dunaj65 Napisano 3 Wrzesień 2007 Autor Napisano 3 Wrzesień 2007 Witammam takie nietypowe pytanie oglądając stare niemieckie kroniki natrafiłem na słowo szprein komando". Czy może mi to przetłumaczyć. Niewiem czy dobrze to napisałem piszę ze słuchu.Pozdrawiam dunaj65
Parowóz Napisano 3 Wrzesień 2007 Napisano 3 Wrzesień 2007 szpreng komando" - oddział saperów wydzielony do wysadzania
Badylarz Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 WitamA jak to się pisze po niemieckiemu ? Bo ani chybi te niemieckie kroniki to chyba czterej pancerni, psa nie licząc.Badylarz
abcd Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Sprengkommando˝Hohwasser˝,służył w nim obergefreiter Kugel.A tak na serio dorażnie sformowane z niemieckich oddziałów saperskich sprengkommanda brały udział w niszczeniu Warszawy podczas i po Powstaniu Warszawskim,sprengkommando mjr.Sarnowa wysadziło w pierwszej połowie września 44 mury Zamku Królewskiego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.