Skocz do zawartości

Rekonstrukcja rzadzieckiego snajpera

szczep

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Jestem laikiem jak narazie w rekonstrukcjach ale chciałbym w nich uczestniczyć. Ciekawi mnie rekonstrukcja radzieckiego snajpera, a takie umundurowanie znalazłem:
http://www.rkka.ru/uniform/files/arm11.htm
Czy taki żołnierz byłby przydatny na rekonstrukcjach. Biorąc pod uwagę daty kiedy mundur stosowano to bez problemu mógłbym uczestniczyć praktycznie we wszystkich rekonstrukcjach bitew ACz. Broń to wiadomo Mosin z luneta.
Prosiłbym o pomoc w znalezieniu takiego munduru do kupienia ewentualnie czy dało by radę go uszyć a jeśli tak to gdzie można poszukać materiału i dokładniejszych zdjęć.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Spróbuj spojrzeć na stronę http://www.mosinnagant.net do działu sniper section - sporo o broni, ale są też foty jej użytkowników. Z drugiej strony określenie Mosin z lunetą jest też nieprecyzyjne - bo nie może to być np. krótki 44 czy 38, a tylko długi, w dodatku z inną niż w standardowych rączką zamka - przedłużoną i wygiętą do dołu.
Napisano
z mosinem chodziło o wz.1891/30 z celownikiem PU [ o ile można dostać podzespoły do jego złożenia inaczej będę musiał sie zadowolić krótszym] ale większym problem byłby chyba ten mundur bo nie mam pojęcia skąd go wziąć
Napisano
Z Mosinem długim może mieć Kolega problem - mianowicie, pierwsze, kolba - trudno ją dziś zdobyć. O ile pamiętam, były swego czasu laserowe" repliki kolb - nie znam niestety ich jakości, koszt około 200zł. Kolba oryginalna niedawno zeszła na pewnym serwisie aukcyjnym za 350zł.

Stosowano też przedłużki" do kolb kbks - dzisiaj koszt minimum, czyli dwóch kolb kbks - jedna na przerobienie na mosinową, druga na przedłużkę" to i tak około 200zł.

Mundur - albo można szukać w sklepach internetowych (Trident Military produkował/produkuje), ew. spróbować zrobić samemu - materiał + szablony do malowania plam + szycie :) O ile pamiętam, łatwiej było stworzyć jesienny kamuflaż - cebulowo-brązowy (łatwo o barwnik ;)).

Pozdrawiam,
BN
Napisano
Towarzyszu Iwanie pozdrawiam serdecznie i przy okazji mam pytanko gdzie szukac odlewow mosinow ???Jak co to na priv sie odezwij.
Napisano
ehh biednemu to zawsze wiatr w plecy :D os będę kombinował ale to jak będę miał więcej czasu. 350 zł - to prawie połowa mojej wypłaty :/ ale najwyżej zadowolę się tym co będzie czyli krótkim i będę musiał chyba uruchomić moje kontakty w Rosji może tam jest tego więcej i taniej wyjdzie. z czego mógł być zrobiony ten mundur bo na zdjęciu kolorowym zagina sie jak sztuczny [chociaż wtedy chyba w takich nie chodzili] natomiast na czarno-białym jak materiałowy. w takim razie co to mógł być za materiał?
Napisano
nie lubie sobie odpowiadac ale znalazlem cos takiego. warte zainteresowania? moze komus z Was sie przyda?

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=246126552
Napisano
To krótka kolba - tak jak napisano w aukcji, do Mosina kawaleryjskiego 38, lub karabinka wz.44. Koszt tej kolby będzie niemały - za polskie kolby krótkie w tej chwili płaci się po około 200zł. Poza tym, jej konwersja na długą to niszczenie oryginału :/

Co do maskałatu - materiał naturalny. Nie mam tu niestety żadnego wsparcia książkowego, a nie chcę wprowadzić w błąd - postaram się upewnić, co to za materiał dokładnie. A, w linku, który Kolega podrzucił, jest trochę o kolorach etc. - trzeba kliknąć na hipertekst pod rosyjskim słowem kostium".

SOVA - pozdrawiam również serdecznie! Odezwę się na priw :)
Napisano
w sumie na początek ze względu na koszty można by zrobić krótszego [jak się nie mylę to od snajperskiej wersji rożni go ok 8 cm] i odlew ten z przedłużoną rączką zamka wygiętą do dołu. jak się mylę proszę mnie poprawić bo jak pisałem jestem nowy
Napisano
Około 8cm różnicy, to między piechocińskim wz.91, a dragońskim. Niestety, radziecki krótki jest sporo ucięty" - http://pl.wikipedia.org/wiki/Mosin - w tym artykule jest trochę o tym, przepisane z TBiU (a więc nie jest to radosna twórczość autora).
Napisano
O ile pamiętam, odlewy mosinów - tylko nie pamiętam jakich - ma w ofercie Pan Frankowski z Poznania - strona www.munduryhistoryczne.pl. Niedawno miałem w rękach odlew mausera od niego i był on wykonany naprawdę bardzo ładnie.
Napisano
Ładny odlew od franka? to jakis smutny żart, pierwszy raz ktos tak mówi a rozmawiałem z wieloma o nich.. Ładne odlewy to maja czesi, stalowe pieknie malowane proszkowo itp, to gówno które pcha frankowski nie jest warte funta kłaków, ludzie korzystaja tylko dlatego ze 'takie prawo' :/ One ani wymiarów ani kształtu nawet nie trzymaja, totalne gówno.
Napisano
Potwierdzam slowa ober_schutze,ktorego przy okazji pozdrawiam,czesi maja piekne te odlewy i bardzo starannie wykonane no i realistycznie i tez po raz pierwszy slysze aby ktos chwalil wyroby frankowskiego;/I dla tego unikam z dala strone jak i wyroby Frankowskiego,poniewaz przeraza mnie ich jakos wykonania.
Napisano
z tego co gdzieś przeczytałem Czesi maja super odlewy ale w naszym kraju zabronione przez ustawę o broni bo w ich imitacjach są ruchome części, np. zamek. dobrze rozumiem?
Napisano
Co do odlewów od p.F. - nie sprawdzałem zgodności z wymiarami, za to widziałem gotowy odlew, bez nadlewów, poczerniony i pobarwiony a'la metal. Naprawdę wyglądał nieźle.
Napisano
Odlewy czeskie - Dawid mówił tu o czeskich kopiach karabinków Mauser - te są, o ile pamiętam nieruchome - nie do ruszenia.

Teoretycznie, odlew z ruchomymi częściami nie powinien być problemem, szczególnie, gdy nie ma połączenia między komorą, a lufą. Kwestia tego, czego się Wysoki Sąd dopatrzy - w plastikowym MP za 15zł też się rusza zamek ;)

Odlewy P. Frankowskiego to był carski Mosin - kanciasta komora, długa lufa, zwykła rączka etc.
Napisano
Aha, Kolega miał kiedyś Mausera z Mundurów Historycznych - doszło w nim do uszkodzenia rączki zamka, ze względu na słaby materiał, z jakiego ją wykonano...

Do Kol. Flankera - to był odlew oferowany przez wytwórcę, czy np. na allegro, już przygotowany?
Napisano
Witam . Co do odlewów franka" to akurat niedawno złożyłem mosina carsko- radzieckiego - jedyny element jaki wykorzystałem to odlew komory z zamkiem , magazynek nie nadawał się do niczego ( w razie czego mogę oddać za dwa browary ) - kupiłem oryginalny , brak też jest odlewu lufy . Minusem oprócz samej formy - jej niedokładności wykonania jest to że trzeba samemu poodcinać nadlewy ( nieżle się brzeszczotem namachałem !!!). Kolego Towarzyszu Iwan gdzie można odejrzeć kupić czeskie odlewy mosina ? Nigdy się z nimi nie spodkałem . Myślałem że po nowym roku coś drgnie w naszej ustawie o broni i wreszcie będzie można mieć oryginalnego dekowca bez zbędnych klopotów ( tylko rejestracja a komendzie" ) , no ale coś mi się wydaje że może być tylko gorzej . Pozdr.
Napisano
Robia tylko mausery i tylko 98k z tego co wiem to raz, ruchoma jest tylko szczerbina to dwa. Szczerbiny ustawa nie zabrania przecież, nie jest to tak jak kolba istotna część broni.

Nawet jakby byly ruchome w całości to nie zmienia postaci rzeczy, to że nasza ustawa ch***em wieje to jest jedno, ale nie zabrania REPLIK w jakiej kolwiek formie, wiec jezeli czesi zrobili by od podstaw kopie mausera ze stali, od nowa, nie wykorzystując org części ktore są zakazane ustawą oraz była by to replika niestrzelająca/strzelajaca kulkami (a takie są przecież) śrutem (do 17 j mocy) lub śepakami 6 mm bocznego zapłonu to to i tak BYŁO BY W PEŁNI LEGALNE! Gdyż w momencie wytworzenia nie była to bron, nie można z niej strzelać amunicją wymienioną w usytawie oraz przerobić, nie zawiera też istotnych częśći org egzemplarza, jest to wiec zabawka, niewazne czy z modeliny, drewna, aluminium, stali czy ciasta drożdżowego, i nie ważne czy sie rusza czy nie, jeżeli nie zawiera org elementów istotnych i nie ma zdolnosci odpalenia pocisku to wyjaśnia wszystko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie