie ryfka ma ogniwko, przez które przewleka się kółko do zaczepienia rapci.Kółko to nosi nazwę brajcarek.W twojej dolna ryfka jest tylko pozbawiona jest ogniwka i brajcarka.
HASAG40 Napisano 19 Wrzesień 2007 Napisano 19 Wrzesień 2007 moim zdaniem jest to palasz z konca XIXw uzywany do konca pierwszej wojny tzw. palasz reprezentacyjny/paradny ale jezeli sie myle niech ktos mnie poprawi!!pozdrawiam
Tuszek Napisano 19 Wrzesień 2007 Autor Napisano 19 Wrzesień 2007 Witam.Proszę o dokładniejsza informacje co to jest za pałasz, kto go używał itp. Bo póki co, to wiem że jest on Pruski :) Na głowni brak sygnatur, na pochwie tak samo.Pozdrawiam.
Pytanie
Tuszek
Witam.
Proszę o dokładniejsza informacje co to jest za pałasz, kto go używał itp. Bo póki co, to wiem że jest on Pruski :) Na głowni brak sygnatur, na pochwie tak samo.
Pozdrawiam.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.