revolt Napisano 13 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2007 zakup ładnej repliki ze skóry to dosć spory koszt... każdy by chciał by jego pokrowiec na łopatkę lub żabka do bagnetu za którą dał trochę grosza posłużyła trochę więcej niż rok lub dwa,i tu pytanie jak zakonserwować skórę by pod wpływem wilgoci i brudu nie zniszczyła się naszym tyłku:)watek umieszczam w dziale rekonstrukcje a nie w czyszczenie i konserwacja gdyż chodzi mi o repliki a nie starocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 13 Wrzesień 2007 Share Napisano 13 Wrzesień 2007 podeszwy butów traktuje przed imprezą pastą woskową Deichmana, reszte skórzanego oporządzenia co jakiś natłuszczam czysta lanoliną do kupienia w niektórych aptekach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 13 Wrzesień 2007 Share Napisano 13 Wrzesień 2007 lanolina na terpentynie nasącza skórę co powoduje, że staje się ona elastyczna i nie łamie się" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 13 Wrzesień 2007 Share Napisano 13 Wrzesień 2007 Polecam wyroby Deichmanna do konserwacji skóry - są to rewelacyjne patenty w składzie posiadające wosk pszczeli (a tego używają np. konserwatorzy). Ja zabezpieczam wpierw tą wspomnianą już przez Łosia pastą woskową - doskonale chroni przed wysuszaniem, a przy okazji że jest dość tłusta to również przed zamoczeniem. Później całość nabłyszczam specjalnym mleczkiem do skóry - też Deichmanna - pięknie można tyum wyczyścić ... pasta i mleczko w Łodzi po 15 zł.Dziś zabieram się za stary pokrowiec od lornetki - wstawię fotkę przed i po. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 13 Wrzesień 2007 Share Napisano 13 Wrzesień 2007 Dwie przykładowe skórki" po konserwacji w trakcie schnięcia. Obok pasta i mleczko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 14 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2007 gdzie w Warszawie takie cudo można znaleść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 14 Wrzesień 2007 Share Napisano 14 Wrzesień 2007 zapewne w sklepie firmowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 14 Wrzesień 2007 Share Napisano 14 Wrzesień 2007 Przed chwilą taki zestaw + szczoteczkę przywiozłem ze łotych tarasów" - właśnie ze sklepu firmowego Dajszmana ;)PozdrawiamHindusP.S. Zaraz zabieram się za testy skuteczności tego rozwiązania :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 14 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2007 ok dzieki wielkie:) za info:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 15 Wrzesień 2007 Share Napisano 15 Wrzesień 2007 Działa - łatwo się rozprowadza, dobrze się wchłania i jest znacznie bardziej wydajne niż produkty firm konkurencyjnych (po za tym sprzedawane w większych opakowaniach).PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistrzu Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 Bolas napisał: ...po konserwacji w trakcie schnięcia. Obok pasta i mleczko"--------------------------------------------------------Zastanowiło mnie w jakim celu używasz dwóch wyrobów Deichmanna po kolei skoro działają identycznie? Gdy chciałem kupić ten zestaw pracownik sklepu w łotych Tarasach" zwrócił mi uwagę, że jest to bez sensu. Pasta prawidłowo nałożona świetnie się daje nabłyszczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 Cześć,ja pastę stosuję do przedmiotów ze skórą licowaną na wierzchu, a mleczko do tych z mizdrą, których nie trzeba polerować.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistrzu Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 To błąd (jeśli korzystasz z zestawu Bolasa gdzie mleczko i pasta są do lica). Do tych z mizdrą widziałem zarówno specjalną" pastę jak i mleczko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Ja tam preferuje tran. A do podeszw butów olej lniany raz na 3-4 tygodnie żeby sie nie rozsychały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Wrzesień 2007 Share Napisano 23 Wrzesień 2007 Mi też sugerowano że to bez sensu ale sens moim zdaniem jednak jest. Pasta jest tłusta i gęsta - idealnie nadaje się na podkład do czegoś wysuszonego czy styranego po jakiejś inscenizacji (deszcz,piach itp) ... pasty zawsze używam jako podkładu zabezepieczającego skórę. Natomiast mleczka tylko po to żeby finalnie nadać połysku. Pewno ten sam efekt uzyska się samym mleczkiem, ale trzeba go zdecydowanie więcej wylać. Poza tym nie jest ono takie tłuste jak pasta, a ta dzięki temu bardzo mnie przkekonuje przy konserwowaniu elementów które się mają okazję moczyć. Sama pasta na pewno nie da też takiego połysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistrzu Napisano 24 Wrzesień 2007 Share Napisano 24 Wrzesień 2007 Jedno jest pewne, w przeciwieństwie od sprzedawcy Deichmanna, który nie miał nigdy skóry z epoki" w rękach, Ty masz praktykę, która jest o klasę cenniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.