szczep Napisano 16 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2007 WitamDziś miałem okazję być na rekonstrukcji bitwy o wyzwolenie Rzeszowa. Wiadomo Niemcy kontra Armia Czerwona z posiłkami partyzantów. Nie wiem jakie grupy robiły rekonstrukcję wiem tylko że byli goście z Koszyc. Zrobiłem również parę zdjęć ale nie chcą mi się wrzucić na rapidshare więc jak ktoś chce zobaczyć to mogę przesłać e-mailem. Ale od razu mówię że sprzęt to kompakt z 3x zoomem optycznym a że stałem trochę daleko to robiąc z zoomem cyfrowym obraz jest średni, więc mogą raczej służyć jako ciekawostka. Uwieczniłem również młodego chłopaka odtwarzającego bodajże volkssturm. Cała bitwa bardzo ciekawa, dobra robota pirotechnika [z łódzkiej filmówki]. Zdjęć po bitwie jest niewiele bo ludzie rzucili się na wojaków i nie było jak zrobić. W każdym razie niech się wpisują ci co chcą zdjęcia, paczka będzie zajmować jakieś 30-40 MB. Możecie również pisać jak chcecie bo to zależy od poczty, mogę popakowąć w mniejsze paczki SFX. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczep Napisano 17 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2007 udało mi się wrzucić foty na rapidshare:http://rapidshare.com/files/56272363/Rek_Rzeszow_2007.rarjak ktoś był w Rzeszowie i pstrykał foty niech również wrzuca swoje zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Z Rzeczpospolitej:Sowieci znowu "wyzwalaliGdy Armia Czerwona "wyzwalała wczoraj Rzeszów, kombatanci modlili się za ofiary NKWD zamordowane w Turzy pod RzeszowemTrup słał się gęsto, ale po godzinnej bitwie bohaterska Armia Czerwona pokonała Niemców i Rzeszów został "wyzwolony. Huk granatów, ostrzał z karabinów maszynowych i artylerii, walka wręcz na bagnety, a na końcu zwycięskie "hura i radzieckie pieśni wojenne. Tak zakończyła się inscenizacja 63. rocznicy "wyzwolenia Rzeszowa przez Armię Czerwoną. Na rzeszowskie bulwary w niedzielne słoneczne popołudnie przyszło kilka tysięcy ludzi.- Zobaczcie, Ruscy ich okrążają, zaraz przystąpią do szturmu - podniecali się dwaj mężczyźni w średnim wieku z aparatami fotograficznymi.- Pokażemy dzieciom, jak wyzwalano nasze miasta - dodaje jeden z nich.Wielu jednak odchodziło z niesmakiem. -To jest fałszowanie historii. Miasto zostało zdobyte 2 sierpnia 1944, i to głównie przez Armię Krajową, a nie Sowietów -tłumaczy mężczyzna, który pamięta z dzieciństwa tamto wydarzenie.Dla kombatantów organizowanie takich pikników militarnych gloryfikujących Armię Czerwoną to skandal. Stanisław Micał, szef rzeszowskiego oddziału WiN, mówi, że nie na takiej historii powinno się wychowywać młodzież. Kombatanci podają wiele bohaterskich przykładów z historii miasta, jak choćby obronę Rzeszowa w 1939 roku przez generała Stanisława Maczka. - Szkoda, że nie sięga się do tych przykładów, a przypomina wydarzenie, które na wiele lat zapoczątkowało okupację naszego kraju -zaznaczają. Nie mają wątpliwości, że to nie było żadne wyzwolenie, lecz zajęcie terytorium Polski przez okupanta ze Wschodu. Historyków i kombatantów najbardziej zbulwersował fakt, że takie wydarzenia przypomniano akurat w przededniu rocznicy wkroczenia Armii Czerwonej w 1939 roku. Wczoraj kombatantów nie było na rzeszowskich bulwarach. W tym samym czasie, gdy Armia Czerwona walczyła z Niemcami, kombatanci byli w Turzy pod Rzeszowem, gdzie NKWD wymordował akowców.Doktor historii Dariusz Iwaneczko, wicewojewoda podkarpacki, powiedział "Rz, że jest zniesmaczony. -W kontekście przypadającej 17 września rocznicy wkroczenia Sowietów, obchodzonego w tym dniu Święta Sybiraka oraz premiery filmu o Katyniu myślę, że komuś zależało, by mieszkańcom przypomnieć akurat to wydarzenie historyczne -uważa.Inscenizację bitwy z udziałem ponad 100 statystów zorganizowało Podkarpackie Stowarzyszenie Miłośników Militariów wspólnie z władzami miejskimi. Prezydent miasta Tadeusz Ferenc z SLD przeznaczył na imprezę 30 tys. złotych. -Józef Matusz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 „…walka wręcz na bagnety…” – ciekawe czy to tylko „dziennikarska kaczka” puszczona przez autora dla ujędrnienia opisu imprezy, czy rzeczywiście organizatorzy zgodzili się, żeby uczestnicy inscenizacji rzeczywiście mogli walczyć na bagnety?PozdrawiamHindusP.S. Wklejcie po ludzku fotki na forum! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczep Napisano 17 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2007 no ja byłem i bagnetów żadnych nie widziałem, a odnośnie fotek to musiałbym je zmniejszać co by znacznie pogorszyło jakość, wtedy to by już nie było nic widać, jest ich trochę mało ale w sobotę byłem na weselu i wiecie w niedzielę trochę nie miałem sił łazikować. było też za dużo ludzi by zrobić dobre zdjęcia już po bitwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Witam . Troche ludzkich fotek" , były też migawki we wczorajszych wieczornych wiadomościach TVN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 rosjanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 pole bitwy od strony niemców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 kolumna niemców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 flak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 sdkfz w akcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 no i jemu się dostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 atak rosjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 cdn.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 po akcji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciborek Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Super imprezka była - zdjecia na http://picasaweb.google.pl/IrekMaciborek/RekonstrukcjaIPiknikMilitarnyRzeszW20071516092007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cis Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Rozumiem, że Rzeszów w zupełności wyzwoliła armia czerwona w połowie wrzesnia 1944 r. Ciekawe, ciekawe, nawet datę koś trafnie dopasował do innej rocznicy. No i ta kampania wyborcza...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave1976 Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Kolego Cis rozczaruję Cię. Nie tylko Armia Czerwona wyzwalała" walczyli również AK-owcy. Co do kampanii wyborczej - byłem uczestnikiem tej inscenizacji i nigdzie nie zauwazyłem działaczy politycznych ani żadnych plakatów wyborczych. Może było lepiej zadać sobie trud, przyjechac a później komentować niż opierać się jedynie na doniesieniach niektórych gazet lub czasopism. Co do przesunięcia Pikniku na wrzesień należałby sie chyba skontaktować z organizatorami w celu wyjaśnienia a nie insynuować zbiezność dat ? Byłoby miło żeby wreszcie wszelkie imprezy na Podkarpaciu omijały tego typu otoczki medialne". Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Jednego przebierańca nic nie przebije :):):) Po prostu boski gość! Żebym tylko wgrał zdjątka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cis Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Nie chodzi tu o sama rekonstrukcję, na pewno chłopcy, bardzo fajnie i jednolicie sie prezentowali. Ale, czy organizatorzy, wśród których zapewne byli sami rekonstruktorzy, nie znali historii, dat (wszak rocznica napaści ZSRR corocznie nie ulega zmianie, insynuowanie zbieżności dat" - dobry jesteś), nie wiedzieli, że w tym samym czasie sybiracy, weterani września czy rodziny katyńskie mogą mieć inne obchody. Skoro czekali przeszło 1,5 miesiąca od faktycznej rocznicy tego całego wyzwalania Rzeszowa, czy nie można było tego zrobić w innym terminie.I na koniec, mam pytania Dave - czy rekonstrukcji z widowni przyglądali się AK-owcy (organizacje AK-owskie, które zapewne udzieliły błogosławieństwa rekonstrukcji, skoro ich dotyczyła), czy wspomniano o pomordowanych przez NKWD polskich jeńcach, rocznicy 17 września.Aha, kto po części wykładał kasę, skoro nie ma kampanii.pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczep Napisano 17 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2007 ja tam się nie wypowiadam w kwestiach politycznych pikniku i nad nimi nie rozmyślam tylko jestem zadowolony że zaczęto go organizować również w Rzeszowie. chętnie sam brał bym udział w takim przedsięwzięciu bo interesuje sie II WŚ a pisze magisterkę z historii o partyzantce. widzę że strona GRH Podkarpacie coś nie żyje a szkoda bo nie ma się jak skontaktować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Jak ktoś zakłada dedeerowski pas z klamrą na inscenizację to już trochę wstyd. Wiem, czepiam się. DDR to też byli Niemcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave1976 Napisano 18 Wrzesień 2007 Share Napisano 18 Wrzesień 2007 Kolego Cis trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie czy Kombatanci Ak oglądali inscenizację. Ja sam osobiście rozmawiałem z dwoma Weteranami - jeden Pan był uczestnikiem walk w 1939 a drugi był żołnierzem 2 Armii LWP i obydwaj pozytywnie odnieśli sie do pikniku. Nie zapominajmy też była to inscenizacja a nie rekonstrukcja wyzwolenia" Rzeszowa.Co do dat. Każdy kto choc trochę interesuje sie historią wie ze 17 września 1939 roku armia czerwona wkroczyła do Polski jako okupant. W 1944 ten charakter był nieco inny Armia Czerwona była wyzwolicielem" - moze się i tak prostym zołnierzom wydawało jednak po przejściu frontu pojawiało sie NKWD które wprowadzało własny porządek. Nie odbierajmy szacunku żołnierzom któzy ginęli w Polsce raczej potępiajmy system który reprezentowało NKWD i Politbiuro. Tyle mojej refleksji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczep Napisano 18 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2007 a czy ktoś może orientuje sie ile by kosztowało zakupienie ubioru dla zrekonstruowania czerwonoarmisty, szeregowca + jakąś rozsądną bron np. mosin z luneta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave1976 Napisano 18 Wrzesień 2007 Share Napisano 18 Wrzesień 2007 Kolego szczep nie umiem Ci pomóc - reprezentuje druga stronę mocy ;) ale proponuję żebyś np skontaktował się z osjanami" z GRH San moze oni udzielą odpowiedzi na Twoje pytania.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.