Skocz do zawartości
  • 0

Blaszki na polu,skąd?

281

Pytanie

Napisano
Witam!
Chodząc po polach natrafiłem na dość sporą ilość blaszek różnych kształtów,większość z nich to wysoki kolor nie żaden złom.Grubość tych blaszek to ok.1 mm.
Więc moje pytanie do kolegów jest następujące:
Czy też spotkaliście się z czymś takim?
Od czego one mogą być?
Może ktoś już pisał na forum o czymś takim więc przepraszam za ponowienie tematu,lecz chciał bym wyjaśnić iż nie mam stałego dostępu do netu i trudno mi to sprawdzić.
Za pomoc z góry dziękuję!
Pozdr.281

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dokładnie tak robię, bjar, wszystkie śmieci z pola zbieram do kieszeni i wywalam w jednym miejscu gdzieś na miedzy lub drodze, żeby nastepnym razem ich nie kopać, bo mam pola, na które wracam po kolejnych oraniach.
Napisano
Fakt - te mniej kolorowe" mogą pochodzić z wiader.
Do zbierania ziemniaków używało się takich, które nie nadawały się do noszenia wody, czyli dziurawych ( często z dziurawym dnem, które można było czymś zatkać, tak by kartofle nie wypadły ). Pod wpływem nacisku aszego" ziemniaka i niedużej plastyczności materiału, dziura w takim wiaderku powiększała się, skutkiem czego niechciane blaszki pozostawały na polu...
Radą Michała - metalowe drobne śmieci powinny wędrować do naszych kieszeń, by nie męczyć się z nimi po następnej orce.
Sv
Napisano
Dokładnie jest tak, jak koledzy piszą, ale zapewniam was, że w zależności od rodzaju blaszki, historia jej tam zawędrowania oraz jej ogólnego przeznaczenia jest bardzo różna, dlatego też nie da się jednoznacznie odpowiedzieć co to za blaszki i do czego służyły...
Napisano
Masz racje Pokemon ,dlatego nie wyrzucamy wyglądających jak śmieć blaszek ,lecz chowamy do plecaczka, aby później w domowym zaciszu lepiej się im przyjrzeć .Po oczyszczeniu wychodzą czasami na nich jakieś sygnatury , ornamenty lub jeśli jest to np. kawałek brązu ,okazują się one częścią jakiejś bardzo starej ozdoby ,lub biżuterii .Zdarza się to rzadko ,lecz jednak się zdarza .Pozdro...
Napisano
Witam!
Chodząc po polach natrafiłem na dość sporą ilość blaszek różnych kształtów,większość z nich to wysoki kolor nie żaden złom.Grubość tych blaszek to ok.1 mm.
Więc moje pytanie do kolegów jest następujące:
Czy też spotkaliście się z czymś takim?
Od czego one mogą być?
Może ktoś już pisał na forum o czymś takim więc przepraszam za ponowienie tematu,lecz chciał bym wyjaśnić iż nie mam stałego dostępu do netu i trudno mi to sprawdzić.
Za pomoc z góry dziękuję!
Pozdr.281
Napisano
Kolego nie wiem o jakie blaszki Tobie chodzi?.Ale tam gdzie ja kopię znajduję bardzo wiele ułomków" blaszek cyna z ołowiem? pod maszynką brzęczą ciekawie.ale od czego są nawet najstarsi nie wiedzą.Znajdują się na polach ,jak i w zabudowaniach.Pozdro.
Napisano
281 a nie bede to czasami blaszki rozsypywane przez archeo na jakis stanowiskach , zeby uniemozliwic kopanie pseudo poszukiwaczom

pozdrawiam pol
Napisano
Witam!
Dzięki za odpowiedzi.
Nie wiem czy są to takie blaszki,kształtu tu się nie da opisać ponieważ każda jest inna.Czy archeo?Coś w tym jest;)
Zauważyłem tylko tyle że w środku lasu"jest ich mniej,za to czym bliżej posiadłości to więcej.
pozdr.281
Napisano
Aluminiowe ,cynkowe , miedziane ,kawałki blaszek ,zmora poszukiwaczy ,można je spotkać na każdym polu ,dają piękny sygnał jak monetka, a po wykopaniu okazują
się śmieciem .Pochodzenie ich jest różne ,stare wiadra do noszenia kartofli ,deski w furmankach obite cynkową blachą dla przedłużenia ich żywotności ,śmieci wywożone na pole razem z gnojem ,wszystko to jest źródłem tych małych kawałeczków metalu ,które tak często wyprowadzają nas z równowagi.Pozdro...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie