Skocz do zawartości
  • 0

Lufa Kaliber ok 10.7 mm-jaka to broń

nagan3000

Pytanie

Napisano

Lufa o wymiarach 78cm.Całość 110 cm. Kaliber ok. 10.7 cm .Niestety nie umiem określić rodzaju broni. Posiadam także łuski które prawdopodobnie?? pasują do tej broni .Każda wykonana jest z mosiądzu (waga: 35g), wysokości 5,7 cm, a w szerokości stopki 1,6 cm. Posiadają ładne bicia np.:474 yt-36 38-42r.Pozdrawiam!!

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Lufa o wymiarach 78cm.Całość 110 cm. Kaliber ok. 10.7 cm .Niestety nie umiem określić rodzaju broni. Posiadam także łuski które prawdopodobnie?? pasują do tej broni .Każda wykonana jest z mosiądzu (waga: 35g), wysokości 5,7 cm, a w szerokości stopki 1,6 cm. Posiadają ładne bicia np.:474 yt-36 38-42r.Pozdrawiam!!

Napisano
Właśnie zdania w śrut znajomych są podzielone.Tym bardziej ze wcześniej miałem te łuski" a teraz trafiła mi sie ta lufa.Częściej jest opcja spłonki.Dzięki! .Nadal proszę o rozpoznanie rodzaju broni.
Napisano
Porownaj sobie !

http://www.militaryrifles.com/Russia/RBerdan2.htm

A to są na serio zapłonniki ( nie słonki )artyleryjskie a nie łuski. Nie konbinuj !
Napisano
Lufa została wykopana koło miejscowości Sarbinowo woj Lubuskie.Z tego co sie orientuję za czasów Carskich została tam rozegrana jedna z największych bitew miedzy wojskami Pruskimi a Carskimi.Tak że rodzaj broni może się zgadzać!!.Dzięki!
Napisano
Rzeczywiście może być to Mauser 1871.Kaliber tez by się zgadzał i wymiary.Koniec lufy z muszką jest podobny bardziej do Mausera. Według mnie oba karabiny Mauser i Berdan są podobne- oczywiście! nie jestem znawca. Dzięki Pozdrawiam!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie