duzy Napisano 16 Grudzień 2003 Autor Napisano 16 Grudzień 2003 Jakie są koszty zakupów na tej aukcji? Mam na myśli niemiecką jej część . Jakie są konkretnie koszty? Czy może już ktoś coś kupował i może się podzielić doświadczeniami?
polsmol Napisano 16 Grudzień 2003 Napisano 16 Grudzień 2003 mi wychodzi od 25 zł w górę na tranzakcję
Natan Napisano 16 Grudzień 2003 Napisano 16 Grudzień 2003 To wszystko zależy od tego co chcesz kupić - czy to jest duże i ciężkie bo wtedy koszty wysyłki mogą być wysokie , ja za wykrywacz ok 3 kg(z opakowaniem) płaciłem coś ok 15 EUR i druga sprawa to koszty przelewu - polskie banki cholernie za to dużo liczą (coś koło 40-50 zł w zależności od kwoty) i koszty przewalutowania (jeżeli nie masz konta walutowego - lichwiarski kurs) , jest na to jedna rada: dogadać się z kimś kto ma konto w Niemczech - on przeleje pieniądze bez kosztów a ty mu gotówkę oddajesz + piwko;))PozdrowieniaNatan
MK Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 Też myślałem nad kupnem zdjęć, nawet napisałem do jednego gościa - odpisał, że przesyłka do Polski wynosi 1 Euro. Ucieszony, wpadam do banku i dowiaduję się że przelew czy wpłata na konto wynosi więcej niż się spodziewałem. Ponad 30 zł za jakieś 10 Euro. Paranoja... Choć gdyby za te 10 Euro kupić 10 fotek z 7 TP...? To co innego:-)PozdrawiamDon Michałło
muslim Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 Można wysyłać kase w liście poleconym, ja tak zawsze robie. Koszty minimalne ale troche ryzyka. No ale jeśli komuś zależy...
bartekl23 Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 Zostało jeszcze nasze polskie allegro, na którym też są fajne rzeczy... oczywiście nie naszuczysz się niemieckiego, czy angielskiego, ale... :-)
duzy Napisano 18 Grudzień 2003 Autor Napisano 18 Grudzień 2003 Ale nie uważasz, że ceny niektórych towarów są atrakcyjniejsze niż na allegro? Poza tym są tam takie rzeczy ,które nie mogę znaleźć na polskich aukcjach.
Gość Napisano 19 Grudzień 2003 Napisano 19 Grudzień 2003 Masz rację wiele fantów ma ceny dobre w stosunku do naszych podam przykład była niemiecka torba gazplane z 44 roku w stanie b. dobrym oryginalna i poszla za 12 $ dolar chyba stoi jakieś 3,73 to daje ponad 44 zł a ja ostatnio na allegro podobną kupiłem za 60 zł i tak uważam że tanio bo były grubo ponad 100 zł. Ja akurat mam możliwość na Ebay zakupu przez znajpmego polskiego kolekcjonera, przesyłka czegoś lekkiego to około 10 $. Allegro jest ok ale do Ebay się nie równa !!!!!!!!
kbpk Napisano 19 Grudzień 2003 Napisano 19 Grudzień 2003 Ja lubię aukcje Ebay bardziej od allegro dlatego że sprzedaje tam wiekszosć porządnych ludzi.A na Allegro jest pełno sprzedawców którzy wciskają smiecie ale opisują że stan jest ardzo dobry"
MTC Napisano 19 Grudzień 2003 Napisano 19 Grudzień 2003 kbpk - Witam -- czy masz jakies dobre rozwiazanie jak ominac te koszty zwiazane z przelewem ? - lub tez zamiawasz towar przez jakiegos znajomego ? -- Sam bardzo chciał bym kupic tam pare ksiażek ale nie znam nikogo kto mógłby mi w tym pomóc.Jeśli ktos taki by sie znalazł na forum będe wdzięczny.Pozdrawiam
Dykta Napisano 19 Grudzień 2003 Napisano 19 Grudzień 2003 A może poprzez Western Union. Co prawda jak do tej pory dopiero raz miałem z nimi styczność i był to odbiór pieniędzy wpłaconych przez klienta, ale mam nadzieję że wysokich prowizji nie mają i sensownie przeliczją złotówki na euro. Mają swoje siedziby w niektórych bankach. Sprawdzę to we wtorek, bo chcę coś kupić na ebayu w poniedziałek. Jesli mają nieciekawe warunki to zostaje tylko list polecony:(
Ballad Napisano 19 Grudzień 2003 Napisano 19 Grudzień 2003 Dla niedużych kwot to chyba najlepszym rozwiązaniem jest właśnie polecony (7 PLN do Niemiec).Najlepiej wysyłać banknoty ale czasem jest to niemożliwe i wtedy trzeba zaryzykować i wkładać monety albo dać sprzedawcy więcej.
Dykta Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 Masz rację. Przy niewielkich kwotach więcej stracisz w banku opłacając prowizję, a do wysyłki kasy listem najlepsza byłaby moim zdaniem koperta z wkładką foliową.
muslim Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 Western Union jest najbardziej nieopłalalny z wszystkiego!!!Ja wysyłam kase zawsze w kopercie, kare chowam w jakiś list, dorzucam jakieś kartki aby nic nie było widać. Nie ma dużego ryzyka. Ostatnio wysłałem 75euro za 10 aukcji w jednej kopercie. Doszło w 3 dni. Jeśli chodzi o reszte zawsze można dogadać się ze sprzedającym, albo opuści albo odeśle reszte. Można też niektórym wysyłać w dollarach, ale mają kiepski przelicznik.
Frozzer Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 zastanawialem sie nad wysylka pieniedzy poprzezs western union do USAwylicytowalem przedniot na amerykanskim ebayu za 270$, koszt wysylki pieniedzy przez western union byl wtedy 120zl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!w koncu kolega przebywajacy w stanach zaplacil za mnie
Dykta Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 No proszę. To ładnie zdzierają!!! Ciekawe ile ,,upadł'' ten kolega który mi wysyłał kasę poprzez Western Union. Jednak nie ma to jak koperta.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.