Skocz do zawartości

hełm wz 31- fotki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Panowie jak sie nazywa w RAALu ta farba ktora malujecie helmy wz.31 i jak sie robi ta kropowata powierzchnie???Znalazlem dwa takie helmy i chcialbym je odrestaurowac.
Z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam!!

Kostkę z korka zakupiłem w jednym ze sklepów budowlanych za 6 zł. Można użyc korków z butelki, ale o dziwo trudno je znalezc a jak ktos jest nie pijący to się kupowac flaszek nie opłaca. Korek należy utrzec na zwykłej tarce, ale nie za robno bo wyjdzie pył. Utarty korek należy przewiac", tak jak zboże, aby oddzielic pył od drobinek korka.

Aby zapobiec świeceniu, na mokry hełm użyłem talku sypiąc po całości czerepu.
Ogólnie nie jest to ciężka robota. A posypka korkowa sprawia że nie trzeba się aż tak starac. Doradzam malowanie bokiem pędzla (to raczej dotykanie niż malowanie) aby nie zmyc" jeszcze lekko przyklejonego korka. Po wyschnięciu korek trwardnieje i po części grubsze grudki z czasem sie wytrą".
W chwili obecnej mój hełm schnie. Jutro zmyję talk i pokażę co wyszło.
pozdrawiam

• 1 month later...
  • 11 months later...

Witam!
Kolego nie oby" ale sam pomyśl i powiedz jak byś chciał hełm z fasunkiem załadować do skanera?!
Podejrzewam że koledzy którzy posiadają fasunki oryginalne nie będą odginać nitów żeby zrobić komuś dobrze".
Wątpię też że ktoś posiada sam fasunek no chyba że ze strażackiego,OPL lub powojennego.
Ja się troszkę po gimnastykowałem i podsyłam Ci foto mojego hełmu ze zwymiarowanymi skórkami ale zastrzegam że są to wymiary wzięte na hełmie z błędem! (ok.1 do 3mm)
Taśma ma 16mm szerokości więc uwzględnij to przy dł. całkowitej skórek fasunku.Co do jej długości to u mnie trudno ją zmierzyć chyba że metrem krawieckim :) to ok 65-70cm.
Są to zatem wymiary orientacyjne!!!!!
Pozdrawiam
Sebol

Sebol13 ja nie mówie o tym, żeby ktoś specjalnie dla mnie demontował cały hełm, chodzi mi tylko o to abym miał rzeczywisty wymiar jednego płata skórki (dlatego chodziło mi o skaner aby ktoś zeskanował skórkę albo ją odrysował) abym odrysował to sobie na skórze i zrobił replikę wkładu.
P.S. Dzięki za wymiary ale bym prosił o skan skórki lub jej odrysowanie jakiegoś użytkownika

• 1 month later...
  • 5 weeks later...
  • 1 year later...
Żeby nie tworzyć niepotrzebnie wątku, skorzystam z tego. Jestem w trakcie rekonstrukcji hełmu wz. 31, mam już nity, wąsy, obręcz i uchwyty podpinki. I teraz pojawia się problem. Czy ktoś produkuje kopie skórek do tego hełmu? Czy koledzy może rozwiązują ten problem jakoś inaczej?

• 1 month later...
Koledzy, mam następujące pytanie. Na Allegro pojawiły się wrześniowe" farby w sprayu w kolorach gelboliv, beigegrau i olivgrau. Z przyczyn oczywistych nie mogę podać linków do trwających aukcji, ale znalezienie ich nie sprawi problemu. Czy którykolwiek z tych odcieni i jeżeli tak, to który będzie właściwy do pomalowania odrestaurowanego strucla hełmu wz 31?

pozdrawiam,
kres

Szkoda,ze sprzedajacy nie chce poprawic sposbu prezentacji barw pokazujac poprstu efekt malowania danym odcieniem w zestwieniu z oryginałem.
A tak -faktycznie rekonstruktorom trudno jest podjac decyzje na podstawie zdjec przedstwiajacych wszystko i nic".

Jesli nie masz innej alternatywy doboru koloru to kieruj sie zasadą,ze farba khaki na polskim hełmie wz 31 winna być w zdecydowanie ciemnym lecz ciepłym, zielono-lekko-szarawym odcieniu khaki ( fatalnie sie pisze o kolorach przez internet)
Byc moze bedzie tu podobny wlasnie ów olive-grau" ( opinia na czuja)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie