Skocz do zawartości

Miotacz ognia

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Świetny patent! Już ostatnio jak ktoś się chwalił na forum, że znalazł niemiecki miotacz to się zastanawiałem, czy miotacze podpadają pod ustawę. Bo jeśli nie, to zamiast jakiś gazow pieprzowych, czy innej Krav Magi każdy mógłby się zaopatrzyć we własny miotacz ognia. Zdecydowanie ożywiłoby to dyskusje pod wiejską dyskoteką lub sklepem nocnym.

Też zastanawiałem się czy motacz płomieni mieści się w definicji broni,zawartej w ustawie,zgodnie z którą,za broń należy uznać przedmiot ,który spełnia następujące warunki:
1 działanie na zasadzie wykorzystania energii sprężonych gazów powstałych w wyniku spalania materiału miotającego.
2 posiadanie lufy lub elementu ją zastępującego o określonych właściwościach.
3 posiadanie zdolności wystrzeliwania pocisku lub substancji z lufy.
4 posiadanie zdolności do rażenia celów na odległość.
5 stwarzanie zagrożenia dla zdrowia i życia ludzkiego
Tak więc miotacz posiada prawie wszystkie cechy broni,poza punktem pierwszym.Ale z tego co pamiętam to kolega ,który prezentował swój miotacz ma tylko butle z nosidłem,tak więc może spać spokojnie....Druga kwestią jest ,to czy znalazł by się ktoś wystarczająco szalony,żeby uruchomić wykopany miotacz,jeśli tak,to proszę o kontakt.Będę wiedział których okolic unikać :)
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie