Skocz do zawartości

Nic inu czysty browar ciongni...

KBP

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję do celów rekonstrukcyjnych (precz z współczesnymi puszkami i o zgrozo !!! plastikowymi kubkami w rękach rekonstruktrów) wszelkiego info nt. przedwojennych polskich skrzynek do piwa. Interesują mnie fotki, wymiary ile wchodziło butelek itp.
Stare butelki i kopie etykiet już mam.

Przy okazji, ktoś wie może kiedy było dopuszczalne w WP spożycie piwa i gdzie ? no, bo,że w czasie wolnym i poza garnizonem to jasne.

Zdaje mnie się mości panie że na wszelkiego rodzaju świętach pułkowych, w ich częsciach biesiadnych - nie wiem jak to konkretnie nazwać, ale często widać to na fotkach archwialnych. Gromadne biesiady wojska z cywilami, oficerowie, podoficerowie i zwykli szeregowi razem przy stołach, a wśród nich rodziny itp ...

W zasadzie o ile doczytałem nie było ograniczeń. Nawet w czasie manewrów letnich, w czasie postoju we wsiach można było pić piwo (kupowane w przewoźnym sklepie). Absolutny zakaz picia alkoholu wprowadzany był oddzielnym rozkazem.

Pozdrawiam
Krzysiek

Po waszych postach, jak mniemam, kopia skrzynki z browarem w kopiach" przedowjennych butelek (sam trunek z konieczności współczesny), nie bedzie raziła na rekonstrukcji. Gdzie nota bene piwo jest w zasadzie i tak zawsze.

Tu jest chyba najwięcej etykiet przedwojennych z Polski i nie tylko:

http://www.zts.ia.polsl.gliwice.pl/hosil/etykiety.htm

Za przedwojenne butelki moga służyć butelki po słowackim piwie Kelt. Takie zamykane na ceramiczny korek na drucie.

http://www.allegro.pl/item244466158_skrzynka_kuntersztyn_grudziadz_lata_20_ste.html

popatrz na tą - w zasadzie wszystkie browary miały skrzynki zbliżonego typu - różniły się uchwytami no i wypalanymi w drewnie cechami własnościowymi browarów...

(nie mam nic wspólnego ze sprzedawcą i to nie reklama!)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie