Skocz do zawartości

Warszawa 1944 - gdzie wykonano zdjecie..

pepe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z relacji powstańców i zachowanych zdjęć wynika, że te pojazdy były wykorzystywane bojowo na: Starym Mieście, na Królewskiej, w al. Jerozolimskich. Wiadomo też o uzyciu dziwnego wozu, który eksplodował" w szturmie na Bielańską i Bank Polski. Wozów tych było w Warszawie nie mniej niz 24. Używały je oddziały Heeres Panzer-Abteilung (Fkl) 301. i 302., w których skład wchodziły kompanie szturmowe o numeracjach od 311. do 314.
Powstańcy nie znali tej broni - stąd tragedia na Kilińskiego [ok. 500 ofiar]
  • Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

tak wyglądał zniszczony przez AK Borgward" B IV na ul. Królewskiej. Wiecej znajdziesz tu: http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/sdkfz_301_b_iv.htm

Napisano
To jest widok od strony ul. Marszałkowskiej w stronę Nowego Światu. Widać ruiny CRISTALU" po lewej (róg Brackiej).
Napisano
Jedyną barykadą która utrzymała się przez całe PW w Alejach Jerozolimskich była barykada chroniąca przekop pomiędz Śr.Pł. i Śr.Poł. (zresztą jedyne przejście tego typu przez Aleje) wykonany przy łącznicy S" tzw. E-sce. NA zdjęciu jednak nie zgadza się zabudowa Alei w tamtym rejonie.
Prawdopodobnie może to być zdjęcie wykonanie przy zbiegu Marszałkowska/Aleje w stronę mosu Poniatowskiego (ale nie jestem pewien).

Pozdrawiam
Kopi
Napisano
Jestem pewny, iż jest to barykada-przekop przez Aleje Jerozolimskie. Na miejscu dużych" ruin na tle, których znajduje się Borgward znajduje się obecnie SMYK" oraz część ul. Kruczej, która łączy sięz Bracką. Na miejscu CRISTALU" obecnie znajduje się ORBIS" (w głębi zdjęcia).
Napisano
Do Whatfora. Gratulacje za stronę. Trochę mało informacji i zdjęć z Powstania na Mokotowie, ale generalnie very well".
Napisano
Jezeli fotka jest robiona z przekopu to w tle nie moze byc ORBIS". Z tego co pamietam Krucza nie stykala sie z Bracka a konczyla sie na Al. Jerozolimskich. Ten domniemany Orbis wyglada mi wlasnie na naroznik ulic Kruczej i al. Jerozolimskich. Czyli fotka robiona w strone dzisiejszego centrum. (Marszalkowska)
Napisano
Oczywiście masz rację. Mój opis zdjęcia miał pomóc w dokładnym określeniu miejsca poprzez odniesienie się do wyglądu obecnego Alej. Przed wojną Krucza kończyła się" wylotem na Aleje.
Napisano
Z pewnością w tle Borgwarda są ruiny kamienic w miejscu, którym po wojnie zbudowano SMYKA" i przedłużono Kruczą. Tak wię zdjęcie zrobiono z tej strony Alej, z której znajduje się tablica upamiętniająca istnieinie barykady-przekopu. Zdjęcie musi więc być ukierunkowane w stronę Nowego Światu.
Napisano
Wiem gdzie wykonano drugie zdjecie jest to na wysokosc muzełum wojska polkiego w strone centrum ujecie nowego swiatu lub jak kto woli przyczułek mostu poniatoskiego a co do odziału czy moze byc to 19 P. nie wiem ale ta dewiazja tedy miała sie przedostac przez warszawe a zdjecie wiem gdzie zostalo wykonane bo moja babcia tam nie daleko mnieszka
Napisano
Witam. Jezeli nie jest to lustrzane odbicie (fotka nr.1) To niemoze to byc miejsce w ktorym stoji Smyk. Przekop byl blizej Brackiej i jest to niemozliwe aby bylo widac ruiny w takim ujeciu. Fotka druga jest wykonana z ruin ktore widac na fotce 1. Nawet jak byly by robione z przeciwnego kierunku nie mogly by byc robione z wysokosci MWP. Z tej perspektywy widoczny byl by gmach Muzeum Narodowego a to dosc duza odleglosc. Po drodze jest rondo DeGola (niewiem jak to sie pisze :) ), dawny gmach PAP i dopiero bracka.
Jedno jest pewne Fotka nr.2 robiona jest z okolic ruin widocznych za pojazdem na fotce 1.

Ps. Mieszkam minute drogi od tego miejsca :)
Szkoda ze nie mam cyfrowki mozna bylo by wykonac foty na miejscu.
Napisano
Michalczewski: piszesz, ze z tego co pamietasz Krucza nie stykala sie z Bracka. No trudno zeby sie stykala, skoro obie ulice sa do siebie rownolegle.Dawna Bracka po polnocnej stronie Alej Jerozolimskich to dzis przesmyk miedzy SMYKiem, a kamienicami lezacymi na tylach SMYKa.JEst tam zdaje sie taki maly parking, ale przed wojna biegla tam ulica Bracka, dochodzac do ul.Zgoda.

Przychylam sie do wersji Hoffmandera, z ta roznica, ze wedlug mnie SMYK stoi dzis w miejscu ( fotka nr 1) gdzie jest jakby pusta przestrzen w pierzei domow i fota wcale nie jest robiona z wykopu- lacznika pomiedzy Srodmieciem Pln. i Pld. Poszukam fotek Alej Jerozolimskich, to jak znjade, wrzuce.
Napisano
No i mam! Jesli ktos z Was posiada album pt. Dni Powstania Stanislawa Kopfa na stronie 113 jest zdjecie zrobione w wykopie od strony poludniowej ku polnocnej, prosto wzdluz linii wykopu-lacznika.Ten row wypada na wprost prostokatnej bramy.Na prawo od gornego rogu tejze prostokatnej bramy znajduje sie podest balkonu.Na lewo od owej bramy znajduje sie jakies wejscie ze zwienczeniem w ksztalcie luku.
A teraz przyjrzyjcie sie fotce nr 1. Od lewej strony: najpierw wejscie zwienczone lukiem, dalej, zaslonieta przez wrak prostokatna brama, a w prawym jej gornym rogu widac balkon. Istnieje co prawda mozliwosc, ze jest to nastepna taka brama, bo jak widac dalej, ten uklad przeswitow sie powtarza ( wejscie z lukowym zwienczeniem, prostokatna brama i balkon).Niewatpliwie jednak tam znajdowal sie wykop - lacznik.A zdjecie nr 2 bylo zapewne robione wlasnie z ktorejs z tych bram.
Nawet jesli bym chcial wrzucic, to skan wyjdzie fatalnie, bo samo w sobie zdjecie jest ciemne i rozmazane, zainteresowanych odsylam wiec do wymienionej pozycji.
Napisano
z albumu Krisa" wziąłem sporo zdjęć na moje strony - w tym kilka B-IV http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/sdkfz_301_b_iv.htm
http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/kris_11.htm
Tam umieściłem te fotki
Napisano
No wlasnie mowie ze sie ul. Bracka nie stykala z
Krucza ale tera sie styka na wysokosci Chmielnej. Ulice te nie sa do siebie zupelnie prostopadle tylko biegna pod pewnym kontem przez co wlasnie sie stykaja! Nadal upieram sie ze przekop byl blizej ul.brackiej a nie na wysokosci ul. Kruczej. Gdyby w tyle byl widzoczny dzisiejszy Smyk fotka byla by robiona zach. naroznika ul. Kruczej i Al. Jerozolimskich.
Napisano
michalczewski: ale nie patrz na to oczami dzisejszej Kruczej.Przed wojna konczyla sie ona na Al.Jerozolimskich.Po drugiej strony Alej, gdzie dzis przecinasz je i wjezdzasz w ul.Zgoda a dalej w Szpitalna i wypadasz na Pl.Powstancow Warszawy byl wowczas rzad kamienic i zderzylbys sie bodaj z Al. Jerozolimskimi nr 24.Jedyna ulica pomiedzy MArszalkowska i Nowym Swiatem,ktora przecinala Aleje byla wlasnie Bracka.
Zreszta zaraz zaczne szukac ksiazki pt Barykady Powstania Warszawskiego, zrobie foty szkicow lub zdjec ( bo pamietam, ze tam sa jedne i drugie tej wlasnie barykady-lacznika) i wrzuce tu:)
Napisano

No to prosze.Przyznaje, ze i ja sie mylilem.Wydawalo mi sie, ze wykop siegal po polnocnej stronie tego 3 kondygnacyjnego domu ( szkoda, ze fota jest zaslonieta przedwojenna fotka pierwszej kamienicy. W tym momencie nie ma zadnej watpliwosci, ze zdjecie nr 1 whatofra bylo zrobione z wykopu.Na Jego zdjeciu widac w tle te 3 pietrowa kamienice.

Napisano

No to teraz cos dla kolegi miczalczewskiego.Okazuje sie, ze wykop byl nie tylko blizej Kruczej, a nie Brackiej, ale wrecz lezal po zachodniej tronie ulicy Kruczej.Dowodem jest szkic bedacy zalacznikiem do meldunku dla pplk Radwana, dowodcy I Obwodu z 23 sierpnia 1944.
Wykop zaznaczony przerywana linia, ujecie od strony polnocnej.

Napisano

I na koniec rzut na okolice o ktorych mowa z lotu ptaka (1945 r).Od Pl.Trzech Krzyzy odchodza ku polnocy Nowy Swiat i pod katem Bracka.Pierwsza z lewej, idaca na polnocc to Krucza, konczaca sie na Alejach Jerozolimskich.Na lewo od niej pozwolilem sobie zaznaczyc miejsce przekopu (wskazanie strzalka).

Napisano
DTH od pocztku Ci tlumacze ze przed wojna nie bylo tam Kruczej bo konczyla sie na Jerozolimskich, nie czytasz moich postow? No widac co do przekopu widac sie myle. Tak wiec jezeli fotka jest z przekopu to mniej wiecej sie zgadza za wrakiem ten Orbis. Tak na marginesie naprawde tam mieszkam od 20 lat i znam roche" okolice.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie