Skocz do zawartości
  • 0

czy to wojskowa odznaka ???

blaszak

Pytanie

Napisano

Czy ktoś z szanownych kolegów spotkał się z taką odznaką??
Jest przykręcana.Tarcza jest na skos przedzielona a tło było prawdopodobnie srebrne lub biało srebrne.Po środku jest orzeł w koronie,na szyi ma jakby zawieszoną dużą literę S.
Bardzo byłbym wdzięczny za jakąś podpowiedź i ewentualnie wydatowanie tej odznaki.Sorki za fotkę ale robiłem telefonem

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może to jest to,korpusówka z kurtki lub płaszcza garnizonowego żołnierza z 82 Syberyjskiego Pułku Strzelców,lata międzywojenne.

Napisano
Dokładnie tak to wygląda.
Czy wiesz gdzie mógłbym coś znaleźć na temat tego pułku itp??
Czy ta odznaka ma jakąś wartość???czy jest często spotykana ??
Napisano

Witam! Mam problem nie mogę zidentyfikować tej odznaki czy mógł by mi ktoś pomóc. Bardzo proszę o odp. albo na forum albo na maila: fusak@o2.pl Z góry dzięki. Pozdrowionka

Napisano
To znaczy akurat tej odznaki to nie wykopałem ale znalazłem w starych pamiątkach dziadka i nie wiem. Ale zainteresowało mnie to że nigdzie nie ma na jej temat mowy a szukałem już długo.
Napisano
Odznaka pamiątkowa rosyjskiego miasta Tuła (broń, samowary), miasta bohatera Związku Sowieckiego, który jesienią 1941 roku przez 45 dni odpierał niemiecki atak. Na odznace mamy Złotą Gwiazdę Hohatera Związku Sowieckiego i pomnik Bohaterskim Obrońcom miasta Tuły w 1941 r."
Napisano
A czy ktoś mógłby coś jeszcze powiedzieć na temat tej korpusówki???czy jest często spotykana?
będę wdzięczny za jakieś info.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie