XANTOS Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2007 Kolejna część tej serii, tym razem wydanie DVD ;)Film dokumentalny z udziałem polskich , niemieckich i rosyjskich uczestników walk o Twierdzę Poznań sprzed ponad 60lat. Po raz pierwszy przed polskimi kamerami zasiedli wspólnie dawni wrogowie, by opowiedzieć o swoich przeżyciach - bitwie o miasto - ostatnim niemieckim bastionie na drodze do Berlina"http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4453967.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 27 Wrzesień 2007 Share Napisano 27 Wrzesień 2007 W znanej ksiegarni na ul.Marcinkowskiego [ 1 ]jest też następna częśc Festung Posen" 10 , ale jescze nie czytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
advertus Napisano 28 Wrzesień 2007 Share Napisano 28 Wrzesień 2007 i jak Kolego Xantos, warto wydać kilkadziesiąt złotych za te pozycję czy strata kasy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 30 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2007 Moim skromnym zdaniem - warto!Zreszta jak też i na wszystkie inne pozycje z tej serii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 30 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2007 PS.1. I bez przesady z tym kilkadziesiąt złotych", bo cena filmu nie przekracza 30 zł...PS2. Oj YARD, to mnie ucieszyłeś tą wiadomościa o kolejnej części. Książka o której mówisz, to (wg internetu):Festung Posen 1945. Luboń 1945. Przełamanie obrony"cyt.: Minęło ponad 60 lat, od momentu gdy mroźną nocą z 22 na 23 stycznia 1945 roku oddziały Armii Czerwonej, łamiąc nieznaczny opór jednostek niemieckich, rozpoczęły forsowanie Warty na południe od Lubonia, w rejonie wsi Czapury i leśniczówki Kątnik. Ten epizod zna dobrze każdy, kto choć trochę interesuje się historią i przebiegiem walk o Poznań w 1945 roku. Zdarzenie to oraz wydarzenia kilku następnych dni sprawiły, że wchodzące w skład dzisiejszego miasta Luboń ówczesne wsie: Lasek, Luboń i Żabikowo na trwałe przeszły do historii największej bitwy w dziejach Poznania, zwanej bitwą o Festung Posen (Twierdzę Poznań)." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 8 Marzec 2008 Share Napisano 8 Marzec 2008 Nowa książeczka z seri Festung Posen" się pojawi.Sie poczyta , to coś dopisze :)http://www.tutej.pl/cms.php?i=29299 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 YARD dzięki za info ;) Muszę się wybrać do księgarni. Wiadomo ile kosztuje?Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 14 Marzec 2008 Share Napisano 14 Marzec 2008 I czesc 11 sie pojawila. Walki ciekawie opisane. Pojawiaja sie epizody wspominane w poprzednich czesciach serii. Mnie osobiscie zadziwila ,,bezczelnosc,, niemieckiego jenca w Rosji, ktory rzucil kalamarzem w przsluchujacego go Rosjanina i wyszedl z tego calo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 19 Marzec 2008 Share Napisano 19 Marzec 2008 Witam,Festung Posen" Moja służba w G.B.Lanzer"http://www.tutej.pl/cms.php?i=29479i cena ok.-20złjeszcze nie kupołem :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 29 Kwiecień 2008 Share Napisano 29 Kwiecień 2008 Na półkach zagościła kolejna pozycja z serii Festung Posen 1945. Tym razem do głosu zostali dopuszczeni sowieci. Książka zawiera wspomnienia dwóch radzieckich oficerów dotyczące walk we wschodniej części Poznania. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 30 Kwiecień 2008 Share Napisano 30 Kwiecień 2008 Tutaj coś więcej o nr. 12 :http://www.tutej.pl/cms.php?i=30084jadę kupić :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 7 Maj 2008 Autor Share Napisano 7 Maj 2008 Z tego co słyszałem, to dwie najbliższe pozycję mają być z radzieckiego punktu widzenie". I bardzo dobrze że seria się rozwija i to różnokierunkowo. Może też i pojawią się wydania opowiadające relacje mieszkańców Poznania.Natomiast co do pozycji nr 11 pn. Moja służba w Grupie Bojowej Lenzer", to szczerze powiem że po raz pierwszy jestem troszkę zawiedziony. Znaczna część z walk o miasto została już użyta" w części poprzedniej Luboń 1945...", a że książki wyszły jedna po drugiej, to czytając ma się wrażenie jakby deja vu ;) Ale ciekawe są opisy późniejszych losów w niewoli.Nie mniej jednak, tradycyjnie i z niecierpliwością wyczekuję kolejnych części!P.S. Heh, tak sobie pomyślałem, że te książki mają jedną zasadniczą wadę... Zdecydowanie za szybko je się czyta i za szybko się kończą ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 7 Maj 2008 Share Napisano 7 Maj 2008 Witam, co do pozycji nr.11 to mogę potwierdzić opinię kol. XANTOS'a. Opis walk w Poznaniu wygląda na zlepek" z wcześniejszych książeczek.Opis pobytu w sowieckiej niewoli ciekawy, potwiedza dwie opinie ,które zauważyłem już dawno temu.Pierwsza - w ss służyli sami" sanitariusze, kierowcy, piekarze, kucharze itp.Druga- ss-mani byli w niewoli sowieckiej lepiej traktowani niż np. AK-cy.Co do nr.12 , czytając trzeba odsiać ziarno od plew", czyli fakty od sowieckiej propagandy.Obecnie czytam Wyzwolenie Poznania" Stanisława Okęckiego z 1975r, tu dopiero zieje komunistyczną propagandą.Ale autor piszę np. o pomyłkach sowieckiej artylerii, która ostrzeliwuje własne wojska, o czołgistach którzy starają się z daleka i jak najszybciej wystrzelać całą amunicje, by wrócić na spokojne tyły i uzupełnić amo.Jest też opis praktyki często stosowanej przez żołnierzy z plecakowymi miotaczami ognia, którzy przedwcześnie spuszczali powietrze z balonów [butli] i w ten sposób wyłączali się z walki,aby ponownie załadować swój sprzęt. Aby nie dopuścić do powtórzenia się tego rodzaju faktów, oddano pod sąd Trybunału Wojskowego 3 miotaczowych, a wyrok podano do wiadomości stanu osobowego."[czapa?]Nadal zagadką pozostaje stan załogi niem. w twierdzy, niemcy swoje [ok.12000], sowieci swoje [nawet62000], a prawda pewnie leży po środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 7 Maj 2008 Share Napisano 7 Maj 2008 Ad vocem wspomnianej przez YARDA książki S. Okęckiego ciekawie wygląda rzeczywista liczba niemieckich pojazdów pancernych w Poznaniu w porównaniu z tą podaną w książce... Że już o dialogu" z Z. Szumowskim podjętym w przypisach nie wspomnę ;) Jakby nie było przeczytać warto. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 7 Maj 2008 Share Napisano 7 Maj 2008 Ad vocem wspomnianej przez YARDA książki S. Okęckiego ciekawie wygląda rzeczywista liczba niemieckich pojazdów pancernych w Poznaniu w porównaniu z tą podaną w książce... Że już o dialogu" z Z. Szumowskim podjętym w przypisach nie wspomnę ;) Jakby nie było przeczytać warto. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PozFort Napisano 30 Lipiec 2008 Share Napisano 30 Lipiec 2008 Walki w rejonie Piątkowa, Naramowic i Winiar w styczniu i lutym 1945 roku to temat najnowszej książki z serii Festung Posen 1945: PODODCINEK IV / PÓŁNOC". Zmagania w północnej części Poznania opisuje Michał Krzyżaniak.http://www.tutej.pl/cms.php?i=31361Zaletą książki są niewątpliwie ilustracje. Miłośników fortyfikacji i nie tylko, ucieszą zapewne nie publikowane nigdzie wcześniej zdjęcia fortów Va i IVa z 1946 roku, fortu V z przełomu lat 40. i 50, nieistniejącego już schronu piechoty przy skrzyżowaniu ulic Lechickiej i Naramowickiej, czy Shermana na ulicy w Obornikach Wlkp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 1 Sierpień 2008 Share Napisano 1 Sierpień 2008 http://tutej.pl/cms.php?i=31361Ciąg dalszy serii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 2 Grudzień 2008 Share Napisano 2 Grudzień 2008 Witam, nowa pozycja z serii.Tu link do opisu:http://www.tutej.pl/cms.php?i=33447Poczytamy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Kilka stron na temat Poznania napisał Czujkow W. (zdaje się dowodził 8 armią która brała udział w walkach o Poznań) w książce Koniec Trzeciej Rzeszy". Książkę widziałem za chyba 3,5 zł w sklepie z używanymi rzeczami i książkami w dziale historia. Sklep ten znajduje się w czymś w rodzaju podwórza niedaleko Starego Browaru i chyba Ekonomika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 27 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 27 Grudzień 2008 Hehe, z serią Festung Posen 1945 jest zabawna sprawa. Niby to książeczki cieniutkie, a czytam je bardzo długo, a można by to przecież skończyć w jedno popołudnie. Ostatnio nawet moja Pani zdziwiła się że już prawie tydzień męczę Leutnantów z Poznania", i moja odpowiedź że się nią delektuję" uświadomiła mi, że tak jest faktycznie ;) Czytam je tylko po rozdziale przy jednym podejściu, bo nie chce żeby się szybko skończyła. A świadomość że na kolejną pozycję przyjdzie mi czekać znów kilka miesięcy jest przerażająca... ;)Co do części 14 Leutnanci z Poznania", to pomijając trochę nieskładny język autora, pozycja warta polecenia. Szczególnie opisy walk w Forcie IV oraz tradycyjnie już w samej Cytadelii (transport rannych, itp.)Natomiast rewelacyjna jest część poprzednia Pododcinek IV/PÓŁNOC" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 Witam,mam pytanie ad vocem tytułu tego wątku. Czy orientuje się ktoś czy na niemieckich Wochenschauach są obrazki z Festung Posen? Przeglądając kilkanaście z 01-03. 1945 nic nie znalazłem ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_mustard Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 Najnowsza książka serii od dziś w księgarniach. Cyt. ze strony wydawnictwa:Książka Kernwerk 1945. Historia zdobycia Cytadeli Poznańskiej opisuje najbardziej intrygujący, pasjonujący i owiany mglą tajemnicy epizod toczących się od 22 stycznia do 23 lutego 1945 r. walk o Poznań, jakim był szturm poznańskiej Cytadeli. Trwające ponad pięć dni oblężenie stacjonującego w murach XIX-wiecznej pruskiej twierdzy niemieckiego garnizonu Festung Posen przez oddziały Armii Czerwonej wspierane przez polskich mieszkańców miasta, stało sie w zbiorowej świadomości (nie tylko Poznaniaków) najbardziej spektakularnym, a co za tym idzie również rozpoznawalnym wydarzeniem spośród wszystkich mających miejsce w trakcie miesięcznych walk o miasto. Autor, w oparciu o dziesiątki unikatowych i często nigdy wcześniej nie publikowanych relacji polskich, rosyjskich i niemieckich uczestników walk, oddaje atmosferę tamtych wydarzeń oraz odkrywa przed nami wiele całkowicie nieznanych dotąd faktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PozFort Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 Troszkę więcej informacji o najnowszej publikacji Pomostu tutaj: http://www.mmpoznan.pl/8674/2009/12/12/kernwerk--historia-zdobycia-cytadeli-poznanskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekmar Napisano 8 Luty 2011 Share Napisano 8 Luty 2011 Wczoraj byłem w wydawnictwie i właśnie rozpakowywali paczki prosto z drukarni zawierające 16. część serii FESTUNG POSEN 1945 - Sowieckie jednostki pancerne w walkach o Poznań". Byłem pierwszą osoba która nabyła tę książkę :))) i przeczytała ją wczorajszego wieczoru (i nocy).Informacja ze strony wydawnictwa:cyt.Autor: Jarosław JerzakOprawa: miękkaFormat: 145 x 205 mmLiczba stron: 152ISBN: 978-83-7731-022-9Podczas tego ataku działa samobieżne i piechota całkowicie unicestwiły broniącą się do ostatniego pocisku baterię RAD-u. Zdobycie fortu IXa Witzleben oraz przełamanie obrony niemieckiej w rejonie Dębca przyczyniło się do tego, że już 27 stycznia ulicą Górna Wilda w stronę centrum zaczęły się kierować kolumny czerwonoarmistów z 74. Dywizji Piechoty Gwardii, a jej środkiem sunęły czołgi ciężkie IS-2m z 34. Pułku Czołgów Ciężkich, czołgi średnie T-34 oraz działa samobieżne."pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piokot20 Napisano 12 Listopad 2011 Share Napisano 12 Listopad 2011 Cały komplet 16 części:http://allegro.pl/festung-posen-1945-zestaw-16-tytulow-w-etui-wys0-i1928616115.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.