Skocz do zawartości

Bar, Lew, Mysz i E 100

lepper

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ! Mam prośbę czy posiada ktoś jakieś zdjęcia na których widnieją jedne z najbardziej tajemnichych maszyn Hitlera czyli Panzer Bar, Panzer Lew i E 100. Myszy już nie trzeba bo mam. I jesli macie jakies szczegółowe informacje na ich temat to także bylbym wielce wdzięczny. Podkreslam jeszcze raz ZDJĘCIA nie plany czy modele ZDJĘCIA z internetu czy z innych źródeł

Dzięki i pozdrawiam !
Napisano
Super dzięki za stronkę ale dalej nie spełnia to w 100% moich oczekiwań. Dlatego że to zdjęcie E 100 widziałem chcialbym jeszcze miec jego zdjęcie jak jest sprawny i na chodzie co do Bara to jestem zawiedziony bo on mnie najbardziej obchodził no i lew do diabła też tylko rysunki zadnych fotek.
Napisano
Witam,
Niedźwiedz" i Lew", bo tak trzeba by konsekwentnie po polsku nazwać te pojazdy nigdy nie powstały, więc skąd mają wziąć się ich zdjęcia? Na cytowanej już stronie wyraźnie jest to zaznaczone (Stück: Nicht gebaut, w tłumaczeniu: Sztuki: niezbudowano"). E100 powstał jako prototyp (http://members.tripod.com/~fingolfen/eseries/e100.html). Prawdopodobnie nigdy nie uruchomiono go, więc na zdjęcia z bojowych akcji nie masz co liczyć. Nawet gdyby go uruchomiono, nie sądzę żeby wszedł w skład jakiejkolwiek jednostki bojowej Panzerwaffe. Nikt nie chciałby tak nietypowego sprzętu w sytuacji ogólnej paniki i rozgardiaszu jaki panował w końcowych dniach wojny. No i dochodzi jeszcze podstawowy problem, a mianowicie paliwo. Zamiast takiego smoka" lepiej było zatankować inne, bardziej użyteczne pojazdy.

Pozdrawiam
Łukasz
Napisano
Super dzięki za informacje interesuje mnie to bo niedawno rozmawiałem (wójek mi tłumaczył co ten człowiek mówił) z osoba która na własne oczy widziała mysz. A co do twojej wypowiedzi Lukas P to przecież na początku kadęcji Tygrysa wielu Generałów niemieckich mówiło podobnie jak ty ze paliwo i ze za duży a jednak powstał i był świetną bronią. Myślę że jeśli wojna potrwała by dłużej to te cacka by powstały. Mysz już się rodziła ale zakończyła się wojna i z 6 sztuk tej potężnej budzącej grozę i przerażenie cywili a nawed niemieckich żołnierzy broni nie została do naszych czasów ani śrubka (niestety nie ujrzała ona wroga).

Jeszcze raz dzięki za szczegółowe informacje Lukas P

POZDRAWIAM !
Napisano
Chyba nie jest to takim problmem, żebyś i ty Andrzeju L. ;-) obejrzał Mausa na żywca. Jeżeli masz trochę kaski na zbyciu i nieco czasu (do wyborów ponad miesiąc). W Muzeum w Kubince k. Moskwy mają jednego, zdaje się, że złożonego z dwóch sztuk. Wycieczka do Moskwy to około 3 tys. zł. Nie wiem czy do Kubinki jest już wstęp wolny, znaczy każdy może wejść czy są wojskowe przepustki? Czy ta Kubinka to niedaleko Moskwy? Mają tam też inne ciekawe cudo Minnerauner - moim zdaniem jest nieco podobny do pojazdów z Gwiezdnych Wojen ;-) link do niemieckiej ekspozycji w Kubince: http://www.tankmuseum.ru/p6.html oprocz Mausa mają też Karla
Napisano
Drogi lepperze, pozwol, ze dodam troche dziegciu do Twojej beczki zachwytow nad Mausem (i nigdy nie ukonczonymi nastepcami).

Pomysl byl poroniony bo: jakie drogi bylyby w stanie przezyc przejazd czegos takiego? Jaki silnik/zawieszenie/skrzynia iwszystkocotamjeszczemozebyc" mialo by to utrzymywac na chodzie? Ile benzyny by to zarlo? A jak juz mowa o Ratte to przy swoich rozmiarach musialby chyba miec pluton Wirbelwindow do oslony p-lot.

Pojazdy te byly niepraktyczne (wielkie=swietny cel, malo mobilne=swietny cel, wymagajace wielu ludzi do utrzymania i obslugi), nieoplacalne (ewntualne koszty vs zyski) oraz klopotliwe logistycznie.

Pozdrawiam

PS Kim byla ta osoba ktora widziala Mausa?
Napisano
Przypadkowy człowiek. Pojechalem do niemiec do pracy i przypadkowo się dowiedzialem (widząc zabytki zwiazane z nazizmem) że był żołnierzem niemieckim i pełnil role straznika koleji w papenburgu byla to stacja do zaopatrywania dział kolejowych. Tam dostal ponoc rozkaz niewpuszczania nikogo postronnego na stację. Potem ponoć zjawił się pociąg a na specjalnie skonstruowanym wagonie stałą mysz". Mowil ze myslal ze jest to działo kolejowe ale potem ludzie zaczeli mowic ze jest to nowa bron. Mowi ze jego rozmiary byly na tamte czasy monstrualne i niewyobrazalne

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie