KBP Napisano 6 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2007 Potrzebuję do celów rekonstrukcyjnych (precz z współczesnymi puszkami i o zgrozo !!! plastikowymi kubkami w rękach rekonstruktrów) wszelkiego info nt. przedwojennych polskich skrzynek do piwa. Interesują mnie fotki, wymiary ile wchodziło butelek itp.Stare butelki i kopie etykiet już mam.Przy okazji, ktoś wie może kiedy było dopuszczalne w WP spożycie piwa i gdzie ? no, bo,że w czasie wolnym i poza garnizonem to jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 Zdaje mnie się mości panie że na wszelkiego rodzaju świętach pułkowych, w ich częsciach biesiadnych - nie wiem jak to konkretnie nazwać, ale często widać to na fotkach archwialnych. Gromadne biesiady wojska z cywilami, oficerowie, podoficerowie i zwykli szeregowi razem przy stołach, a wśród nich rodziny itp ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 Poszukam czegoś o skrzynkach - napewno będę miał.Można zobaczyć te kopie etykiet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 7 Wrzesień 2007 Share Napisano 7 Wrzesień 2007 W zasadzie o ile doczytałem nie było ograniczeń. Nawet w czasie manewrów letnich, w czasie postoju we wsiach można było pić piwo (kupowane w przewoźnym sklepie). Absolutny zakaz picia alkoholu wprowadzany był oddzielnym rozkazem.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 7 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2007 Po waszych postach, jak mniemam, kopia skrzynki z browarem w kopiach" przedowjennych butelek (sam trunek z konieczności współczesny), nie bedzie raziła na rekonstrukcji. Gdzie nota bene piwo jest w zasadzie i tak zawsze.Tu jest chyba najwięcej etykiet przedwojennych z Polski i nie tylko:http://www.zts.ia.polsl.gliwice.pl/hosil/etykiety.htmZa przedwojenne butelki moga służyć butelki po słowackim piwie Kelt. Takie zamykane na ceramiczny korek na drucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 7 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2007 No i jeszcze tu:http://www.juni.com.pl/~beerlabel/galeria.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schutze W. Napisano 7 Wrzesień 2007 Share Napisano 7 Wrzesień 2007 Stronka z pierwszego linku jest totalnie martwa - autor chyba zapomniał dać linki :DSwoją drogą - masz może jakieś adresy na strony lub zdjęcia etykiet od piwa z Breslau ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 7 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2007 Strona http://www.zts.ia.polsl.gliwice.pl/hosil/etykiety.htmwcale nie jest martwa. U mnie smiga bez najmniejszego problemu. Sa tam etykiety 10 wrocławskich browarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schutze W. Napisano 7 Wrzesień 2007 Share Napisano 7 Wrzesień 2007 A faktycznie.. zwracam honor. Przeglądarka nie chciała mi tej stronki obsłużyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 10 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2007 bjar_1 ...no i jak z tymi skrzynkami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 10 Wrzesień 2007 Share Napisano 10 Wrzesień 2007 Witam.Pamiętam że kol Jazłowiak kiedyś na forum szukał przedwojennych butelek i etykiet po wyrobach monopolu spirytusowego.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 http://www.allegro.pl/item244466158_skrzynka_kuntersztyn_grudziadz_lata_20_ste.htmlpopatrz na tą - w zasadzie wszystkie browary miały skrzynki zbliżonego typu - różniły się uchwytami no i wypalanymi w drewnie cechami własnościowymi browarów...(nie mam nic wspólnego ze sprzedawcą i to nie reklama!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistrzu Napisano 24 Wrzesień 2007 Share Napisano 24 Wrzesień 2007 Największą kolekcję w Polsce i na świecie etykiet, skrzyń, butelek z okresu przedwojennego mają forumowicze www.browar.bizPoszukaj odpowiedniego wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.