Rumburak Napisano 12 Wrzesień 2007 Autor Napisano 12 Wrzesień 2007 Wczoraj przez cały dzień kilkunastu policjantów z wydziału do walki z terrorem kryminalnym i zabójstw stołecznej Policji razem z patrolem saperskim przeszukiwało lasy w okolicach Warszawy. Podczas policyjnej akcji znaleziono ponad 270 kg materiałów wybuchowych, w tym pociski artyleryjskie i granaty moździerzowe.Od pewnego czasu do funkcjonariuszy wydziału do walki z terrorem kryminalnym docierały informacje o miejscach, z których grupy przestępcze działające w Warszawie i okolicznych powiatach pozyskują materiał wybuchowy. Wszystko wskazywało na to, że przeważająca ilość materiałów wybuchowych używanych do konstruowania samodziałowych urządzeń wybuchowych pochodzi z niewypałów i niewybuchów z okresu II wojny światowej, znalezionych w lasach.Wczoraj policjanci przeprowadzili akcję koło Wesołej, Wawra i Halinowa, podczas której poszukiwano niewybuchów z okresu II wojny światowej. Do prac wykorzystano specjalistyczny sprzęt. Efektem poszukiwań było zabezpieczenie 275 kilogramów materiałów wybuchowych zawartych w pociskach artyleryjskich i granatach moździerzowych. Znaleziono m.in. 14 pocisków 152 mm, 14 pocisków 122 mm, pocisk 105 mm, 2 pociski 100 mm, 2 pociski 85 mm, 76 pocisków 81 mm, 24 pociski 76 mm, 12 pocisków 57 mm, 30 pocisków 37 mm, pocisk 45 mm, pocisk rakietowy 300 mm i 5 zapalników. www.policja.pl
marcjew Napisano 12 Wrzesień 2007 Napisano 12 Wrzesień 2007 tzw.akcja las"link z 2006r.http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=322509#322509
marcjew Napisano 12 Wrzesień 2007 Napisano 12 Wrzesień 2007 Brawo moze za sto lat wyzbieraja wszystkie niewypaly i niewybuchy!!!Bez naszej pomocy wiele nie zdzialaja.
dect Napisano 13 Wrzesień 2007 Napisano 13 Wrzesień 2007 To tez jest niezle http://www.policja.pl/portal/pol/1/8246/Bron_zabezpieczona_przez_CBS.htmlNajbardziej zastanowil mnie fragment: Na ślad grupy oficerowie Centralnego Biura Śledczego natrafili dzięki monitorowaniu informacji w sprawie broni na stronach internetowych". Ciekawe co autor mial na mysli... Dzial identyfikacja" lub asze odkrycia" na O czy tez moze np uzbrojenie" na ps.com?
pokemon Napisano 13 Wrzesień 2007 Napisano 13 Wrzesień 2007 A nie mówiłem, że najskuteczniejszą metodą będzie dać im wykrywki? Teraz na was czas Panowie archeologowie, pracownicy konserwacji zabytków, Kobidzu i innych prężnych instytucji!!! :)))))))))))
kadet Napisano 13 Wrzesień 2007 Napisano 13 Wrzesień 2007 270 kg to trochę mało jak na lasy w okolicy wesołej . to co na zdjęciu to jakiś KRETYN rozkopał i zostawił . tego akurat nie znalazła policja . Nie wiem czy to zgłaszać bo znając nasze realia to będzie więcej ciągania niż to warte . Ale chyba zaryzykuje . Przez takich IDIOTÓW i DEBILI wszyscy mamy po dupie .
pokemon Napisano 13 Wrzesień 2007 Napisano 13 Wrzesień 2007 Może daj cynk Panu Redaktorowi lokalnej gazety?
kadet Napisano 13 Wrzesień 2007 Napisano 13 Wrzesień 2007 niezły pomysł . Tak zrobię i ciekawe co z tego wyniknie . Tylko jaka jest u nas gazeta lokalna ? Chyba mieszkaniec " albo coś takiego .
danieloff Napisano 13 Wrzesień 2007 Napisano 13 Wrzesień 2007 W podwarszawskich lasach trudno o wyjazd z wykrywaczem, który nie zaowocowałby natknięciem się w ziemi na kilka pocisków lub granatów moździeżowych. To norma. Przypuszczam, że nie zostały one nigdy gruntownie oczyszczone. Z drugiej strony dzieki temu pomiędzy ozrywkami" udaje się czasem trafić coś ciekawszego, przegapionego niegdyś przez saperów. A swoją drogą, akurat wczoraj byłem w lesie, w znanych mi dobrze miejscach w okolicach Białołęki i doznałem szoku... Zawsze było tam dużo dołów, ale teraz grasuje tam chyba jakis kompletny debil - zostawia po sobie krajobraz księżycowy, żaden dołek nie zakopany, masakra - kompletny brak kultury i szacunku do przyrody i miejsca, które się przeszukuje. Mam nadzieję, że skurwiel trafi kiedyś na zapalnik i pamiątki przeszłości same wyeliminuja tego szkodnika z naszego środowiska.
pokemon Napisano 13 Wrzesień 2007 Napisano 13 Wrzesień 2007 Nie życz drugiemu co tobie niemiłe :)Skoro pojawia się tam regularnie (napisałeś grasuje), to w czym problem? Może zostaw mu w miejscu w którym wiadomo że się znowu pojawi tabliczkę (kawałek zardzewiałej blachy z napisem kredą wystarczy) i proponuję taką oto treść: KOLEGO POSZUKIWACZU! BARDZO CIEBIE PROSZĘ- WEJDŹ NA STRONĘ www.odkrywca.pl I PRZECZYTAJ TEMAT: ZASADY POSZUKIWAŃ"
pokemon Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 Może być farbą, a zapewniam cię również, że tabliczka wyschnie i kreda nadal będzie widoczna! Jeden warunek: pisać na zardzewiałej blasze! :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.