Skocz do zawartości

Czym konserwujecie swoje repliki?

revolt

Rekomendowane odpowiedzi

zakup ładnej repliki ze skóry to dosć spory koszt... każdy by chciał by jego pokrowiec na łopatkę lub żabka do bagnetu za którą dał trochę grosza posłużyła trochę więcej niż rok lub dwa,i tu pytanie jak zakonserwować skórę by pod wpływem wilgoci i brudu nie zniszczyła się naszym tyłku:)

watek umieszczam w dziale rekonstrukcje a nie w czyszczenie i konserwacja gdyż chodzi mi o repliki a nie starocie.

Polecam wyroby Deichmanna do konserwacji skóry - są to rewelacyjne patenty w składzie posiadające wosk pszczeli (a tego używają np. konserwatorzy). Ja zabezpieczam wpierw tą wspomnianą już przez Łosia pastą woskową - doskonale chroni przed wysuszaniem, a przy okazji że jest dość tłusta to również przed zamoczeniem. Później całość nabłyszczam specjalnym mleczkiem do skóry - też Deichmanna - pięknie można tyum wyczyścić ... pasta i mleczko w Łodzi po 15 zł.

Dziś zabieram się za stary pokrowiec od lornetki - wstawię fotkę przed i po.

Bolas napisał: ...po konserwacji w trakcie schnięcia. Obok pasta i mleczko"
--------------------------------------------------------

Zastanowiło mnie w jakim celu używasz dwóch wyrobów Deichmanna po kolei skoro działają identycznie? Gdy chciałem kupić ten zestaw pracownik sklepu w łotych Tarasach" zwrócił mi uwagę, że jest to bez sensu. Pasta prawidłowo nałożona świetnie się daje nabłyszczać.

Mi też sugerowano że to bez sensu ale sens moim zdaniem jednak jest. Pasta jest tłusta i gęsta - idealnie nadaje się na podkład do czegoś wysuszonego czy styranego po jakiejś inscenizacji (deszcz,piach itp) ... pasty zawsze używam jako podkładu zabezepieczającego skórę. Natomiast mleczka tylko po to żeby finalnie nadać połysku. Pewno ten sam efekt uzyska się samym mleczkiem, ale trzeba go zdecydowanie więcej wylać. Poza tym nie jest ono takie tłuste jak pasta, a ta dzięki temu bardzo mnie przkekonuje przy konserwowaniu elementów które się mają okazję moczyć. Sama pasta na pewno nie da też takiego połysku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie