danieloff Napisano 15 Wrzesień 2007 Autor Napisano 15 Wrzesień 2007 Priviet! Wyszłona skraju lasu i pola - tabliczka mosiężna, niegdyś srebrzona, pokryta jakimiś wzorami, tabelami i obliczeniami - spotkał się ktoś z Was z czymś podobnym?
danieloff Napisano 15 Wrzesień 2007 Autor Napisano 15 Wrzesień 2007 I rewers. Napisy bardzo misternie wykonane, liternictwo wygląda na dość stare. Spróbuję to odczytać, chciałem tylko zorientować się, czy ktoś trafił już coś podobnego. Na pierwszy rzut oka wydaje mi się, ze to jakaś tabliczka pmocnicza dla celowniczego artylerii lub CKM.
Aikikai Napisano 17 Wrzesień 2007 Napisano 17 Wrzesień 2007 Istotne do identyfikacji przeznaczenia tabliczki są wzory i wyliczenia znajdujące się w jej lewej części na pierwszym skanie. Myślę, że na ich podstawie będziemy mogli stwierdzić przeznaczenie tabliczki. Gdyby dało radę je odczytać danieloff.
Aikikai Napisano 15 Wrzesień 2007 Napisano 15 Wrzesień 2007 WitajCiekawe jest to, że tabliczka posiada wzory i wyliczenia na obu stronach. Znaczy to to, że na pewno nie była na stałę przymocowana do broni. Nie jestem do końca przekonany, czy obliczenia i wykresy obrazować mają trajektorię lotu pocisku. Jeśli tak, to powinny być one parabolami, a nie liniami prostymi. Może to nie jest w ogóle tabliczka pomagająca strzelać z czegoś. Linie proste kojarzą mi się bardziej z promieniami światła. Może jest to coś co, służyło jako pomoc do obliczania czasu (zegary słoneczne, albo prędzej wysokości czegoś, (na podstawie funkcji trygonometrycznych). Może jest starsze niż okres pierwszej, drugiej wojny. Jeśli służyło do obliczania wysokości, to mogło należeć do jakiegoś leśnika. A że wówczs byłaby za pewne często używana w terenie, gdzie nieobliczalne są warunki pogodowe, wyjaśnialoby to, dlaczego jest z mosiądzu - twórcy chcieli ją uchronić przed deszczem, wiatrem, wilgocią itp. Nie wykluczam jednak ostatecznie, aby nie mogła wchodzić w skład celowniczego, choć nigdy wcześniej się z czymś takim nie spotkałem, ale wówczas raczej na 100% nie służyło do obliczania trajektorii lotu pocisku.PozdrawiamAikikai
danieloff Napisano 15 Wrzesień 2007 Autor Napisano 15 Wrzesień 2007 Z tego, co udało mi się odcyfrować, jest tam mowa o wysokościach i odległościach obliczanych w sążniach. Jest jeszcze pomiar czegoś, co może być na stoku lub przedpiersiu. Może to jakaś tabela inżynieryjna? Pisane starym liternictwem i polszczyzną typową dla XVIII w.
acer Napisano 15 Wrzesień 2007 Napisano 15 Wrzesień 2007 Nie, nie raczej żadnych związków z leśnictwem, w kontekście pomiarów wysokości drzew.Coś mi się wydaje że takie tabliczki były na wyposażeniu artylerii lub szerzej pojętego miernictwa.Dla CKM inaczej to wyglądało, albo nie było albo były to w niemieckich mg małe tabliczki mocowane do statywów broni, i zwykle z liczbowymi poprawkami jakie należało przyjmować celując przy strzelaniu na określone odległości.
pol Napisano 15 Wrzesień 2007 Napisano 15 Wrzesień 2007 Jak dla mnie tez jest to linial artyleryjskipozdrawiam pol
danieloff Napisano 15 Wrzesień 2007 Autor Napisano 15 Wrzesień 2007 Dziś jest już późno, ale jutro spróbuję trochę odczytać i dam znać o wynikach - zaczynam przypuszczać, że jest to coś ciekawego.
dzikiosiol Napisano 16 Wrzesień 2007 Napisano 16 Wrzesień 2007 A może to jest tabliczka z jakiejś obrabiarki?
Pytanie
danieloff
Priviet! Wyszłona skraju lasu i pola - tabliczka mosiężna, niegdyś srebrzona, pokryta jakimiś wzorami, tabelami i obliczeniami - spotkał się ktoś z Was z czymś podobnym?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.